Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Hoe de F1 ervoor zorgt dat de fans nog meer spectaculaire beelden krijgen te zien

In de jaren tachtig maakte de F1-fan kennis met de onboard-camera in de Formule 1. Een camera die ervoor zorgde dat fans voor het eerst mee konden rijden met de coureur. Zo heeft iedere F1-fan de geweldige beelden van Ayrton Senna die door de straten van Monaco racet op het netvlies staan. De camerahoeken op de bolide wordt steeds geavanceerder en ook met het oog op de veiligheid speelt de onboard camera tegenwoordig een belangrijke rol in de Formule 1.

Norris Japan
Interview
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Het circuit van Suzuka in Japan wordt door veel F1-coureurs gezien als een van de mooiste races op de kalender. Juist daarom was het uniek om in Japan de werkzaamheden van Steve Smith te kunnen volgen. De Brit staat aan de leiding van de onboard-camera beelden van de F1 en zorgt er met zijn team voor dat we ook unieke beelden vanuit de helmcamera krijgen te zien gedurende een Grand Prix. Smith is al vanaf de jaren negentig mede verantwoordelijk voor het creëren van de onboard-camera en gaat nog altijd gepassioneerd te werk om ervoor te zorgen dat de F1-fans in de komende jaren nog meer spectaculaire beelden krijgen te zien.

Zo werd er in de Japan voor het eerst live gegaan met de nieuwe gyroscope-camera, die op de bolide van Lewis Hamilton werd gemonteerd. Deze camera werd ingevoerd na een samenwerking met de MotoGP, waar we deze camera al enkele jaren terugzien op de achterkant van de MotoGP-machines. Waar de camera letterlijk meebeweegt achterop de MotoGP-machine, daar is de gyroscope op de F1-bolide van Hamilton gemonteerd in de daarvoor aangewezen vleugels die we terugzien komen op iedere Formule 1-bolide. Deze vleugels bewegen niet mee, maar toch zorgt de unieke technologie ervoor dat je als fan zijnde het gevoel hebt daadwerkelijk mee te duiken in een bocht, zeker wanneer het om een bocht gaat met banking. Die banking zagen we lichtjes terug op Suzuka.

"Vorig jaar hebben we deze nieuwe camera voor het eerst gebruikt tijdens de Grand Prix van Nederland in 2022, waar je natuurlijk de prachtige 'banking' bocht hebt, net voor het opdraaien van het rechte stuk. Daar kregen we alles echter nog niet helemaal 100% voor elkaar en dus hebben we verder gewerkt aan de technologie van de camera, zodat we nu alles helemaal gereed hebben. In de eerste vrije training op Suzuka moesten we nog een paar details aanpassen, maar in de tweede vrije training konden de fans genieten van unieke beelden vanuit de bolide van Hamilton", aldus Smith met een trotse blik in zijn ogen.

Ondanks dat Smith al jaren actief is in de Formule 1, merk je aan alles dat hij de tv-fans nog meer mee wil nemen gedurende een Grand Prix-weekend. In de garagebox op de paddock laat Smith zien wat er allemaal moet gebeuren om een camera optimaal te kunnen laten werken wanneer deze in de helm wordt geplaatst of op de bolide wordt gezet. "Er zijn een aantal plaatsen op de bolide waar we een camera kunnen plaatsen. De meeste bekende is natuurlijk de vleugel bovenop de bolide. Die vleugel wordt al jaren gebruikt om beelden vanuit de cockpit te kunnen laten zien."

Op de onderstaande foto zie je de vleugel met de camera die je terugziet op de bovenkant van iedere F1-bolide. Normaal gesproken zie je alleen de zwarte kleur van de vleugel, maar deze keer zie je de transparante versie naast de normale versie en kun je zien hoeveel chips/technologie er in een 'camera-vleugel' terugkomen.

