Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Zak Brown

Steun voor verbod op politieke statements in F1: "Dat kan van maandag t/m vrijdag wel"

Zak Brown kan begrijpen dat de FIA politieke statements wil uitbannen tijdens de Grands Prix. Het weekend moet vooral gaan over racen en een statement maken kan bijvoorbeeld ook in eigen tijd.

XPB 1058718 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Onlangs kwam de FIA met nieuwe regels voor 2023 naar buiten, waarin is opgenomen dat onaangekondigde politieke statements in de Formule 1 verboden zijn. Het is een reactie op een aantal verschillende statements in de afgelopen jaren van onder meer Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.

De FIA wil er zo voor zorgen dat de koningsklasse van de autosport 'neutraliteit' behoudt. Alle politieke, religieuze en persoonlijke statements of commentaar zijn verboden, tenzij schriftelijk goedgekeurd. De regel heeft voor- en tegenstanders en dat kan McLaren-CEO Zak Brown begrijpen.

In gesprek met ESPN legt Brown uit da het een 'lastige situatie' is. "Sommige onderwerpen zijn namelijk heel goed, sommige juist controversieel en sommige zelfs polariserend. We willen over het algemeen dat de sport iets goeds doet en we moeten een balans vinden, zodat we niet voor elke race een politieke agenda hebben voor iemand."

"Dat is naar mijn mening niet goed en het kan mensen afleiding van waar men de televisie voor heeft aangezet: het kijken van een Grand Prix."

Gedragscode meer dan logisch

Brown legt uit dat er nog altijd ruimte is voor discussie met de FIA. Volgens de reglementen kan er namelijk alsnog toestemming worden gegeven voor bepaalde statements, al is het nog afwachten hoe coulant het mondiale autosportorgaan zal zijn. "Het is niet een 'je mag het niet doen', het is een 'je kan het niet doen zonder toestemming', wat betekent dat er nog een mogelijkheid is."

"Iedereen heeft daarnaast vrijheid van meningsuiting. Het is echter wel een aantal keer uit de hand gelopen. Leidt dit niet af van de sport? De coureurs kunnen dit ook in hun eigen tijd doen. De Formule 1 en de FIA mogen een gedragscode volgen en verwachten dat men dit opvolgt tijdens een raceweekend. Een statement kan je ook van maandag tot vrijdag maken, al snap ik wel dat in een raceweekend de meeste camera's op de coureurs staan."

De boodschap van Brown is duidelijk. "We moeten voorkomen dat de Formule 1 een politieke sport wordt. Laten we gewoon gaan reizen en respectvol zijn naar waar we dan racen. Er is geen 'alleen dit is juist in de wereld' wat betreft politieke partijen of agenda's. Elke team en coureur moet haar eigen normen en waarden aanhouden."

"Het is een groot onderwerp van gesprek geworden. In de NFL moest men knielen, daar startte het. Je had de armbanden in Qatar. Dit soort dingen kunnen je gaan afleiden van de sport, dus we moeten de juist balans zien te vinden."

Ook interessant:

Welk salaris hadden Verstappen en F1-collega's in 2022?

Formule 1-coureurs krijgen rijkelijk betaald voor het werk wat zij uitvoeren, maar hoeveel is dat nou precies?

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen McLaren

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Radiotranscript Stilte Verstappen en irritatie Perez bij interne Red Bull-strijd om snelste ronde