Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Formule 1 wintertest 2022 - Alles wat je moet weten over de testdagen met Verstappen

De aankomende drie dagen vinden er F1-testdagen plaats in Barcelona, voorafgaand aan het Formule 1-seizoen van 2022. Maar wat mag er allemaal (en wat niet) tijdens de testdagen? We bespreken de regels en alle andere dingen die om de hoek komen kijken tijdens de testdagen!

Alfa camoflauge test at Fiorano
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Alfa Romeo

Waar en wanneer zijn de F1-wintertests 2022?

Dit jaar worden er weer twee testweken van ieder drie dagen gehouden. In aanloop naar het Formule 1-seizoen test men eerst in Barcelona (23 tot en met 25 februari) en later in Bahrein (10 tot en met 12 maart). RacingNews365 is aanwezig bij de testdagen en houdt je vanaf de circuits op de hoogte van alle gebeurtenissen op en rond de baan.

Op de circuits in Barcelona en Bahrein zijn er echter wel een aantal regels waar de teams zich tijdens de testdagen aan zullen moeten houden. We zetten ze op een rij.

Hoe lang mogen de teams testen?

De Formule 1-testdagen in Barcelona zijn drie dagen lang en hetzelfde geldt voor de testdriedaagse in Bahrein. Elke dag is de baan acht uur open voor de coureurs, verdeeld in twee sessies van vier uur met tussendoor een uur pauze.

In Barcelona zal men om 09:00 uur 's ochtends beginnen en doorgaan tot 13:00 uur 's middags. Na een uur pauze keren de coureurs om 14:00 uur weer terug, gevolgd door een nieuwe sessie van vier uur. Dit stramien herhaalt men drie dagen op rij.

Dit jaar test men weer meer dan vorig jaar. Omdat het nieuwe bolides zijn, worden er in totaal zes dagen getest, zodat de teams zoveel mogelijk informatie kunnen verzamelen over hun nieuwe strijdwapens en deze op weg naar het begin van het seizoen nog kunnen verbeteren en beter kunnen leren kennen.

Tijdschema Formule 1 wintertest Barcelona 2022

Sessie Datum Nederlandse tijd
Ochtendsessie dag 1 woensdag 23 februari 09:00 - 13:00 uur
Middagsessie dag 1 woensdag 23 februari 14:00 - 18:00 uur
Ochtendsessie dag 2 donderdag 24 februari 09:00 - 13:00 uur
Middagsessie dag 2 donderdag 24 februari 14:00 - 18:00 uur
Ochtendsessie dag 3 vrijdag 25 februari 09:00 - 13:00 uur
Middagsessie dag 3 vrijdag 25 februari 14:00 - 18:00 uur

Hoe mis ik niets van Max Verstappen tijdens de F1-testdagen?

Max Verstappen mag in Barcelona meteen anderhalve dag aan de slag. Op woensdag komt hij direct in actie op het Circuit de Barcelona-Catalunya en mag hij de hele testdag voor zijn rekening nemen in de RB18. Op donderdag is het de beurt aan Sergio Perez, waarna het Red Bull-duo op vrijdag de wagen deelt. Een van de twee zal voor de lunch in de bolide plaatsnemen, de andere sluit na de lunch de testdriedaagse af.

Wie rijdt er wanneer tijdens de testdagen?

Dat hebben we in een mooi schema staan. Op het moment van schrijven is het nog niet van elk team bekend, maar we passen dit overzicht aan wanneer er meer bekend wordt. Check het overzicht hieronder!

Wie rijdt wanneer tijdens de testdagen?

Team Woensdag Donderdag Vrijdag
Mercedes Russell / Hamilton
Red Bull Verstappen Perez Verstappen / Perez
Ferrari
McLaren
Alpine
AlphaTauri Tsunoda Gasly Gasly / Tsunoda
Aston Martin Vettel / Stroll Stroll / Vettel Vettel / Stroll
Alfa Romeo Kubica / Bottas Bottas / Zhou Zhou / Bottas
Haas Mazepin / Schumacher Schumacher / Mazepin Mazepin / Schumacher
Williams Latifi / Albon Albon / Latifi Latifi / Albon
			© Red Bull Content Pool / Getty Images
	© Red Bull Content Pool / Getty Images

Waar kan ik de F1-testdagen 2022 live bekijken?

Helaas vinden de testdagen in Spanje plaats achter gesloten deuren. De sessies worden niet live uitgezonden op televisie of Viaplay.