Technologie in de camera(vleugel)

"Wat veel mensen echter niet weten is de technologie die terug te vinden is in die vleugel. Zoals je kunt zien (zie bovenstaande foto), aan de binnenkant van de vleugel zie je onwijs veel technologie en chips terug. Deze zorgen er niet alleen voor dat de beelden op de tv kunnen worden uitgezonden, doordat de chips constant in contact zijn met mobile zendmasten naast het circuit, maar ook worden de verschillende vlaggen via deze techniek verzamelt. Dat betekent dat wanneer er een gele of rode vlag situatie is, deze ook direct terug is te zien in de cockpit van de coureur."

Een tweede aanvulling dus op alleen de vlaggen die vroeger werden gezwaaid door de marshalls. Tegenwoordig zien de coureurs de digitale schermen aan de zijkanten van de baan waar de verschillende vlagkleuren digitaal worden weergeven en men krijgt de vlagsituatie dus ook te zien in de cockpit, dankzij de geavanceerde techniek in de camera-vleugel.

Inmiddels laat Smith in zijn enthousiasme zien wat voor een prachtige onboard-beelden er in de loop van de jaren zijn verzameld. Zo zien we onder andere de crash van Mark Webber in Valencia toen hij achter op de Caterham bolide van Heikki Kovalainen knalde en door de lucht vloog. Unieke beelden die laten zien hoe Webber de crash zelf beleefde.

"Anno 2023 zouden we deze beelden terug kunnen zien vanuit de helm van de coureur, want naast dat alle coureurs met een onboard-camera rijden, hebben we ook verschillende coureurs die een kleine minicamera in de helm hebben zitten. Deze mini camera zetten we ieder weekend in het kussen van de helm, zoals je kunt zien (zie afbeelding Leclerc helm 2022), gaat het om een kleine camera die de coureur zowat geen extra gewicht oplevert en de coureur al helemaal niet in de weg zit. De informatie van deze camera wordt doorgestuurd via een kabel die de coureurs inpluggen in de bolide. Wanneer de coureur snel moet uitstappen uit een bolide, raakt deze kabel meteen los, want de veiligheid staat natuurlijk altijd voorop”, aldus de ervaren technicus Smith.

Zie de camera in de helm van Charles Leclerc op de onderstaande foto.

"Via de kabel is de coureur ook aangesloten op een soort van zwarte box die door het team op een willekeurige plaats in de bolide geplaatst mag worden. Via deze zwarte box hebben we na een crash een overzicht van alle informatie en data die we van de crash verzameld hebben", waarmee eens te meer duidelijk mee wordt hoe de camera's een bijdrage leveren aan de veiligheid van de sport.

"De nieuwe gyrocam is natuurlijk onwijs tof om nu terug te zien in de Formule 1, maar we willen altijd meer en dus werken we al aan toekomstige projecten. Zo hopen we in de komende jaren een camera in te voeren die een andere bolide automatisch volgt wanneer deze de bolide waarop de camera is gemonteerd wordt ingehaald. Hier hebben we eerder al eens mee geëxperimenteerd, maar hier lijkt nog veel meer moois in te zitten."

Naast dat de verschillende camera's op de bolide en in de helm een rol spelen in de Formule 1, zien we de verschillende camerahoeken ook terugkomen tijdens de nieuwe AXGP film die op dit moment wordt wordt geproduceerd door Jerry Bruckheimer en Brad Pitt en geregisseerd door Joe Kosinksi. "We werken samen met Apple en Joe's team om het publiek een kijkje te geven in het hart van de Formule 1. Door technologieën te combineren in on-board camera's, zal het publiek de personages van Brad en Damson Idris zien strijden in races met de huidige F1-coureurs, voor het eerst in een grote Hollywood-productie."

Eens te meer is de F1-fan dus de grote winnaar en is het duidelijk dat de Formule 1-organisatie er alles aan doet om de toeschouwer in de komende jaren nog meer mee te nemen in de beleving van de coureur. Het is voor de fans een zege dat Smith met al zijn ervaring en zijn team open staat voor verandering en ook met andere sporten verder kijkt naar hoe men de nieuwe concepten kan introduceren in de koningsklasse van de autosport.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Mercedes Hamilton wijst eigen vervanger aan: "Ik zou hem kiezen"