© Haas F1

Nieuwsoverzicht

Column: Amerikaanse coureurs zijn zeker goed genoeg voor de Formule 1

15 jan. 2018 13:56 Ruud Dimmers 0 reacties

Zijn Amerikaanse coureurs niet goed genoeg voor de Formule 1? 

Volgens teambaas Steiner van het 'Amerikaanse' Formule 1 team van Haas niet. Er zouden volgens Steiner geen Amerikaanse coureurs zijn die goed genoeg zijn om voor zijn team te racen. Een ferme uitspraak en het was dan ook niet onlogisch dat de bom dit weekend ontplofte.

Heeft Steiner gelijk? Nee! Het is een regelrechte dolksteek tussen de ribben van alle Amerikaanse coureurs. Bij Haas hoeven ze niet eens meer aan te kloppen. Wat zo bijzonder aan het 'Amerikaanse' team van Haas is, is dat het nooit zoekt naar Amerikaans talent. Het geeft te pas en te onpas aan dat het graag met Amerikaanse coureurs rijdt, maar doet geen enkele moeite om talenten te betrekken bij het team.

Zo nationalistisch en Amerikaans is Haas ook niet. Het is een combinatie van een Amerikaans en Italiaans team. Op sommige vlakken gaat dat Haas erg goed af. Roepen, dat is iets wat zowel de mannen uit 'the states' als de Alfa-mannetjes van Ferrari goed kunnen. De argumenten van Haas snijden geen hout.

In de Indycars rijden diverse coureurs rond die minimaal net zo goed zijn als het duo Magnussen of Grosjean. Josef Newgarden, net 27, en al eenmalig Indycar kampioen. Iemand met meer talent in zijn rechter kleine teen, dan Magnussen in zijn hele voet.

Alexander Rossi, winnaar van de Indy500 in 2016. Doorliep de gehele Europese leerschool en werd zelfs tweede in de GP2/F2. Kreeg alleen een kans in de achterhoede van de F1 en vertrok. Het exceptionele talent Colton Herta (17!!) won al twee races in de Indylight klasse. 

Het zijn zo maar enkele namen van 100% Amerikanen. In de Formule 1 wordt er vaak geroepen dat coureurs die aan de andere kant van de plas rijden niet goed genoeg zijn. Onzin! Natuurlijk kan niet iedereen een nieuwe Lewis Hamilton zijn, maar in de F1 rijden voldoende coureurs mee die dat ook nooit worden. Het draait in de autosport lang niet alleen om talent.

Steeds meer Europese coureurs kiezen voor een carrière in Amerika om de doodeenvoudige reden dat geld daar veel minder een rol speelt. Teams hebben geen budgetten van 100-en miljoenen euro's en stoeltjes worden niet voor 15 miljoen verkocht zoals bij Williams. Daarnaast heb je in Amerika de kans om echt te winnen bij veel teams. In de Formule 1 wordt de sport gedicteerd door maximaal twee teams.

Dat Amerikaanse coureurs niet snel voor de Formule 1 kiezen is volkomen logisch. De keuze tussen een held zijn in eigen land en iedere race kans maken op een zege, of rondrijden als Romain Grosjean of Kevin Magnussen en soms een schamel puntje halen. Niet omdat je goed of slecht bent, maar omdat je auto nu eenmaal niet beter is. Die keuze is snel gemaakt.

En zeg nu zelf... Kampioen worden in de Indycars, prestigieuze wedstrijden als de Indy500 winnen of kansloos rondjes rijden in de Formule 1 waarbij je auto 2-3 seconden te langzaam is. Dan is de keuze niet zo lastig meneer Steiner... dan gaan ze er als een Haas vandoor.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen