Max Verstappen droomt al hardop van zijn autosportcarrière na de Formule 1 en daarbij staat de 24 uur van Le Mans hoog op het verlanglijstje. Al zouden daarvoor wel de nodige aanpassingen nodig zijn, zo liet Verstappen eerder al weten tegenover onder meer RacingNews365.
"Ze moeten de hele Balance of Performance-kwestie op orde krijgen (het creëren van een gelijk(er) startveld, red.). Dat gebeurt nu in mijn ogen nog wat willekeurig en voor mij speelt ook mijn gewicht mee. Ik weeg met mijn hele uitrusting misschien 80 kilo, terwijl andere coureurs misschien niet boven de 55 of 60 kilo uit komen, no offence Yuki (zit naast hem, red.)."
"Dat gewicht is al goed voor een paar tienden per ronde, een groot verschil. Daar moeten ze iets op vinden in de vorm van bijvoorbeeld een minimumgewicht of een gewichtsgemiddelde per auto. Maar ja, ik de toekomst rijd ik 'm graag, het is een geweldig evenement."
Of de organisatie van het World Endurance Championship (WEC), waar de iconische endurancerace onderdeel van uitmaakt, heeft geluisterd naar Verstappen, is de vraag. Maar het WEC heeft de regels rond het minimumgewicht voor het aankomende seizoen wél aangepast.
Tijdens de WEC-races rijden de coureurs met z'n drieën, waardoor het gemiddelde gewicht van de drie coureurs wordt gepakt. Het gewicht bestaat uit de volledige uitrusting van de coureur, dus dan wordt ook onder meer de helm, de schoenen en de stoel meegenomen, mocht de coureur het stoeltje mee moeten nemen tijdens een wissel.
De grens voor het minimumgewicht is vastgesteld op 82 kilogram. Mocht het gemiddelde van de coureurs daaronder liggen, dan wordt het verschil gepakt en vervolgens afgerond naar het hoogste hele getal. Dat gewicht wordt vervolgens toegevoegd als ballast aan de auto, bovenop het minimumgewicht van de auto, dat 1030 kilo bedraagt. Het speelveld in het WEC zou zodoende gelijkwaardiger moeten worden.
Bij een doelpunt voor PSV of Feyenoord, pak je bij Unibet maar liefst 50x je inzet
Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Win 50x je inzet!Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!
Eric de Jong
Stof om over na te denken. Enerzijds snap ik deze regel wel om te voorkomen dat coureurs zich gaan uithongeren en hun lichaam in gevaar brengen voor een zo goed mogelijke prestatie. Maar waarom zouden coureurs die kleiner zijn en daardoor een genetisch voordeel hebben benadeeld moeten worden. Immers bij hoogspringen wordt de lat ook niet lager gelegd omdat iemand kleiner is.
Michael Thole
Goed punt. Had het wel leuker gevonden als je basketbal als voorbeeld zou gebruiken. Een tem van gem 1,50 vs een team van 2,20. Denk dat je de hoepel toch wel wat lager mag gaan hangen XD
Maxx
Das een vreemde gedachtengang, vind ik. BV: boksen, zwaardere en grotere boksers hebben een 'genetisch voordeel' dus laat ze maar knokken tegen de kleine(re) mannen. Gaat m ook ni worden toch?😊
Monic Armiento-Hissink
Daar zit niet zo'n groot verschil in in lengte. Het is niet zo dat je hoogspringers hebt van 1.60 en bijna 2 meter lengte. Als je bij atletiek kijkt dan zijn ze allemaal ongeveer het zelfde gebouwd wat gunstig is voor dat bepaald onderdeel. Bij motorsport ligt dat toch even wat anders.