Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Hoe Vettel en Hamilton een cruciale rol hebben gespeeld in de inclusiviteit van de motorsport

'Racing Pride' is van ver gekomen om zichzelf neer te kunnen zetten als leidende beweging in de strijd naar inclusiviteit in de motorsport. Wereldkampioenen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel hebben hierbij een cruciale rol gespeeld, evenals een groot aantal andere beroemde namen in de F1-wereld, zoals oprichter Richard Morris aan RacingNews365 uitlegt.

Hamilton Qatar
Interview
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

De Formule 1 is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een toonaangevend platform in de motorsport om maatschappelijke en milieu kwesties aandacht te geven. Zowel Lewis Hamilton als Sebastian Vettel hebben hierbij het voortouw genomen met een aantal initiatieven die gericht zijn op meer inclusiviteit, zowel in de autosport als in de maatschappij als geheel.

Een organisatie die de afgelopen periode flink in aanzien is gegroeid is Racing Pride. Een beweging opgericht door coureur Richard Morris en versterkt door middel van een aantal bekende ambassadeurs. Racing Pride heeft samenwerkingen met meer dan de helft van de Formule 1-grid, en in een exclusief gesprek met RacingNews365 benadrukt Morris het belang van vriendschap bij het verspreiden van de boodschap om een veilige motorsportwereld te creëren.

Samenwerking met F1-teams

"Racing Pride heeft een enorme afstand afgelegd sinds we ermee zijn begonnen", legt Morris uit. "Het is een idee dat voortkwam uit een Instagram-gesprek dat ik had in 2018, toen ik net voor het eerst iets gepost had over LGBTQ+ in de autosport."

"Op dat moment werd er nog niet echt over gepraat, geen enkel Formule 1-team had iets gezegd over LGBTQ+ -inclusiviteit, nationale bonden hadden het er nog niet over en het was gewoon nog niet beeld."

En zo kwam Racing Pride uiteindelijk tot stand. "We hebben er lang aan gewerkt om het samen te stellen en het was geweldig om het medio 2019 te kunnen lanceren met de steun van de media enzovoort. Op dat moment hadden we weliswaar een aantal fantastische rolmodellen uit de Britse motorsportgemeenschap in verschillende functies, maar het was nog erg grassroots, met de ambitie om een groter publiek te bereiken en om in wezen zichtbaarheid te kunnen verspreiden via de hoogste niveaus van de sport."

"We zijn nu op een punt gekomen waarop we dat kunnen bereiken. De groei is ongelooflijk sinds Aston Martin in 2021 als eerste Formule 1-team met ons in zee ging. Het heeft lang geduurd om de basis te leggen voor zo'n samenwerking, maar we zien dat Formule 1 het nu oppakt, met een aantal andere teams die naar ons toekomen: onze samenwerkingen met Alpine en Red Bull Racing."

"We hebben met zes van de tien teams op de grid samengewerkt in verschillende hoedanigheden, er komen meer partnerships aan en het begint zich echt uit te breiden."

Het hebben van een samenwerking is één ding, maar het succes van een merk zoals Red Bull, was een grote opsteker voor Racing Pride, en Morris prijst het werk van het team: "Het was fantastisch, het was natuurlijk enorm belangrijk voor Red Bull om met ons samen te werken. Soms krijgen we commentaar waarin wordt gezegd: 'Waarom richten jullie je niet op het ontwerpen van de auto en niet al deze onzin?', maar het wereldkampioenschapsteam dat de Formule 1 absoluut heeft gedomineerd, vindt het belangrijk om dit te doen."

"Ze zeggen trouwens niet alleen 'we steunen dit', we gaan ervoor en doen gedetailleerde workshops met hun team en ze nemen echt de tijd om naar het beleid te kijken om te zien hoe ze beter kunnen zijn. Dit omdat ze terecht geloven dat het bij presteren hoort dat iedereen in jouw team het gevoel heeft echt zichzelf te kunnen zijn, dus productief te kunnen zijn, gelukkig te kunnen zijn, hun mening te kunnen delen en gehoord te worden en het team vooruit te helpen. Het helpt ook om talent te bereiken. Veel mensen zijn LGBTQ+ en als je deze gemeenschap uitsluit, mis je dit talent."

			© FIA Pool Image for Editorial Use
	© FIA Pool Image for Editorial Use

Samenwerking met Vettel en Hamilton enorm krachtig

Terwijl het partnership van Racing Pride heeft geholpen om de boodschap van inclusiviteit en gelijkheid te verspreiden, hebben Hamilton en Vettel ervoor gekozen om op hun eigen voorwaarden een standpunt in te nemen.

Mercedes-coureur Hamilton heeft regelmatig het ontwerp van een regenboog gebruikt op zijn helm in landen op de F1-kalender waar de LGBTQ+-gemeenschap met extreme problemen te maken heeft. In 2021 won hij in Qatar en droeg hij de helm.

