Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Van 'gerechtigheid' voor Red Bull tot een straf voor Verstappen, alles is na vandaag mogelijk

Er wordt vandaag op de Hungaroring nog niet gereden in de Formule 1, maar alsnog is het een belangrijke dag voor met name Red Bull en Mercedes. Beide partijen moeten voor de FIA verschijnen naar aanleiding van het protest van Red Bull tegen de straf van Lewis Hamilton in Groot-Brittannië. Maar hoeveel wijzer zijn we aan het einde van vandaag?

Het verhaal mag duidelijk zijn. In de Grand Prix van Groot-Brittannië werd Lewis Hamilton door de wedstrijdleiding schuldig bevonden aan de crash van Max Verstappen en daarvoor werd hij bestraft met een tijdstraf van tien seconde. Red Bull acht die straf vanwege de geleden schade veel te laag en wil een right of review afdwingen om de stewards opnieuw naar die zaak te laten kijken.

Om de FIA zo ver te krijgen moet Red Bull nieuwe bewijzen kunnen aanleveren die informatie verschaffen die eerder niet voorhanden was. Vandaag (donderdag) om 16:00 uur Nederlandse tijd zit Red Bull middels een videocall tegenover de FIA om exact dat te doen, een zitting waarbij ook Mercedes zal aansluiten.

We weten dat Red Bull nieuwe bewijzen aan gaat leveren, waarvan teamadviseur Helmut Marko al heeft gezegd dat die de gebeurtenissen op Silverstone in een nieuw daglicht plaatsen. Mercedes krijgt de kans om met eigen bewijzen over de brug te komen, die de nieuwe theorieën van Red Bull wel of niet ontkrachten.

Vanaf het moment dat beide partijen hun standpunten hebben verdedigd, is werkelijk alles mogelijk. De FIA kan direct oordelen dat Red Bull niet genoeg materiaal heeft om de zaak te heropenen, maar daarmee hoeft de kous nog niet volledig af te zijn. Als er binnen de organen van de FIA geen vervolgstappen te zetten zijn, kan Red Bull er in theorie nog een civiele zaak van maken, een recht dat Mercedes natuurlijk ook heeft als men het niet eens is met het oordeel van de FIA.

Neemt de FIA de zaak echter wel opnieuw onder de loep, dan kan het kwartje werkelijk alle kanten opvallen, zelfs nog de kant van Mercedes op. De FIA kan oordelen dat de straf van Hamilton te licht was, precies waar Red Bull op inzet, maar de FIA kan ook oordelen dat de straf te zwaar of zelfs helemaal onterecht was. Het valt zelfs niet uit te sluiten dat de FIA met terugwerkende kracht oordeelt dat Max Verstappen voornamelijk schuldig was aan het ongeluk. Dat laatste is iets dat Red Bull ingecalculeerd zal hebben bij de overwegingen, waarbij men op papier overigens weinig te verliezen heeft.

Dat een protest zich tegen je kan keren, bleek bijvoorbeeld in 1994. In de Grand Prix van Brazilië veroorzaakte Eddie Irvine een zware crash voor Jos Verstappen, waar hij een schorsing van één race voor kreeg. Jordan ging tegen die straf in beroep, maar in plaats van Jordan in het gelijk te stellen, werd de straf opgehoogd naar een schorsing van liefst drie Grands Prix.

De tijdstraf van Hamilton zal op geen enkele manier teruggedraaid kunnen worden en voegt ook niks toe, omdat hij toch al had gewonnen. Echter, met strafpunten kan men alle kanten op, bijvoorbeeld door uitgedeelde strafpunten weer in te trekken of door het strafpuntentotaal nog verder op te hogen. Sowieso ligt de volledige controle bij de stewards. Het ligt daarbij voor de hand dat als men de zaak opnieuw bekijkt, men de zaak overdraagt aan de stewards die initieel op Silverstone verantwoordelijk waren voor het uitspreken van de straf, maar de 'Hongarije-stewards' kunnen zichzelf ook het recht verschaffen de zaak in eigen handen te houden.

Wat we aan het eind van de dag dus weten, is dus niet eenduidig te beantwoorden. Het kan héél snel gaan allemaal, maar het kan evengoed een slepende zaak worden.

Ook interessant:

‘Verstappen krijgt er in de Formule 1 snel een Nederlandse coureur bij’

Afgelopen weken ging het veelal over Lewis Hamilton en Max Verstappen, maar er zijn meer coureurs die aandacht verdienen. Want krijgen we binnenkort nu een tweede Nederlandse Formule 1-coureur, of toch niet? Het podcast-panel bespreekt dit.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Hongarije 2021 RN365 Nieuwsdossier

36 reacties

Viaplay

Unibet
x
FIA te mild? Straffendiscussie wakkert aan na meerdere Red Bull-incidenten