Het zal vast niemand ontgaan zijn dat de FIA strenger op zal treden tegen scheldende coureurs en ook Max Verstappen weet inmiddels maar al te goed wat er gebeurt als coureurs zich laten gaan tijdens een persconferentie. De Nederlander zei tijdens de persconferentie op de donderdag in Singapore dat zijn auto "f***ked" was, maar de FIA kon zijn taalgebruik niet waarderen.
Verstappen kreeg na het incident een taakstraf aan zijn broek, want het bestuursorgaan is van mening dat het simpelweg censureren van scheldwoorden tijdens een race niet voldoende is. De FIA wil graag dat de Formule 1 zo kindvriendelijk mogelijk blijft en is dus van mening dat schelden niet in dat plaatje past.
Guenther Steiner, de voormalig teambaas van Haas, heeft zelf ook de nodige ervaring met schelden in de paddock, maar laat in de Red Flags-podcast weten de beweegreden van de FIA niet helemaal te begrijpen. "De Formule 1 is al een hartstikke kindvriendelijk plek, want zij vinden dit echt fantastisch. Ze willen zich gewoon niet vervelen, weet ik uit ervaring."
"Maar als ik eerlijk ben vond ik de reactie van Verstappen helemaal niet overdreven. Hij zei het wel tijdens een persconferentie, maar hij had het juist over zijn auto en niet over een ander persoon. Had hij andere woorden kunnen gebruiken? Ja, zeker. Maar gebruikte hij woorden die Formule 1-coureurs wel vaker gebruiken? Ja. Is het goed wat hij heeft gedaan? Misschien niet, maar het is ook zeker niet fout."
Anderen bekeken ook:
Onnodig probleem
Steiner kan dan ook niet ontkennen dat hij er een dubbel gevoel aan overhoudt. "Als de coureurs een scheldwoord laten vallen tijdens een race kan ik het echt begrijpen. De adrenaline is dan gewoon heel hoog en als iemand anders dan iets doms doet, komt die frustratie er al snel uit over de boordradio. Maar in vrijwel alle gevallen menen we niet wat we zeggen als we gefrustreerd zijn."
"De FOM is ook hartstikke goed in het censureren van dat soort woorden, al wordt het daardoor niet ineens lastiger om te ontrafelen wat er precies gezegd wordt. In de meeste gevallen begint het woord namelijk met een F of een S, dus de rest kunnen we haast zelf invullen."
Het voorval doet de Italiaan zelfs wat denken aan een soortgelijke situatie die enkele jaren geleden ontstond. "Ik heb echt het idee dat het onnodig was om er zo'n groot probleem van te maken. Het lijkt een beetje op een soortgelijk voorval van een jaar of twee geleden, toen die discussie over sieraden ineens overal besproken werd."
"Maar kom op, het is 2024. Wat kan ons het nou schelen of iemand een oorbel draagt? Wie weet, misschien zeggen ze over enkele maanden wel dat de coureurs zelfs hun haar af moeten knippen of hun baard moeten scheren!"
We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.
Abonneer, reageer en win!Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!