Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Worsteling Hamilton bij Ferrari uitgelegd: "Dat is niet het enige probleem"

Lewis Hamilton komt dit jaar nog niet echt goed uit de verf bij Ferrari. Er zijn al een aantal mogelijke oorzaken voorbij gekomen, maar volgens Sky Sports-expert Matteo Bobbi is het probleem duidelijk. In een exclusief interview met RacingNews365 wijst hij toch naar de karakteristieken van de SF-25 als grote boosdoener.

Leclerc Hamilton
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het wil dit F1-seizoen nog niet echt lukken voor Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen begon dit seizoen aan zijn nieuwe uitdaging bij Ferrari, in de hoop een achtste titel te kunnen pakken met de Italiaanse renstal, maar moet tot dusver vooral genoegen nemen met een lastige bolide waarin hij de smaak maar niet te pakken krijgt. Op een overwinning tijdens de sprintrace in China na blijven verdere hoogtepunten nog uit voor de Brit, maar de mogelijke oorzaken die door velen worden genoemd lopen nogal uiteen.

Maar voor Formule 1-analist Matteo Bobbi is het allemaal overduidelijk: het ligt aan de karakteristieken van de SF-25. In een exclusief interview met RacingNews365 wijst hij vooral naar de verschillen tussen Hamilton en zijn teamgenoot, Charles Leclerc. "Hamilton was het duidelijk gewend om in een bepaald soort auto te rijden, met specifieke kenmerken. Toen hij aan het begin van het seizoen bij Ferrari kwam, zei men dat Leclerc en Hamilton van dezelfde karakteristieken houden. Maar dat is niet waar, want ze rijden heel anders. Leclerc heeft een sterke voorkant nodig. Hij kan met een lichte achterkant rijden, zolang de voorkant maar sterk is. Vooral als hij begint te remmen, tot wanneer hij de apex bereikt. Als de auto niet over die eigenschap beschikt, presteert hij helemaal niet."

De verschillen in rijstijl tussen Hamilton en Leclerc vertalen zich dus direct naar het verschil in resultaat, aldus Bobbi. "Hamilton vraagt juist precies het tegenovergestelde. Ook hij heeft natuurlijk een sterke voorkant nodig, want dat heeft iedereen, maar hij heeft ook absoluut een sterke achterkant nodig, vooral bij het ingaan van de bocht. Als je kijkt naar hoe de beide coureurs remmen, zie je dat Leclerc al erg laat remt, maar Hamilton dat nog later doet. Hij gebruikt ook meer remkracht in het eerste deel van de bocht, wat betekent dat hij een hele sterke achterkant nodig heeft. Anders verliest hij die bij het insturen."

"Ze hebben beiden dus hele andere karakteristieken van de auto nodig, en de Ferrari van dit jaar lijkt vooral erg sterk aan de voorkant, maar juist helemaal niet aan de achterkant. Dus daarom heeft Hamilton het moeilijk, vooral tijdens de kwalificatie, waar hij de maximale potentie uit de auto moet halen."

En dat is niet het enige probleem, want ook de karakteristieken van de remmen passen niet helemaal bij Hamiltons voorkeuren. "Maar dat is punt één, want het tweede punt zit 'm in de remmen. Ik zeg niet dat Carbon Industrie beter of slechter is dan Brembo, maar de twee merken vertonen duidelijke verschillen. En waar Leclerc gewend is aan Brembo en deze zo maximaal mogelijk kan gebruiken, moet Hamilton zich nog steeds aanpassen aan de karakteristieken van Brembo-remmen en -remschijven. Dan hebben we het vooral over de bite van de remmen, de werking van het carbon, en het temperatuurbereik waarin het carbon werkt. Dus die zaken spelen een uiterst significante rol." 

Nóg een probleem

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is er ook een probleem dat vooral tijdens de kwalificaties duidelijk naar voren komt en waar de beide coureurs last van hebben. "En dan is er nog iets anders. Dat komt vanaf Silverstone, waar Leclerc met journalisten sprak over een probleem waar hij én Hamilton beiden last van hebben. Dat probleem komt vanuit de stuurbekrachtiging. Vorig jaar had Leclerc daar, samen met Carlos Sainz, ook al problemen mee, omdat de één meer hulp wilde van de stuurbekrachtiging dan de ander. Dus toen engineering de karakteristieken van de stuurbekrachtiging moest ontwerpen, hebben ze een ontwerp gemaakt dat waarschijnlijk te agressief is. Laten we zeggen dat de stuurbekrachtiging dit jaar juist teveel assistentie geeft aan de coureurs."

"Dus op het moment dat de coureur op de limiet zit in een snelle bocht, vooral waar hij 4 of 5G (kracht) bereikt in de hoogste versnelling, voelt hij de auto niet meer, omdat de stuurbekrachtiging dus te veel assistentie biedt. Dat gebeurt echt alleen als ze op de limiet rijden tijdens de kwalificatie, want op dat moment zijn je hersenen alleen gericht op het vinden van de limiet. Dan ga je op je natuurlijke gevoel af." 

Tijdens de race ziet dat probleem er volgens Bobbi echter heel anders uit. "Als ze tijdens de race twee, drie of zelfs vier seconden per ronde langzamer rijden, kunnen ze zich aanpassen aan de stuurbekrachtiging. De hersenen zijn dan niet volledig gericht op de limiet, en dan hebben ze ruimte om hun stuurgedrag aan te passen op de kracht van de stuurbekrachtiging. Maar dat is wel een ander probleem en het zal heel lastig worden om dat te verhelpen. Als je de stuurbekrachtiging eenmaal hebt ontworpen, is het moeilijk om dat aan te passen." 

"Dit systeem moeten ze voorlopig dus behouden, en dat is nog iets waar Hamilton helemaal niet van houdt. Al tijdens de eerste tests in Bahrein liet hij na een paar rondjes weten daar niet blij mee te zijn. Hij zei letterlijk: 'Wat is dat verdomme met die stuurbekrachtiging?', en sindsdien is het een groot probleem voor Ferrari."

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

x
IndyCar VeeKay blijft imponeren en viert hoogtepunt in Toronto