Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Hoe filmster Sylvester Stallone F1 en haar fans een hoop schaamte bespaarde

Het idee klonk zo mooi, maar uiteindelijk was het simpelweg niet mogelijk: een film gebaseerd op de Formule 1 voor Sylvester Stallone. Precies 24 jaar geleden maakt hij bekend dat zijn film Driven niet gebaseerd wordt op de Formule 1, maar op de Amerikaanse CART Champ Car Series. Dat bleek uiteindelijk maar goed ook voor de F1.

Stallone & Schumacher
Terugblik
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

De Amerikaanse acteur en filmmaker Sylvester Stallone had in de jaren '90 het idee gekregen om een actie- en sportfilm te maken gebaseerd op de Formule 1. Hij keek al een aantal jaar naar de sport, maar Stallone werd een nieuwsgierige toeschouwer toen hij een paar Formule 1-races in Europa bezocht tijdens het draaien van de film Judge Dredd. De filmmaker wilde begrijpen wie er in de helm leefde, want hij wist nooit wie ze waren. Hoe ziet het leven van een Formule 1-coureur eruit? Dat was de vraag voor Stallone.

Ook al bleven er maar mensen vertellen hoe duur het racen was of dat er meer computertechnologie in de F1-auto's zit dan er nodig was om naar de maan te gaan, het menselijke aspect interesseerde de Amerikaan. Hij wilde weten hoe de coureur met de druk om kan gaan en hoe hij de machine onder controle houdt.

En dus ging hij op een gegeven moment de pits in en sprak hij met coureurs en crew. Hij werkte het scenario voor zijn film Driven uit en paste het aan naarmate hij meer races bezocht. Zo was hij onder meer bij de Grand Prix van Italië van 1997. Maar het maken van de Formule 1-film bleek uiteindelijk een strijd te zijn en mensen bleven hem vertellen dat het niet mogelijk was. En toen was het 9 februari 2000, de dag waarop Stallone bekend maakte dat een film gebaseerd op de F1 er niet meer in zat.

'Formule 1 is erg formeel'

"Ik verontschuldig me bij de fans van de Formule 1, maar er is daar een bepaald individu dat de sport runt en zijn eigen agenda heeft. F1 is erg formeel en het is erg moeilijk om mensen te leren kennen", zo zei Stallone toentertijd. Hij bezocht meer dan twee jaar lang Grand Prix voor onderzoek, maar volgens hem was de Formule 1 te gesloten en Bernie Ecclestone te machtig om een dergelijk project te laten slagen.

De film ging wel door, want hij wilde een op realiteit gebaseerde actiefilm blijven maken. En dus zocht hij zijn heil bij de CART Champ Car Series. Stallone maakte opnamen tijdens negen races in vijf landen, waarbij werd samengewerkt met echte eigenaren en coureurs om de eigen races te simuleren. "Hier in CART is het veel opener en dat zie je terug in de film. Het is heel belangrijk voor me dat we een film maken die de ware betekenis van CART goed weergeeft - de emotie, opwinding, snelheid, technologie en glamour die Champ Car Racing is", zo zei Stallone.

Uiteindelijk kwam Driven in 2001 uit en bleek het een grote flop te zijn, ook commercieel gezien. De film werd genomineerd voor zeven Golden Raspberry Awards, die worden gegeven aan de slechtste films van het jaar, waarbij een van de nominaties werd 'verzilverd'. Uiteindelijk werd de Formule 1 dus een gigantische ramp bespaard. Want als deze film was gebaseerd op de F1, had dat onherroepelijk grote schade aangericht aan de koningsklasse van de autosport.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Horner schept duidelijkheid over Newey-clausule in contract Verstappen