Topontwerper Adrian Newey is al sinds 2006 werkzaam bij Red Bull Racing, maar hij stopt begin 2025 na bijna twintig jaar bij de Oostenrijkse renstal. Newey veroverde samen met Red Bull zes constructeurstitels en zeven rijderskampioenschappen. Vier titels waren er voor Sebastian Vettel en tot op heden heeft Max Verstappen drie kampioenschappen gewonnen.
Met het vertrek van Newey verliest Red Bull ontegenzeggelijk veel kennis, maar hoe groot is het verlies van de topontwerper? De vraag wordt aan de technisch directeur van het team gesteld, Pierre Waché. "De feedback en adviezen van Adrian waren natuurlijk enorm in ons voordeel. Net als in iedere business en net zoals in het leven moet je vooruitkijken, maar ik wil niets afdoen aan wat hij voor het team heeft gedaan en ook niet aan wat hij voor mij persoonlijk heeft betekend", zo begint Waché zijn verhaal tegenover Motorsport.com.
"Hij heeft enorm veel ervaring, is zeer slim en zeer succesvol. Maar we staan waar we staan. Onze dagelijkse gang van zaken is niet echt veranderd, behalve dat er niemand meer over de schouder meekijkt en zegt: 'Hebben jullie hieraan gedacht of daaraan gedacht?' Maar fundamenteel verandert het niets aan wat we doen."
Rol bij RB20
Maar in hoeverre is Newey nog betrokken geweest bij de ontwikkeling van de RB20? "Ik denk dat het minder was dan voorheen, al was hij natuurlijk nog wel betrokken en was hij onderdeel van het team. Maar als team tel je niet precies wie wat doet. Je werkt als groep naar een bepaald doel toe."
"Dat geldt voor ieder bedrijf. Je zegt niet: 'Hij heeft tien procent gedaan en hij heeft twintig procent gedaan'. Nee, dat is niet hoe je werkt. Iedereen heeft de intentie om een betere auto te maken en op basis van je rol en je functie binnen het bedrijf probeer je het beste te doen. Dat is hoe we werken en als één persoon er niet meer is, dan doen we het alsnog."
Waché vervolgt: "De organisatie is op zich niet veranderd, omdat we al zo waren georganiseerd dat we zonder zijn input konden werken. Dat is in het verleden ook wel eens gebeurd, dat hij op sommige momenten minder aanwezig was dan op andere momenten. Het belangrijkste verschil is dat zijn input er nu niet meer is, maar de organisatie is op zich niet veranderd. We moeten het alleen zonder zijn input doen", zo is de eindconclusie van de Fransman.
Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!