Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Abu Dhabi 2022

Dit staat er nog op het spel in Abu Dhabi

Komend weekend wordt de laatste Grand Prix van het seizoen verreden in Abu Dhabi. Voor de coureurs en teams zal dit dus de laatste kans zijn om hun concurrenten in te halen of juist achter zich te houden. Naar welke momenten moet absoluut gekeken worden?

Sainz Hamilton
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1 is alweer aangekomen aan de laatste race van het seizoen: de Grand Prix van Abu Dhabi. Hoe spannend de strijd om de titel vorig jaar was, zo niet spannend is het dit jaar op het Yas Marina Circuit. Zowel de coureurs- als de constructeurstitel zijn namelijk al gewonnen door Max Verstappen en Red Bull.

Maar toch zijn er nog heel wat gevechten om posities om in de gaten te houden komend weekend. P1 in de constructeursstand is natuurlijk niet het enige wat geld oplevert: elke positie hoger in het klassement geeft weer een bonus van een paar (of veel) miljoenen. En niet alleen teams zullen zo hoog mogelijk willen eindigen, ook de coureurs zullen ongetwijfeld in hun contract hebben staan dat ze een bonus krijgen per positie in het coureursklassement.

De strijd tussen de teams

We beginnen bij de strijd in het constructeursklassement en het eerste wat dan al snel naar boven komt is de strijd om P2 tussen Ferrari en Mercedes. De Scuderia staat met 524 punten op de tweede plek, maar Mercedes staat daar slechts 19 punten onder. Het lijkt misschien een moeilijke klus te worden voor de Duitse renstal, maar als we kijken naar de stijgende lijn in performance van de W13 in de afgelopen paar races en de 1-2 finish van Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton in Brazilië, dan is dit zeker geen onhaalbare missie. Stel dat Mercedes en Ferrari op gelijke hoogte komen, dan gaat de tweede positie naar de Italiaanse renstal aangezien zij meer overwinningen hebben.

Als we verder naar onderen kijken in het klassement zien we eigenlijk al gelijk de strijd om P4. Alpine heeft dit seizoen tot dusver 167 punten gescoord en McLaren 148 punten - ook een verschil van 19 punten. Het Franse team is over het gehele seizoen het snellere team geweest, maar McLaren is het consistentere team zonder al te veel betrouwbaarheidsproblemen. Het zal er in Abu Dhabi dus voornamelijk om gaan of Alpine de race zonder kleerscheuren uit kan rijden. Zo niet, dan moet McLaren alsnog heel goed presteren, willen ze boven de Franse renstal finishen.

Nog een stukje verder naar onderen gaat de strijd om P6 tussen Alfa Romeo en Aston Martin. De Zwitserse renstal kende voornamelijk in het begin van het seizoen een aantal goede races, maar vielen steeds meer terug gedurende het seizoen vorderde. Bij Aston Martin was dat precies andersom - zij kenden een moeilijke periode in het begin van het seizoen, maar nu het einde van het seizoen nadert beginnen haar coureurs Sebastian Vettel en Lance Stroll steeds meer punten te scoren. Het verschil tussen de twee teams is slechts 5 punten, in het voordeel van Alfa Romeo.

En last but not least: de strijd om P8 tussen AlphaTauri en Haas. Het zusterteam van Red Bull kent een moeilijk seizoen. Het team van Haas daarentegen kent een seizoen met veel hoogtepunten. Vorig jaar waren zij overduidelijk het minst presterende team op de grid en scoorden ze precies 0 punten. Dit seizoen staat de teller al op 37, waardoor ze 2 punten boven AlphaTauri staan.

De strijd tussen de coureurs

En dan ook zeker niet onbelangrijk: de strijd in het coureursklassement. Verstappen is al kampioen, maar direct daaronder is het ontzettend spannend. Sergio Perez en Charles Leclerc staan beide op 290 punten. Voor de twee zal het dus cruciaal zijn willen ze boven de ander finishen; en dat willen ze zeker.