Toch hoef je niets te missen van het F1-geweld, want middels liveblogs en verslagen houdt RacingNews365 je op de hoogte van alle gebeurtenissen in Barcelona, waarna aan het einde van elke testdag een kleine samenvatting wordt gegeven door de Formule 1.

De Grand Prix van Bahrein wordt wel uitgezonden, onder meer via samenvattingen en verslagen op Viaplay. Ook dan zal RacingNews365 aanwezig zijn op het circuit en je op alle mogelijke manieren op de hoogte houden

Moeten de F1-teams verplicht aanwezig zijn?

Nee. Als een team het nut niet ziet of als het simpelweg niet in staat is om aanwezig te zijn, dan hoeft een team niet op te komen dagen bij de testdagen. Zo sloeg Williams drie jaar geleden noodgedwongen twee testdagen over omdat de wagen simpelweg nog niet klaar was.

Vrijwillig worden de testdagen tegenwoordig echter nauwelijks meer overgeslagen. In het geval een wagen nog niet klaar is, staat de FIA het de teams toe om een oude wagen (maximaal drie seizoenen oud) te gebruiken tijdens een testdag, al moet deze wel voldoen aan de huidige regels. Dit jaar wordt dat dus heel lastig, omdat de auto's helemaal nieuw zijn. Het lijkt dan ook onmogelijk dat de teams dit jaar vrijwillig testdagen overslaan.

Vroeger waren de regels omtrent testen minder streng, waardoor teams ook zelf circuits af konden huren tijdens een seizoen om meters te maken. Vandaag de dag gaat dat niet, waardoor de testdagen voorafgaand aan het seizoen van groot belang zijn. Alleen als een team van coureur verandert, waarbij de coureur de laatste twee seizoenen niet in F1 heeft geracet, mogen ze een extra testdag inlassen.

Behalve deze officiële testdagen mogen de teams per jaar nog twee 'promotie-evenementen' (in de volksmond een 'filmdag' genoemd) afwerken. Dat zijn dagen met marketing of promotie als doeleinde. Tijdens zo'n dag mag er maximaal 100 kilometer worden afgelegd en moeten de teams verplicht speciale banden gebruiken waarmee niet geracet wordt. Ook mogen er twee demonstratie-evenementen per jaar worden gehouden met de nieuwe wagen, waarbij een wagen maximaal 15 kilometer af mag leggen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Met hoeveel wagens tegelijk mogen teams rijden?

Elk team komt met één wagen naar de wintertestdagen in Barcelona. Meer zijn er niet toegestaan. In totaal zullen we dus maximaal tien wagens tegelijkertijd op het asfalt zien. Waarom dat is heeft verschillende redenen. De voornaamste reden is, natuurlijk, financieel. Het kost veel geld om twee volledige wagens drie dagen lang te laten rijden. Op deze manier wordt er dus geld bespaard en hoeven de teams slechts een auto op te bouwen en klaar te hebben voorafgaand aan de dagen. Het scheelt ze dus ook een hoop tijd.

Is er een maximale hoeveelheid ronden tijdens een F1-testdag?

Nee, die is er niet. Een team mag zoveel mogelijk ronden afleggen als het wil, zo lang dit natuurlijk maar gebeurt gedurende de aangewezen periode tijdens de testdagen. Zo reed Lewis Hamilton twee jaar geleden in totaal 466 ronden in de drie testdagen die hij aflegde. Daarmee was hij de coureur met de meest verreden rondes.

Dit jaar zijn er zes testdagen, wat inhoudt dat elke coureur gemiddeld drie dagen achter het stuur mag kruipen, dus is de kans aanwezig dat er meer ronden zullen worden verreden dan de hoeveelheid van 466.

			© Mercedes
	© Mercedes

Hoeveel banden krijgen de F1-teams tijdens de testdagen

De Formule 1-teams krijgen tijdens de eerste testdagen in Barcelona in totaal 30 sets droogweerbanden per team. Dat komt neer op 10 sets per dag per team. Op vrijdag zal er ook een halve dag worden besteed aan het testen van regenbanden.

De baan wordt dan nat gemaakt tijdens de lunch en de teams krijgen drie sets intermediates en drie sets regenbanden tot hun beschikking om te testen op de vrijdagmiddag op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Mocht er overigens eerder tijdens de testdagen al regen vallen, dan worden de banden op dat moment gebruikt en komt de speciale regenbanden testmiddag te vervallen.

Hoeveel onderdelen mogen F1-teams gebruiken tijdens de testdagen?

De onderdelen die een team gebruikt tijdens een test tellen niet mee voor het totaalaantal onderdelen dat er tijdens een seizoen mag worden gebruikt. Die teller begint pas te lopen tijdens het eerste raceweekend van het jaar, twee weken na de testdagen.

