De afgelopen 20 jaar was Christian Horner de teambaas van Red Bull Racing, tot nu. Het team en de succesvolle teambaas zijn uit elkaar gegaan. Vanaf begin 2024 was het voor de buitenwereld duidelijk dat het er bij Red Bull Racing allemaal niet zo vredig aan toe ging achter de schermen. Ja, in 2023 was het team extreem dominant, maar in 2024 verdween de voorsprong op de baan als sneeuw voor de zon voor het team waar Max Verstappen voor rijdt. De Nederlander moest tot het uiterste gaan om de titel van 2024 veilig te stellen.
Ook vertrok bijvoorbeeld topontwerper Adrian Newey in 2024. Het werd steeds duidelijker voor de buitenwereld dat er bij Red Bull Racing van alles speelde achter de schermen. Horner verstevigde aan de andere kant de contracten van een aantal mensen, zoals bijvoorbeeld Pierre Wache, maar dat resulteerde niet in een verbetering op de baan. McLaren haalde Red Bull Racing bij, ging er voorbij en de voorsprong van de McLarens lijkt inmiddels bijna ieder raceweekend zelfs groter te worden.
Verstappen leek in de voorbije periode elke race moedelozer te worden. De Nederlander heeft niet onder stoelen of banken geschoven dat hij verrast is dat het team sportief gezien zover is afgezakt in de afgelopen anderhalf jaar. Ook maakt hij zich zorgen over de bolide en motor voor 2026 en het was Toto Wolff die van die twijfels wilde profiteren. Meerdere malen liet Wolff weten Verstappen binnen te willen halen en logischerwijs liet Verstappen zich op zijn beurt steeds minder zeker uit over een langer verblijf bij Red Bull Racing.
Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgden dat de eigenaren van Red Bull begrepen dat ze iets moesten gaan doen. Zowel van de Thaise als de Oostenrijkse kant werd er gesproken over verschillende scenario’s. Zo kwam men tot het idee om er in ieder geval voor te zorgen dat Horner minder macht zou krijgen binnen het team.
Daarmee zou Horner echter niet akkoord zijn gegaan. Net zoals hij dat naar buiten toe uitdroeg, leek hij ook intern niet het gevoel te hebben dat er iets gewijzigd hoefde te worden binnen het team en zeker niet voor wat betreft zijn eigen positie binnen het team. Een mening die inmiddels haaks staat op de mening van zowel de Thaise als Oostenrijkse eigenaren van Red Bull. Daardoor kwamen de eigenaren van Red Bull en Horner tegenover elkaar te staan en was er geen andere optie dan uit elkaar te gaan. Een extreme beslissing van de eigenaren, maar na alles wat er is gebeurd in de afgelopen jaren ook een logisch gevolg in de wereld van de topsport.
Natuurlijk boekte Horner grote successen met Red Bull, iets waar hij zeker credits voor dient te krijgen. Hij is en blijft één van de meest succesvolle F1-teambazen aller tijden. Maar in de F1 telt vooral het hier en nu en in het laatste 1,5 jaar werd het steeds meer zichtbaar dat Horner geen verandering door wilde voeren, terwijl dat wel nodig lijkt om de prestaties op de baan te verbeteren.
Gezien de leegloop in de afgelopen jaren - Naast Newey vertrokken bijvoorbeeld ook andere grote namen zoals Rob Marshall, Jonathan Wheatley en Will Courtenay, was de verwachting dat Red Bull Racing ook zelf een keer een ‘aantrekkelijke’ of ‘grote’ naam zou presenteren, maar dat gebeurde niet. In de wereld van de Formule 1 is dat vaak een slecht teken.
Bij topteams zijn het toch vaak de ervaren mensen op cruciale posities die het verschil maken. De enige verandering in die logica is dat steeds meer coureurs vaak al op jongere leeftijd klaar zijn om in de koningsklasse van de autosport te presteren. Voor engineers, designers en anderen lijkt dat toch anders te zitten. In die laag maakt ervaring het verschil. Zo lijkt Wheatley met al zijn kennis en ervaring direct impact te maken bij Sauber (Stake F1).
Bekendere namen haalde Horner niet binnen, de prestaties werden steeds slechter en ook binnen het team keerde de rust na de rommelige start van 2024 nooit meer volledig terug. Dat en het feit dat Horner er niet mee akkoord ging om minder macht te krijgen, zorgde ervoor dat de Red Bull-eigenaren geen andere uitweg zagen dan uit elkaar te gaan met Horner.
Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!