Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA pareert felle kritiek Russell op boetes voor F1-coureurs

George Russell vroeg zich aan het einde van het seizoen af waar de opbrengst van de Formule 1-boetes voor wordt gebruikt. Nikolas Tombazis, de technische man van de FIA, geeft uitgebreid antwoord en pareert zijn kritiek

FIA logo 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Aan het einde van het afgelopen Formule 1-seizoen liepen de spanningen hoog op tussen de coureurs en de FIA. Volgens de coureurs is er te weinig transparantie vanuit de FIA, iets wat door George Russell werd onderstreept met een betoog over boetes. De Mercedes-coureur én voorzitter van de rijdersvakbond wilde meer transparantie over waar de opbrengst aan wordt besteed door de FIA.

Russell zei het volgende: "Toen er een paar jaar geleden presidentsverkiezingen werden gehouden, sprak de FIA veel over transparantie. Dat ging ook over waar het geld (van boetes red.) heenging, bijvoorbeeld voor andere raceklassen. Daar stonden we achter. We willen gewoon transparantie en inzicht in wat er vanaf het begin is beloofd."

Nikolas Tombazis, de technische man van de FIA, vindt de kritiek overdreven en geeft tegenover Motorsport.com uitgebreid antwoord op de vraag van Russell. "De FIA is geen winstgevende organisatie. We hebben geen aandeelhouders die naar wat cijfers op de beurs kijken en hopen dat de aandelenkoers omhoog gaat of dat ze meer dividend krijgen. Dus al het geld wordt besteed aan zaken die als nuttig worden beschouwd, of het nu gaat om veiligheid, de basis van de motorsport of soms andere projecten die te maken hebben met verkeersveiligheid."

Tombazis wijst ook naar de emoties van coureurs. "Ik denk dat de vraag soms een beetje wordt beïnvloed door de emoties van het moment of door een besproken boete. Ik realiseer me dat iedereen die een boete betaalt daar altijd een beetje geïrriteerd over is en zich misschien een beetje gekrenkt voelt, maar er zijn zoveel verschillende projecten dat je nooit tot de conclusie kan komen dat het geld wordt besteed aan kerstfeestjes."

Miljoenen

Volgens Tombazis wordt er zelfs nog veel meer geld in zodanige projecten gestoken. "Het bedrag dat wordt uitgegeven aan projecten is veel hoger dan de boetes die worden geïnd, wat volgens mij aangeeft dat alles wat daar naartoe gaat een positieve impact zal hebben. Je kunt moeilijk projecten vinden bij de FIA die geen sociale impact hebben op motorsport. Wat ik met zekerheid kan zeggen, is dat boetes van coureurs in de ene sport niet een andere sport of categorie subsidiëren. Maar als je kijkt naar andere initiatieven, of het nu onze campagnes zijn, zoals die over online misbruik en alle andere projecten, of veiligheidsprojecten, dan denk ik dat het nobele manieren zijn om geld uit te geven. Dat geld (van boetes red.) draagt er wel aan bij."

Maar om hoeveel geld gaat het dan? "Er wordt ongeveer 10,3 miljoen euro uitgegeven aan projecten voor veel clubs en landen. Het doel is alleen maar om projecten van motorsportactiviteiten te bevorderen. Dat is heel belangrijk. Uiteindelijk denk ik dat de gezondheid van de Formule 1 grotendeels afhankelijk is van de algehele aantrekkingskracht van de autosport. Het gaat niet alleen om het organiseren van een spannende Grand Prix, maar ook om meer mensen die op een relatief laag niveau aan motorsport doen in hun land. Ik denk dat dat uiteindelijk gunstig zal zijn voor de Formule 1."

"Daar komt de selectie van coureurs voor de toekomst nog bij, bijvoorbeeld hoe coureurs kunnen doorgroeien, zelfs als ze niet uit een rijke familie komen. Dat is uiteindelijk het belangrijkste doel", sluit Tombazis af.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Megacrash Verstappen was wake up-call voor monteur: "Dit draait om mensenlevens"