Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Kevin Magnussen

Deze F1-coureurs liepen voor Magnussen tegen een schorsing aan

Kevin Magnussen moet tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan een schorsing van één race uitzitten. Het was al even geleden dat een coureur geschorst werd voor een Formule 1-race, 12 jaar om precies te zijn.

Start crash Belgium 2012
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Kevin Magnussen eindigde knap op de tiende plaats tijdens de Grand Prix van Italië, maar na afloop ging het vooral over zijn incident met Pierre Gasly. De Deen plaatste een ambitieuze inhaalactie en kreeg een straf van tien seconden en twee strafpunten voor het incident. 

En die strafpunten kon hij nu net niet gebruiken. Magnussen verzamelde er dit seizoen al twaalf en is daarom geschorst voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Hij is de eerste coureur in twaalf jaar die tegen een schorsing aanloopt. Deze coureurs gingen hem voor.

Romain Grosjean - België 2012

Romain Grosjean is de meest recente coureur die een schorsing ontving. De Fransman reed in 2012 voor Lotus en veroorzaakte in België een enorme startcrash. Grosjean wilde zijn auto aan de binnenkant plaatsen in La Source, maar raakte Lewis Hamilton en werd daarna een ongeleid projectiel. Fernando Alonso, Pastor Maldonado en Kamui Kobayashi werden ook op hoge snelheid uit de race gebeukt, waarbij Alonso geluk had dat hij geen letsel opliep. De Lotus van Grosjean vloog net aan zijn hoofd voorbij.

Het incident kwam Grosjean op een schorsing voor één race te staan, vooral omdat hij de gezondheid van andere coureurs in gevaar had gebracht. Grosjean moest de Grand Prix van Italië aan zich voorbij laten gaan en werd eenmalig vervangen door Jerome D'Ambrosio. 

Jacques Villeneuve - Japan 1997

Jacques Villeneuve en Williams kwamen voor een unieke situatie te staan tijdens de Grand Prix van Japan in 1997. Villeneuve pakte poleposition, maar werd na de kwalificatie geschorst omdat hij niet genoeg snelheid had geminderd tijdens een gele vlag in Spoon. Jos Verstappen was daar stilgevallen met zijn Tyrell.

Titelrivaal Michael Schumacher, Rubens Barrichello, Johnny Herbert en Ukyo Katayama kregen ook allemaal een schorsing voor één race voor hetzelfde vergrijp, al werd die straf opgeschort tot het einde van het seizoen. Villeneuve had echter al drie keer eenzelfde overtreding begaan en moest zijn schorsing gelijk uitzitten. 

Een protest van Williams zou alles voor even veranderen. Villeneuve mocht starten door het gebrek aan tijd om het protest te behandelen, kwam als vijfde over de streep en werd alsnog gediskwalificeerd omdat Williams het protest introk. Een soap kwam zo toch met een schorsing tot een einde.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Photo4
	© Photo4

Michael Schumacher - Italië en Portugal 1994

Michael Schumacher kende een bizarre Grand Prix van Groot-Brittannië in 1994. De Duitser haalde Damon Hill in tijdens de formatieronde én herhaalde dat opnieuw toen de start werd opgeschort. Het kwam hem na heel wat verwarring op een straf van vijf seconden te staan, maar zijn team Benetton riep hem niet naar binnen. Zij wisten niet dat het om een stop and go-penalty ging. 

In 1994 moest een tijdstraf echter in de pitstraat worden geïncasseerd wanneer het in de beginfase van de race gebeurde. Schumacher kreeg daarom een zwarte vlag, maar negeerde de boodschap om de pitstraat te bezoeken. Hij zou later claimen dat hij alleen zijn nummer had gezien en kreeg een schorsing van twee races van de FIA.

Benetton ging in protest tegen dat besluit, maar liep tegen een dichte deur aan nadat Schumacher in België wederom werd gediskwalificeerd. Zijn remblok had 'illegale' slijtage, waarna de de schorsing definitief doorging. Hij miste de Grand Prix van Italië en Portugal, maar pakte later wel de wereldtitel.

Mika Hakkinen - Groot-Brittannië 1994

Mika Hakkinen kreeg tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië een schorsing voor één race wegens een aanvaring met Rubens Barrichello in de laatste ronde. De schorsing werd voor drie races opgeschort, totdat Hakkinen tijdens de volgende race in Duitsland een gigantische startcrash veroorzaakte.

Hakkinen raakte David Coulthard en spinde, waardoor verschillende auto's werden uitgeschakeld. In totaal vielen 11 coureurs uit in de eerste ronde, waarvan 10 door crashes voor de eerste bocht. Hakkinen en McLaren accepteerden de schorsing van één race.

Eddie Irvine - Brazilië 1994

Eddie Irvine kreeg na de Grand Prix van Brazilië een schorsing voor één race wegens het veroorzaken van een grote crash. De Ier week plotseling uit om de stilgevallen Martin Brundle te ontwijken, maar drong zo Jos Verstappen op het gras. Wat volgde was een enorme klapper, waarbij Verstappen over de auto van Brundle heen vloog en Eric Barnard ook meenam in zijn val. 

De schorsing werd aangevochten én afgewezen door zijn team Jordan, waarna de FIA de schorsing verhoogde naar drie races. De mondiale autosportbond wilde zo een signaal afgeven. Irvine sloeg de races in Japan, San Marino en Monaco over.

Nigel Mansell - Portugal 1989

Nigel Mansell zorgde tijdens de Grand Prix van Portugal in 1989 voor veel verwarring in de pitstraat. De Ferrari-coureur blokkeerde, koos ervoor om door te schieten en daarna achteruit naar zijn monteurs te rijden. Het kwam hem op een zwarte vlag te staan, maar Mansell reed door en verklaarde later dat hij het niet had gezien. 

Tot overmaat van ramp veroorzaakte Mansell ook nog een crash met Ayrton Senna, waardoor de beide coureurs uitvielen. De FIA gaf hem een schorsing voor één race, ook omdat hij een kandidaat voor de titel uitschakelde na de zwarte vlag. Mansell miste de Grand Prix van Spanje en werd opvallend genoeg niet vervangen door Ferrari. 

Riccardo Patrese - Italië 1978

Bij de start van de Grand Prix van Italië in 1978 ging het helemaal mis door toedoen van Riccardo Patrese. Hij passeerde James Hunt, maar zorgde zo juist voor een touché tussen Hunt en Ronnie Peterson. De Lotus van Peterson vloog de muur in en stond in brand, waarna de coureur werd bevrijd door Hunt, Clay Regazzoni en Patrick Depallier. De Zweed was bij bewustzijn, maar liep wel 27 breuken op in zijn benen en voeten.

De blessures brachten zijn leven niet in gevaar, maar Peterson overleed de volgende dag aan een vetembolie. Patrese kreeg ondertussen van F1-baas Bernie Ecclestone te horen dat verschillende coureurs zouden staken als hij niet geschorst zou worden. De organisatoren stemden in met een verbod voor Patrese en hoewel Arrows informatie inwon bij de rechter, besloot het team de Italiaan terug te trekken uit de race.

Ook interessant:

Red Bull werkte een dramatische Grand Prix van Italië af, met felle kritiek van Max Verstappen tot gevolg. Maar wat is er toch allemaal aan de hand bij de renstal uit Milton Keynes? Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld