Vooropgesteld, de Formule 1 levert jaarlijks nooit twintig spannende races op, maar het aantal bijzondere races lijkt met het jaar minder te worden. Vorig seizoen snakte de F1-wereld naar regen en spektakel, dit seizoen begon het beter. De laatste races zijn de fans echter niet meer getrakteerd op enige vorm van vermaak. De eerste race op Silverstone dreigde als een nachtkaars uit te gaan, tot er wat bandjes klapten. De race in Barcelona was ronduit saai en zelfs het prachtige Spa werd omgetoverd tot een slaapwekkende vertoning.
Max Verstappen was na afloop van de Belgische Grand Prix kort van stof. Niet eens omdat hij derde was achter de beide Mercedessen, want dat is een positie die hij normaliter ook hoort te bekleden. Zijn frustratie zat hem in het feit dat Pirelli de race vermoordde. “38 van de 44 rondjes heb ik mijn banden gespaard”, aldus de Nederlander die het een ‘klote race’ noemde.
Hij krijg daarin bijval van onder meer Lewis Hamilton en Christian Horner. De zorgen waren bij iedereen hetzelfde. Hamilton liet zich in de voorbije races ook al menigmaal kritisch uit over het rubber. Waarom krijgen de coureurs geen banden tot hun beschikking waarmee ze kunnen pushen? Banden waarmee het ook echt nodig is om een tweestopper te maken?
Veel F1-races gaan tegenwoordig de boeken in als het WK-bandenmanagement. Een probleem dat niet van gisteren is. De afgelopen jaren was dit al een bekend probleem en de oplossing is nog lang niet gevonden. Toen Pirelli in 2019 nieuwe banden ontwikkelde voor 2020 en deze liet testen stemden de teams tegen de introductie van deze nieuwe banden. Waren ze echt slechter? Of was het de vrees om te verliezen wat de teams nu hadden?
Het is altijd de spagaat waarin de teams zich bevinden. Ze willen wel verandering, maar zijn als de dood voor verandering. En bandenleverancier Pirelli wil één ding niet: gezichtsverlies lijden. De klapbanden op Silverstone zorgden voor veel negatieve publiciteit en het grapje van Valtteri Bottas, die doodleuk opmerkte dat zijn privéauto ook een lekke band had, strooide nog wat extra zout in de wonden.
Voor 2021 hoeven de fans niet al te veel verandering te verwachten. Pirelli werkt aan nieuwe compounds, maar deze zullen marginaal wijzigen. De focus ligt op 2022 voor de Formule 1, maar de grote vraag is of de wijzigingen genoeg zijn om dan daadwerkelijk het beloofde spektakel te krijgen. Nieuwe auto’s, met een compleet nieuw design, vormen het startpunt. Maar alles moet kloppen. Banden op 18 inch velgen zijn pas interessant als het racen erdoor verbetert en de compounds ook geschikt zijn om te knallen.
Banden zijn niet het enige probleem, het semi-hybride model van de Formule 1 doet de rest. Gridstraffen, motoren sparen – alles staat in de spaarstand. Wat een coureur het liefste wil is 'trappen met dat hok’, waarbij de auto bij wijze van spreken drie meter na de finish uit elkaar dondert. Idem met de fans, die willen racen zien op het scherpst van de snede.
De spagaat van de Formule 1 zal waarschijnlijk de komende jaren blijven bestaan. Verstappen legde zijn vinger op de zere plek. Sparen? Wat is daar nu leuk aan… het is F1, het zijn geen airmiles.