Tijdens de race in Brazilië werd er bij beide teams gecommuniceerd over het voorbij laten van Perez en Leclerc aan hun teamgenoten, maar bij beide liep dat op niks uit en dus gaan ze op gelijke hoogte het GP-weekend van Abu Dhabi in. Althans, bijna op gelijke hoogte: Leclerc heeft meer overwinningen en staat daarmee tweede.

Mocht Perez op de tweede positie eindigen, dan is dit de eerste 1-2 van Red Bull ooit in het coureursklassement aan het einde van het seizoen. De grote vraag in Abu Dhabi zal zijn: in hoeverre kunnen (en zullen) Carlos Sainz en Verstappen hun teamgenoten helpen in deze strijd?

Kijken we verder naar onderen, dan zou Lewis Hamilton eventueel teamgenoot George Russell nog in kunnen halen, maar dan moet Russell geen punten scoren én dan moet de zevenvoudig wereldkampioen de race winnen. Maar Hamilton moet hierin niet alleen naar voren kijken, maar ook naar achteren, want Ferrari-coureur Sainz staat slechts 6 punten onder hem.

Ook bestaat er nog de kans dat Fernando Alonso teamgenoot Esteban Ocon nog kan inhalen in het klassement. De Spanjaard staat 5 punten onder de Fransman. In Brazilië liepen de gemoederen tussen de twee hoog op, dus wellicht dat we in Abu Dhabi ook wat vuurwerk zullen gaan zien.

Verder naar onder kijkend zit er slechts één punt tussen Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel in het voordeel van de Aston Martin-coureur. Daaronder zijn er nog meerdere coureurs die slechts één of twee punten van elkaar schelen.

Bekijk de stand in het coureurs- en het constructeursklassement hieronder.

Formule 1 stand 2022

Pos. Coureur Team Punten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing 454
2
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari 308
3
Sergio Perez
Red Bull Racing 305
4
George Russell
Mercedes AMG F1 275
5
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari 246
6
Lewis Hamilton
Mercedes AMG F1 240
7
Lando Norris
McLaren Racing 122
8
Esteban Ocon
Alpine F1 92
9
Fernando Alonso
Alpine F1 81
10
Valtteri Bottas
Alfa Romeo Racing 49
11
Daniel Ricciardo
McLaren Racing 37
12
Sebastian Vettel
Aston Martin F1 Team 37
13
Kevin Magnussen
Haas F1 25
14
Pierre Gasly
Scuderia Alpha Tauri 23
15
Lance Stroll
Aston Martin F1 Team 18
16
Mick Schumacher
Haas F1 12
17
Yuki Tsunoda
Scuderia Alpha Tauri 12
18
Guanyu Zhou
Alfa Romeo Racing 6
19
Alexander Albon
Williams Racing 4
20
Nicholas Latifi
Williams Racing 2
21
Nyck de Vries
Williams Racing 2
22
Nico Hulkenberg
Aston Martin F1 Team 0
Pos. Team Coureurs Punten
1
Red Bull
Verstappen & Pérez 759
2
Ferrari
Sainz & Leclerc 554
3
Mercedes
Hamilton & Russell 515
4
Alpine
Alonso & Ocon 173
5
McLaren
Norris & Ricciardo 159
6
Alfa Romeo
Bottas & Zhou 55
7
Aston Martin
Stroll & Vettel 55
8
Haas
Schumacher & Magnussen 37
9
AlphaTauri
Gasly & Tsunoda 35
10
Williams
Albon & Latifi 8

Ook interessant:

Red Bull had de rel tussen Verstappen en Perez kunnen voorkomen

Verstappen en Perez waren na de GP van Brazilië geen vriendjes, nadat Max teamorders negeerde. Wat vonden Ruud Dimmers, Joris Mosterdijk en spceciale gast Rudy van Buren hiervan? Dat en meer bespreken ze in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, die hieronder is te beluisteren.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Abu Dhabi 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'