Vettel koos er in de tussentijd voor om een regenboog T-shirt met de tekst 'Same Love' te dragen tijdens de pre-race ceremonie in Hongarije in hetzelfde jaar, toen een extremistische wetgeving tegen de LGBTQ+ gemeenschap werd aangenomen in het Oost-Europese land.

Over het belang van deze uitingen zegt Morris het volgende: "Het is enorm belangrijk om een aantal redenen, vooral met die twee coureurs. Wat echt belangrijk is, ze doen dingen heel zichtbaar, maar het is ook volledig authentiek, het is iets waar ze echt om geven. Deze coureurs hebben niet alleen gezegd 'hoe kan ik hier een knipoog naar maken, mensen praten erover en ik kan laten zien dat ik het belangrijk vind', maar ze hebben ook echt hun eigen initiatief gebruikt om het gesprek verder te brengen."

"Sebastian Vettels 'Same Love'-shirt tijdens de Grand Prix van Hongarije kwam kort nadat we de samenwerking met Aston Martin hadden aangekondigd en we al enige tijd met hen hadden samengewerkt voordat het bekendgemaakt werd. Het was bijna alsof Seb zoiets had van: 'Geweldig, ik kan hierover praten met het team'. Hij besloot dat hij dat op zo'n zichtbare manier wilde doen, niemand dwong hem ertoe. Dat was echt krachtig en spreekt tot onze gemeenschap dat het hoogste niveau van de sport het echt boeit."

"Hetzelfde geldt voor Lewis, hij besloot naar landen te gaan waar de LGBTQ+ -gemeenschap actief wordt vervolgd en zei niet: 'ik neem het licht van jullie weg', maar het was meer: 'ik ga laten zien dat ik jullie steun, ik ben in een positie om dat te kunnen doen' omdat hij een bondgenoot is. Hij heeft een enorm platform."

"Dat is enorm krachtig, het raakt fans diep en zorgt ervoor dat mensen echt deel willen uitmaken van deze sport. Maar het heeft ook die rol als helden van de sport, tegen wie zoveel mensen opkijken, die misschien geen deel uitmaken van de LGBTQ+ gemeenschap, zullen zeggen 'als mijn held dit zegt, moet ik er misschien ook eens over nadenken om mijn steun te betuigen'."

We plakken niet zomaar regenbogen op dingen en dan is alles in orde

- Richard Morris, oprichter Racing Pride

Terwijl Morris Racing Pride naar grotere en betere dingen wist te leiden, was er ook succes op het circuit: hij won de European Sports Prototype Cup met Revolution. Dit is van persoonlijk belang geweest: "Het is een enorme motivatie geweest om Racing Pride naast mijn racen te kunnen ontwikkelen. Het geeft een extra betekenis aan mijn racen, het maakt me trots op wat ik doe in de autosport en het bevrijdt me van de tijd waarin ik alles wat met Pride te maken had probeerde te verbergen in mijn carrière."

"Het is prachtig om door verschillende landen te reizen en Racing Pride-leden bij elkaar te brengen die daar zijn omdat ze zich verbonden voelen met waar wij voor staan." Hij noemt als voorbeeld Nederland: "Ik ging racen op Zandvoort. Het is niet in Groot-Brittannië, het is niet waar ik vandaan kom en mensen kwamen om me te zien. Nederlandse mensen die daar wilden zijn, eigenlijk niet vanwege mij maar omdat ze geloven in Racing Pride."

Wat is de volgende stap voor Racing Pride? "Het is echt belangrijk dat dit niet verwatert. We zijn niet alleen maar regenbogen op dingen aan het plakken en dan is alles in orde", benadrukt Morris. "Zo ver zijn we nog niet, er moet nog veel veranderen."

"Een geweldig voorbeeld van recente veranderingen is de 'Trans Inclusion Policy' waar we samen met MotorsportUK aan hebben gewerkt en waarin staat dat iedereen die in een motorsportserie racet die door hen wordt bestuurd, zelf zijn geslacht en de naam op zijn of haar licentie kan bepalen en toegang heeft tot initiatieven en ondersteuning die op hem of haar van toepassing zijn."

En dit is nog maar het begin. "Ik wil meer van deze stappen zien die ervoor zorgen dat onze sport veilig en gastvrij is voor de LGBTQ+ -gemeenschap en om vervolgens over deze prestaties te praten op een manier die authentiek is. Het is fantastisch om dit sterke platform te hebben dat we nu in de F1 hebben. We willen dat uitbouwen en samenwerken met alle teams en we willen deze boodschap uitbreiden tot ver buiten de F1, door samen te werken met alle vormen van motorsport."

"We willen de gemeenschap bij elkaar houden, de top van de autosport toegankelijk maken en tegelijkertijd onze authentieke gemeenschap behouden van mensen die betrokken zijn bij alle niveaus van de sport en in alle rollen", zo sluit Morris af.

Wint Max Verstappen of een andere favoriet in Abu Dhabi? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Geen penalty Verbazing alom om uitblijven straf voor Russell na Verstappen-precedent