Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Red Bull ontkent verzoek tot aanpassen F1-hoofdpijndossier

Gedurende het Formule 1-weekend in Saoedi-Arabië laaide de discussie over F1-motoren in 2026 al op. Hebben de teams gevraagd om een aanpassing? Red Bull zelf wellicht?

Verstappen Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het is een probleem waar Max Verstappen als eerste twee jaar geleden al melding van maakte. De nieuwe motoren voor 2026 verdelen het vermogen 50/50 over de verbrandingsmotor en de elektrische componenten. Toen al bestond de vrees dat de batterijen op de rechte stukken steeds leeg worden gereden, waardoor men halverwege de rechte stukken plots met 50% van het maximale vermogen komt te rijden.

De FOM en de FIA gaven aan dat dat resultaten waren uit de vroege ontwikkelfase van de motor, maar twee jaar laten zijn dezelfde zorgen er nog steeds. Het maakt dat bij de eerstvolgende bijeenkomst van de F1 Commissie, aankomende donderdag, het thema op de agenda staat. Zijn aanpassingen noodzakelijk en hoe is het thema überhaupt op de agenda gekomen? 

Er wordt beweerd dat Red Bull daar een aandeel in heeft gehad, wat niet ondenkbaar zou zijn, aangezien het team van Max Verstappen naar verluidt grote problemen heeft met de ontwikkeling van de elektrische componenten nu men voor het eerst zelf een motor bouwt. Toto Wolff noemde het agendapunt eerder al een 'lachertje'.

Gaat iedereen dan tijdens de meeting direct voor eigen parochie preken? "Nee, dat denk ik niet. Maar het lijkt er wel op dat Mercedes veel vertrouwen heeft in wat ze hebben gedaan toewerkend naar volgend jaar. Ik denk dat dit iets is dat twee jaar geleden al nadrukkelijker aangekaart had moeten worden, maar het is niet zo dat wij actief hebben gepusht om het nu alsnog op de agenda te krijgen", aldus Horner in gesprek met onder andere RacingNews365.

Horner suggereert dat vooral de FIA het thema aan heeft willen kaarten: "Ze hebben ook hun research gedaan en ze zullen wanhopig willen voorkomen dat we op de rechte stukken moeten liften. Dat is namelijk niet goed voor de sport en levert je totaal gefrustreerde coureurs op. Het is niet iets waar we voor hebben gelobbyd of waar we om hebben gevraagd. Maar als het gedaan wordt in het belang van de sport, moet je dat steunen."

Heeft de FIA zich in een vroeg stadium verkeken op de zaak? Horner sluit het niet uit: "Het probleem is dat hoe sneller je door de bochten gaat, hoe meer energie je daarvoor ook (op)gebruikt. En de ontwerpers zullen altijd auto's op papier zetten die sneller door de bochten gaan dan de FIA ooit had kunnen vermoeden."

Gaat de FIA met een voorstel op de proppen komen? "Wat ze nu voor willen stellen is een push to pass-element tijdens de races. Dat klinkt niet onverstandig, maar idealiter hadden we daar twee jaar geleden al naar gekeken. Er resteren ons echter nog tien maanden voordat we gaan racen, waardoor ik dit niet als een enorm probleem zie."

Ook interessant:

Max Verstappen vervulde een hoofdrol tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië, die achteraf al in de eerste bocht werd beslist. Hoe hebben Rudy van Buren, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk naar hét moment gekeken? Ze bespreken het in een kakelverse Formule 1-podcast van RacingNews365!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en doe automatisch mee – verder hoef je niets te doen!

Win een Verstappen cap!

Praat mee!

x
Jeddah F1-commentator klaar met herhaalrecept Verstappen: "Wéér dwingt hij de stewards daartoe"