Wat Red Bull-simulatorcoureur, tevens voormalig Toro Rosso-coureur Sebastian Buemi betreft, is het duidelijk dat de achtervleugel van McLaren 'flext'. De storm rond het thema is nog niet gaan liggen en laaide op nadat op onboardvideo's van de GP van Japan duidelijk te zien is dat de vleugelelementen van de MCL39 bewegen.
Hoewel McLaren geslaagd is voor alle tests, wordt er dus volop gespeculeerd of de achtervleugel wel voldoet aan de reglementen met betrekking tot de mate waarin een achtervleugel mag flexen. Sinds de openingsrace in Australië mag de opening in de achtervleugel nog maar 0,5 millimeter zijn, maar volgens Buemi zijn aanvullende regels nodig, zo legt hij uit in gesprek met RacingNews365.
"Ik weet het niet zo goed. Om eerlijk te zijn ben ik geen hele technische jongen, maar ik heb de video's gezien waarin je het ziet gebeuren. Ik weet niet wat er gaat gebeuren, of alle teams nu misschien die kant op gaan bewegen, of dat de FIA de regels aan zal passen. Ik weet het niet."
Maar als we hem op de man af vragen of hij denkt dat de vleugel daadwerkelijk flext, laat het antwoord niets aan duidelijkheid te wensen over: "Ik denk dat het overduidelijk is. Op papier is dit (de werking van de vleugel) veel sneller."
"Natuurlijk, er zijn bepaalde reglementen en het lijkt erop dat McLaren aan die regels voldoet. Daarmee hebben ze goed werk afgeleverd. Maar alsnog weet ik niet wat de teams en de FIA zullen gaan doen."
Flexende vleugels toch legaal?
Het is opmerkelijk. De FIA wil maar wat graag af van flexende vleugels en toch worden vleugels die overduidelijk bewegen legaal bevonden. Dat heeft alles te maken met de manier waarop ze de flexibiliteit testen.
Dat doen ze namelijk met stilstaande bolides. Op de vleugels wordt met gewichten verticale druk uitgeoefend, waarbij de de vleugels niet meer mogen bewegen dan waarde X. Zodra de vleugel daaraan voldoet, krijgt hij het stempel 'approved' mee.
Echter, in de praktijk heb je nooit met enkel verticale belasting te maken. Daar komen meer aspecten, krachten en elementen bij kijken die niet in stilstand gesimuleerd kunnen worden. Dit laat ruimte aan teams om de mazen in de wet op te zoeken.
Daarmee kom je op het punt dat een vleugels misschien niet geheel in de geest zijn van wat de FIA voor ogen heeft, maar puur volgens de letter van de reglementen wel aan de regels voldoet.
Meest gelezen
In dit artikel
Interviews RN365 Nieuwsdossier
Praat mee!