Als er dus een motor kapot gaat, dan hoeven de teams niet te vrezen dat het betekent dat ze de rest van het jaar een motor minder mogen gebruiken. Het liefste werkt alles natuurlijk van het eerste moment helemaal prima, maar als er tijdens de testdagen toch iets gebeurt, dan weten de teams in ieder geval welke zwakke plekken er nog aangepakt moeten worden. Ook daar zijn de testdagen voor.

Zeker in dit nieuwe Formule 1-tijdperk zullen de teams veel verschillende aerodynamische onderdelen uit proberen tijdens de testdagen. De regels zijn erg nieuw, dus er zullen veel verschillende ideeën zijn die men uit wil proberen. Tegelijkertijd zal de focus vooral tijdens de eerste testweek op betrouwbaarheid liggen. Een andere factor is het budgetplafond. Teams kunnen niet zomaar tientallen verschillende dingen ontwikkelen en uitproberen, want dat kunnen ze niet (meer) betalen.

Mogen de teams hun F1-wagens verbergen in de pitbox?

Sinds 2020 mogen de teams dat niet meer. Tot aan dat jaar verdwenen de meeste Formule 1-wagens meteen achter gesloten garagedeuren op het moment dat een coureur terug de pitbox in reed. Nu moeten de teams de deuren open houden tijdens de testtijden, dus van 09:00 uur tot en met 18:00 uur.

Dat is besloten om de fans een beter kijkje in de Formule 1-keuken te kunnen geven tijdens de testdagen. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel. Als een coureur zijn auto beschadigd bij een crash mogen de teams hun wagen afdekken als deze terug de pits in wordt gebracht, maar ook zodra de vloer van de wagen komt, dan mogen de teams ervoor kiezen om de gordijnen snel dicht te doen.

Waar dienen de verf en de 'wasrekken' voor tijdens de testdagen?

Teams rijden met diverse stellages met sensoren op de auto's. Vaak rijden ze een korte, langzame run om data te verzamelen. Deze data kan bestaan uit het meten van luchtstromen, maar ook trillingen en weerstand. Het ziet er uit als een soort hek, maar de teams kunnen niet zonder.

Teams rijden tijdens de testdagen ook geregeld met flow viz-verf rond. Het is een groen goedje dat aangebracht wordt op diverse onderdelen om de luchtstromen in kaart te brengen.

			© williams
	© williams
			© Alfa Romeo
	© Alfa Romeo

Zijn de F1-testtijden representatief

Normaal gezien kunnen er geen al te grote conclusies worden getrokken aan de hand van de testdagen. Vaak krijgen we wel een beeld van de teams die hun betrouwbaarheid wel of niet op orde hebben, maar aan de rondetijden kunnen weinig conclusies worden verbonden.

Zeker in de eerste testweek van 2022 zullen de teams zich voornamelijk richten op de betrouwbaarheid van de wagen, waarna men in de tweede week misschien iets sneller zal proberen te rijden. Tegelijkertijd is er niets bekend over de motorstanden die men gebruikt of de hoeveelheid brandstof die de teams aan boord hebben. Deze kunnen namelijk een vertekend beeld geven, of als we in F1-jargon spreken: de teams kunnen dan aan het sandbaggen zijn.

Pas tijdens de eerste Grand Prix van het jaar, die van 18 tot en met 20 maart wordt gehouden, weten we meer over de krachtsverhoudingen. Tegelijkertijd is ontwikkeling dit jaar belangrijker dan ooit, omdat het compleet nieuwe auto's zijn. De winnaar van de eerste race hoeft dus zeker niet meteen de topfavoriet te zijn voor de titel.

RacingNews365 is deze week aanwezig bij de testdagen in Barcelona. Vanaf het circuit houden we je elke dag met liveblogs, interviews, artikelen en meerdere analyses op de hoogte van het laatste nieuws en alle laatste ontwikkelingen omtrent de wintertestdagen.

Ook interessant:

Hamilton krijgt het zwaar en moet niet alleen Verstappen van zich afschudden

In de nieuwste RN365-podcast bespreken we het gedwongen vertrek van Michael Masi en oordelen Viaplay-expert Tom Coronel en F1-expert Ruud Dimmers dat Hamilton het zwaar gaat krijgen met Verstappen, maar ook met anderen. Beluister de nieuwste aflevering hieronder.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 wintertest Barcelona 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen vindt vertrek Newey niet onoverkomelijk voor Red Bull