Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Waar gaan de Formule 1-miljoenenboetes die de FIA ontvangt naar toe?

Het komt gedurende een Formule 1-seizoen regelmatig voor: een team of een coureur krijgt een boete opgelegd. Maar waar gaat dat geld dat wordt geïnd door de FIA naartoe?

Start sprintrace Brazil 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Vaak slaken de Formule 1-teams- en coureurs een zucht van verlichting als ze na een overtreding 'slechts' worden berispt met een boete. Vaak kunnen ze dat immers wel lijden, maar al die losse boetes leveren de FIA jaarlijks toch een heel aardige som geld op. Maar waar gaat dat geld naartoe? In eerste instantie naar de FIA ja, maar wat doen zij er vervolgens mee?

Het is niet zo dat ze er met zijn allen eens goed van uit eten gaan, zo als Max Verstappen gekscherend voorstelde toen hij in 2021 een boete van €50.000 kreeg voor het aanraken van de achtervleugel van Lewis Hamilton. Nee, het geld verdwijnt sowieso niet in eigen zak, zo legt de FIA op navraag van RacingNews365 uit.

"De FIA is een non profit-organisatie. Concreet betekent dat dat alle inkomsten die niet opgaan aan onze bedrijfsvoering worden geïnvesteerd in projecten die gericht zijn op de vroege opstartklassen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het betaalbare autocross-initiatief, de FIA University, het programma voor technisch-gerelateerde studiebeurzen en projecten en initiatieven die onze clubleden ondersteunen."

Sterker nog, het is bij wet vastgelegd dat de FIA geen geld mag verdienen aan de Formule 1. Dit was in 2001 door de EU bepaald als voorwaarde voor het goedkeuren van de commerciële rechtendeal tussen de FIA en de Formule 1. De EU dwong af dat sportieve en commerciële activiteiten strikt gescheiden dienden te worden. Met andere woorden. De FIA mocht zich niet mengen in financiële F1-zaken.

Gevraagd wat er precies gedaan is met de boete van 7 miljoen dollar die Red Bull opgelegd kreeg, geeft de FIA aan dat men niet in detail treedt over waar het geld van elke afzonderlijke boete naartoe is gegaan. Sowieso is er geen afzonderlijk boete-potje, maar wordt het geïnde geld gerekend onder algehele inkomsten, waarbij alles meer dan de kosten voor de bedrijfsvoering dus elders geïnvesteerd wordt.

Ook interessant:

RN365 Premium beschikbaar voor échte F1-fans

RN365 Premium, het membership voor de echte F1-fan is nu beschikbaar! Meld je nu aan en je bent helemaal klaar voor het nieuwe seizoen!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull