F1 Academy-directeur Susie Wolff heeft alle tien de F1-teams uitgedaagd om in de voetsporen van Lewis Hamilton te treden en de raceklasse te steunen. De volledig vrouwelijke raceklasse, waarin 15 coureurs het tegen elkaar opnemen in F4-auto's die worden beheerd door teams uit F2 en F3 en deels worden gefinancierd door F1, is dit seizoen van start gegaan omdat de sport diversiteit en inclusiviteit wil bevorderen.
Wolff nam haar rol op zich voorafgaand aan het debuutseizoen van de F1 Academy en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het leggen van de basis voor toekomstig succes, waaronder het creëren van nauwere banden met de F1 in de hoop op een betrouwbare weg naar de top.
Mercedes-coureur Hamilton, die een voortrekkersrol heeft gespeeld in het onder de aandacht brengen van maatschappelijke kwesties binnen en buiten de sport, bezocht de F1-Academy-paddock tijdens het Grand Prix-weekend van de Verenigde Staten - het eerste evenement waarbij de F1 Academy in het voorprogramma van de F1 staat - net zoals hij vorig jaar deed tijdens de inmiddels opgeheven W Series-ronde in Hongarije.
"Het is een beetje jammer dat het altijd Lewis is", zei Wolff tegen Sky Sports toen Wolff werd gevraagd naar de steun van de F1. "Hij is altijd degene die over de brug komt, steun biedt en uiteindelijk weet hij ook hoe het is om 'de enige' te zijn, dus hij heeft affiniteit met de kwestie. Maar er komen tien F1-teams met hun eigen liveries, dus ik verwacht veel meer interactie van de F1-teams volgend seizoen, zij hebben de platforms, zij hebben de stemmen. Dat zal ons enorm helpen in onze reis, want dit is geen kortetermijn-project.
Als we succes willen zien, moet het op de lange termijn zijn."
F1-teams hebben domino-effect
De nauwere banden tussen de Formule 1 en de F1 Academy hebben ertoe geleid dat Wolff een deal heeft gesloten met alle tien de teams om voor elk seizoen een coureur aan te wijzen die tijdens de competitie de kleuren van het team op de auto draagt. De eerste deal is bekendgemaakt: McLaren neemt Bianca Bustamante aan voor het volgende seizoen.
F1 Academy rijdt komend seizoen de hele kalender naast de F1, waardoor de deelnemers extra in de schijnwerpers komen te staan. "Het mooie voor mij was dat toen ik alle tien de teams vastlegde, wat geen geringe prestatie was, het een enorme hoeveelheid werk van mijn bureau haalde. Ze hebben allemaal junior academies, ze weten allemaal hoe ze talent moeten koesteren en wat je nodig hebt om succesvol te zijn in deze sport", legt Wolff uit.
"Ze moesten allemaal op zoek naar hun coureurs. Je kunt maar twee jaar in de F1 Academy blijven, dus ze weten: ok, we moeten de volgende coureur vinden. Dat heeft al geleid tot een golf van teams die op zoek gaan naar jong talent, die jong talent koesteren zodat ze een betere kans op succes hebben en daadwerkelijk succesvol kunnen zijn in F1 Academy. We weten allemaal dat deze F1-teams enorm competitief zijn, ze willen de beste vrouwelijke coureur vinden en dat heeft al zo'n positief domino-effect teweeggebracht, zelfs in de kartwereld."
We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.
Abonneer, reageer en win!Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!