Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zo gaat Red Bull de veelbesproken F1-races in Oostenrijk organiseren

De Formule 1-bolides gaan weer racen en wel op 5 en 12 juli op de Red Bull Ring, zoveel lijkt wel zeker te zijn. Het thuiscircuit van Red Bull verzorgt dan een dubbele seizoensopener. Hoe gaat dit alles te werk in deze coronatijden?

Oorspronkelijk zou het F1-seizoen half maart begonnen zijn met de Grand Prix van Australië, die uiteindelijk halsoverkop geannuleerd werd. In de maanden die volgden greep het coronavirus wereldwijd razendsnel om zich heen, waardoor de eerste tien Grands Prix van 2020 reeds uitgesteld dan wel afgelast zijn. Red Bull zat echter niet bij de pakken neer en wierp zich al snel op als voorvechter voor het organiseren van twee races. Het plan van de Oostenrijkse formatie is nu door de overheid van het land naar verluidt goedgekeurd. RacingNews365 legt uit hoe dit tot stand is gekomen en wat het plan inhoudt.

Corona en Oostenrijk

Net als ieder ander land heeft ook de Oostenrijkse overheid volop ingrijpende maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Diverse maatregelen zijn inmiddels, net als in Nederland, wat versoepeld, maar een massa-evenement als een F1-race met publiek is uitgesloten. Het land kent op dit moment nog in- en uitreisbeperkingen. Alleen mensen met een negatieve uitslag van een coronatest mogen het land inreizen. Grote bijeenkomsten en evenementen zijn nog altijd verboden.

Hoe de F1 de coronaregels na kan leven

Het zijn peperdure investeringen, maar alle medewerkers die afreizen naar de Grands Prix worden iedere twee dagen getest. Coureurs, teamleden, maar ook medewerkers van bandenleverancier Pirelli of de vrijwilligers die bij het evenement aanwezig zijn. Op die manier kan de Formule 1 razendsnel ingrijpen bij coronabesmettingen door positief geteste medewerkers te isoleren. Per team mogen maximaal 80 medewerkers aanwezig zijn bij het evenement. Deze teams verblijven geïsoleerd in eigen hotels, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Tijdens het evenement zullen we de aanwezigen zien met mondkapjes op. Alle aanwezigen worden in speciale charter vliegtuigen van de Formule 1 naar de races gevlogen en keren ook via dezelfde vluchten weer huiswaarts. Dit betekent dat het F1-circus ruim twee weken lang afgesloten is van de rest van de wereld. Red Bull-teambaas Christian Horner geeft verdere uitleg: "Ieder team heeft een eigen hotel. Verder wordt er altijd social distancing toepast en worden alle richtlijnen van de overheid opgevolgd."

Thuis voor de buis

Fans zijn niet welkom in Spielberg. De ticketverkoop is weken geleden al stopgezet en de Oostenrijkse overheid wil geen fans toelaten. Mogelijk volgt een kleine uitzondering waarbij 500 tot 1000 genodigden aanwezig mogen zijn. Het evenement wordt een 'TV only event'. Dit houdt in dat journalisten niet welkom zijn bij de races. Een aderlating voor platformen zoals dat van ons, dat normaal waardevolle en exclusieve content ophaalt bij de Grands Prix. Vanuit de FOM zullen cameramensen aanwezig zijn en diverse interviews worden gehouden met de coureurs. De teams zijn op dit moment nog in overleg met de FIA en FOM over de manier waarop zij toch in contact kunnen treden met de journalisten en fans. Waarschijnlijk komen er diverse videogesprekken die de traditionele mediamomenten op donderdag vervangen.

Hoe werken de teams tijdens het evenement?

Zoveel mogelijk op de normale manier. Het is in de Formule 1 onmogelijk om op ieder moment social distancing toe te passen. Aan de wagens sleutelen vergt vaak vele handen, zeker na een crash of tijdens een pitstop. Dan is het onmogelijk om de afstand van een meter of meer te bewaren. De teamleden dragen tijdens bepaalde momenten al beschermende kleding en hoofdbescherming, maar worden verder uitgerust met mondkapjes. Voor de rijders verandert en qua racen weinig. De helm en balaclava die ze dragen zijn veilig genoeg. Wat wel wennen zal zijn is dat de rijders elkaar geen handen schudden ter felicitatie op de grid of op het podium.

Wat als er een positieve coronatest is?

In Australië werd de Grand Prix geannuleerd nadat één medewerker van McLaren positief testte. Het team trok zich terug en na een spoedoverleg besloot Mercedes de stekker uit het event te trekken. Herhaling hiervan zou desastreus zijn voor het F1-seizoen. Daarom is besloten dat positief geteste medewerkers geïsoleerd worden. Door controle iedere twee dagen wil de Formule 1 de kans op een coronauitbraak in de paddock zo klein mogelijk houden. Mocht er een positief geval zijn, dan wordt deze medewerker direct geïsoleerd en volgt er extra controle bij mensen in zijn omgeving.

Wat als een coureur positief test op corona?

Dat is de vraag waarop nog geen antwoord lijkt te zijn. Stel dat Max Verstappen of Lewis Hamilton het virus bij zicht draagt? Voorheen werd gezegd dat races alleen verreden konden worden als iedereen fysiek in staat was om daaraan deel te nemen. Rijders die in isolatie moeten, zouden hierdoor niet deel kunnen nemen aan het evenement en kansloos zijn voor de wereldtitel. Vanzelfsprekend heeft ieder team een reservecoureur die in kan stappen, maar het ontbreken van een reguliere coureur heeft verstrekkende gevolgen voor het kampioenschap. Zeker als dit een van de topcoureurs is. Ziek is ziek, en dat is pech? Dat zou een erg boude constatering zijn, aangezien ook veel mensen het virus bij zich dragen en niet of nauwelijks klachten hebben. Hierdoor zouden ze fysiek wel instaat zijn om te racen, maar dit vanuit overheidsregels niet mogen. In de Formule 1 komt het zelden voor dat een rijder wegens ziekte niet deel kan nemen aan een race. Zelfs met griepklachten rijden de mannen gewoon verder. Het lijkt voorlopig het enige puzzelstukje te zijn waarop niemand een antwoord heeft, laat staan een oplossing voor heeft.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi