Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

Waarom Sainz klaar denkt te zijn voor het F1-geweld: "Ben niet dom"

Twee weken geleden lag Carlos Sainz nog op de operatietafel met een blindedarmontsteking, nu gaat de Spanjaard in principe aan de Grand Prix van Australië beginnen. Sainz stelt dat het geen risico is en dat hij anders wel aan de bel trekt.

Sainz Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was het verhaal van de Grand Prix van Saoedi-Arabië: Carlos Sainz die de race moest missen wegens een blindedarmontsteking. De Spanjaard werkte ondanks de pijn de eerste vrije trainingen af, maar moest een dag later acuut onder het mes. Twee weken later is Sainz alweer terug en gaat hij, hoewel hij niet 100 procent fit is, de GP van Australië rijden. Sainz baalde als een stekker dat hij de GP van Saoedi-Arabië moest missen.

"Het is geen fijn gevoel als je niet in staat bent om te racen, vooral na zo'n sterke start van het seizoen", vertelt Sainz tegenover onder meer RacingNews365. "De auto was wederom competitief in Djedda en je bent zelf aan het rekenen hoeveel punten je ongeveer gaat verliezen door de operatie. Je weet ook dat je twee weken niet kan trainen en de volgende race niet kan voorbereiden in de simulator. Het is niet ideaal."

Sainz baarde opzien door een dag na zijn operatie toch in de paddock te verschijnen. De Spanjaard volgde de GP van Saoedi-Arabië vanuit de garage en vertelt een mooie anekdote. "De doktoren adviseerden me om te gaan wandelen na de operatie. Ik zei toen dat ik liever door de paddock liep en de race met mijn engineers keek, dan dat ik moest wandelen in mijn hotelkamer. Zo kon ik Oliver Bearman of mijn engineers helpen waar ik kon. Ollie deed het overigens geweldig."

Dom

Maar hoe weet Sainz zeker dat hij fit genoeg is om aan de GP van Australië deel te nemen? "Hoe ik beweeg en de oefeningen in de gym. Dat zegt me dat ik fit genoeg ben om in de auto te stappen en het te proberen. Maar ik ben niet dom. Als ik me vrijdag niet goed voel, ben ik de eerste die mijn hand zal opsteken en zal zeggen dat ik twee weken extra nodig heb tot de volgende race. Dat is het plan, in samenwerking met de FIA. Ik heb vrijdag nog een medische check en ze monitoren mijn vooruitgang."

"Ik ben de eerste die geen pijn wil lijden of het erger wil maken", vervolgt een realistische Sainz zijn verhaal. "Ik ga zeer duidelijk communiceren over hoe ik me voel. Daar komt bij dat ik in Saoedi-Arabië op donderdag echt niet in de auto was gesprongen als het niet mogelijk was. Ik reed maar 26 rondjes, omdat ik zo'n pijn had. Het was niet makkelijk, maar ik kon ze afwerken."

De 29-jarige Sainz denkt in ieder geval niet dat hij hinder zal ondervinden van zijn gemiste trainingsarbeid. "Totaal niet. Ik heb veel getraind in de winter en was ontzettend fit in Bahrein. Het is niet zo dat je in twee weken spiermassa verliest. Uiteraard is het niet hetzelfde als je tien dagen hebt getraind en in de simulator hebt gezeten. Daarom zeg ik ook dat ik niet 100 procent fit ben, maar ik ben wel fit genoeg om te racen."

Sainz won ook advies in bij Alex Albon, die in 2022 met een blindedarmontsteking kampte en zo de GP van Italië miste. "Ik heb veel steun van Alex gekregen. Hij had iets meer dagen om te herstellen, omdat hij eerder geopereerd werd. Hij zei dat het aan het begin gek zal aanvoelen, maar dat je er weer aan gaat wennen. We gaan het zien. Het probleem is dat ik het niet weet. Je hebt geen idee hoe het aanvoelt tot je in de auto stapt en de G-krachten voelt. Feit is wel dat ik me vandaag veel beter voel dan gisteren, en gisteren veel beter dan twee dagen geleden."

Wel is Sainz zich bewust van het feit dat hij snel terug is. De sleutel tot succes? Moderne hulpmiddelen. "Fysiotherapie hielp, net als moderne machines om het herstel te bevorderen. Ik ben sneller hersteld dan een 'normaal' persoon. Als atleet wil je sneller herstellen en moderne machines hebben daar aan bijgedragen."

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp