Zoals bekend heeft de FIA vanaf het begin van dit seizoen de regels met betrekking tot de flexibiliteit van de achtervleugel verder aangescherpt. Voor wat betreft de voorvleugels werden soortgelijke reglementswijzigingen uitgesteld tot de Grand Prix van Spanje.
Hoewel de FIA-stewards heel graag zien dat de nieuwe regels worden nageleefd, heeft het nauwelijks geleid tot performanceverlies bij welk team dan ook en al helemaal niet bij de topteams. Sterker nog, McLaren krijgt het voor elkaar om met de MCL39 nog steeds heel efficiënt te zijn op de rechte stukken en toch de benodigde downforce te creëren voor de bochten, zonder dat dit ten koste gaat van het gedrag van de auto.
De vleugels, ook al laten onboardbeelden wel degelijk verbuigingen zien, zijn volkomen legaal, aangezien ze alle statische tests met betrekking tot de buigzaamheid van de materialen doorstaan. De FIA monitort ook zorgvuldig wat de vleugels doen door middel van de zelfklevende stippen op de achtervleugel, die als referentie voor bewegingen moeten dienen.
Objectief feit in deze is dat de auto, waarvan de competitiviteit echt niet louter en alleen afhangt van al dan niet flexende vleugels, ontsproten is uit het brein van Rob Marshall. Marshall kwam begin 2024 over van Red Bul, waar hij al het brein was achter de gecontroleerde flexibiliteit van de vleugels aldaar. Die eigenschappen zijn steeds meer verloren gegaan sinds zijn vertrek.
Marshall is een hele pragmatische engineer, die altijd de gave had om de theorieën en concepten van Adrian Newey haalbaar te maken en in de praktijk te brengen. Het is dan ook heel normaal dat McLaren helemaal weet te voldoen aan de technische richtlijnen, ondanks dat het aerodynamsiche concept, waarbij de lucht ook over die elastische vleugels heen beweegt, zo extreem is.
Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!