Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Waarom de Formule 1 zo anti-flexibele vleugels is

De FIA introduceerde op dinsdag een nieuwe technische richtlijn met betrekking tot het testen van flexibele achtervleugels. De discussie daarover is van alle tijden, net zoals de pogingen van de teams om er toch mee te experimenteren.

Verstappen Barcelona
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Het begrip 'technische richtlijnen', een letterlijke vertaling van het Engelse 'technical directive', laat ruimte voor de suggestie dat wat de FIA naar buiten heeft gebracht, niet al te letterlijk genomen moet worden. Niets is echter minder waar. Bij het uitvaardigen van een technical directive wordt eigenlijk gewoon het reglementenboek herschreven. In het geval van de TD van gisteren, betekent dat dat het testen van de flexibiliteit van achtervleugels strenger gaat gebeuren.

Maar wat winnen de teams met flexibele vleugels en waarom is de FIA daar zo op tegen? Een flexibele achtervleugel maakt dat bij een toenemende druk, die ontstaatdoor meer rijwind op hoge snelheid, de dwarselementen vlakker komen te liggen, met minder drag en dus een hogere topsnelheid tot gevolg. In de bochten, als de druk op vleugel afneemt door de afname van snelheid, neemt de vleugel de gebruikelijke positie weer in, waardoor de vleugel in de bochten de downforce genereert die nodig is om snel door de bocht te gaan.

Een flexibele vleugel, of een 'bendy wing' zoals Lewis Hamilton het noemde, kan in verschillende vormen op de auto zitten. Als het de draagsteunen zijn van de achtervleugel die flexibel zijn, kan de hele achtervleugel naar achteren kantelen, maar ook bepaalde onderdelen kunnen op zichzelf té flexibel zijn.

De FIA zoekt in deze altijd naar de balans tussen wat toegestaan is en wat ook daadwerkelijk nodig is. Immers, vleugels móéten een zekere mate van buigzaamheid hebben, omdat het geheel ander bij het kleinste zuchtje wind afbreekt.

Echter, eind jaren '90 gingen de Formule 1-teams massaal op zoek naar manieren om de achtervleugel op hoge snelheid wat achterover te laten hellen, maar vele crashes op hoge snelheid zouden daarmee te maken hebben gehad, wat voor de FIA een reden is geweest om het concept te verbieden. Hoewel, verbieden... Verboden is het eigenlijk nooit, maar door het steeds aanpassen van de regels en het verstrengen van de tests, werd het wel onmogelijk gemaakt. Op dat moment werden namelijk de tests voor de buigzaamheid van vleugels en overige delen van het bodywork ingevoerd.

En los van potentieel gevaar wil de Formule 1 gewoon niet aan actieve aerodynamica. Een Formule 1-auto en het bodywork moet in grote lijnen te allen tijde gelijk blijven aan de auto zoals hij in stilstand is, iets waar het DRS-systeen natuurlijk een uitzondering op is. Echter, telkens weten de Formule 1-teams manieren te vinden om de vleugels in de praktijk toch te laten 'flexen', terwijl ze zich kranig houden tijdens de FIA-tests. Dat merkt men nu niet voor het eerst op en waarschijnlijk ook niet voor het laatst.

Ook interessant:

Max Verstappen vocht als een leeuw op het circuit van Barcelona, maar het was net niet genoeg voor de zege. Wat betekent dit voor de titelkansen van Verstappen en zien we Perez zich ook melden aan het front? Dit en nog veel meer in de Formule 1-podcast van RacingNews365.

Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Magistrale Verstappen deelt Perez de knock-out uit in Monaco