De Formule 1 kijkt niet alleen altijd naar de veiligheid van de sport, maar bekijkt ook hoe men de sport interessanter kan maken en is druk bezig met het thema duurzaamheid. Met die laatste twee aspecten in het achterhoofd werd er bedacht om de coureurs alle drie de verschillende bandencompounds te laten gebruiken tijdens de kwalificatie. Dit seizoen werd de opzet tijdens de Grands Prix van Hongarije en Italië uitgeprobeerd, hard in Q1, medium in Q2 en soft in Q3. Dat experiment lijkt succesvol te zijn verlopen. Daarom wil men er een vaste regel van maken.
Een deel van de paddock lijkt namelijk enthousiast te zijn over de kwalificatieregel, niet alleen omdat het een extra element geeft aan de kwalificatie, maar vooral omdat het goed is voor de duurzaamheid van de sport. Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi zal er een definitief besluit worden genomen tijdens de vergadering van de F1 Commission die daar plaats zal vinden.
Normaal gesproken mogen er tijdens een Grand Prix-weekend namelijk dertien sets droogweerbanden gebruikt worden. Met de nieuwe opzet van de kwalificatie zou dit nummer verlaagd worden naar elf sets. Dat spaart tijdens een GP-weekend al gauw zo'n veertig sets banden uit, of 3840 banden per seizoen van 24 races. Een kostenbesparing, maar ook een goed teken voor de duurzaamheid, want het betekent dat de Italiaanse bandenleverancier minder banden rond de wereld hoeft te sturen.
In de volgende tabel kun je zien hoeveel banden er gebruikt worden in het gewenste nieuwe systeem, in vergelijking met de huidige opzet. Het artikel gaat daaronder verder.
Een normaal raceweekend
Huidige scenario (dertien sets) | Gewenste nieuwe scenario (elf sets) |
---|---|
Na VT1 moeten de coureurs twee sets inleveren | Na VT1 moeten de coureurs één set inleveren |
Na VT2 moeten de coureurs twee sets inleveren | Na VT2 moeten de coureurs twee sets inleveren |
Na VT3 moeten de coureurs twee sets inleveren | Na VT3 moeten de coureurs twee sets inleveren |
Coureurs houden zeven sets over voor de kwalificatie en race | Coureurs houden zes sets over voor de kwalificatie en race |
In de huidige opzet houden de coureurs ieder nog zeven sets over voor de kwalificatie en de race. Deze aantallen veranderen in de nieuwe opzet slechts, waarbij we uitgaan van een 'normaal raceweekend' en dus geen sprintweekend. Doordat de coureurs het weekend in de nieuwe opzet met elf sets beginnen, houden ze na drie vrije trainingen nog zes sets over. Precies genoeg om de kwalificatie en race uit te kunnen voeren op twee sets harde banden, twee sets medium banden en twee sets soft banden.
Daardoor worden er banden uitgespaard en is er nog steeds een duidelijk overzicht van wat er in de kwalificatie gaande is. Ook voor de fan die niet alle trainingen en races volgt, lijkt het systeem er overzichtelijk uit te zien. Het is echter wel zo dat de kwalificatie in deze vorm wat van haar charme verliest, doordat het in de kwalificatie moet gaan om de absolute snelheid. Een coureur wil te allen tijde zijn snelle ronde afleggen op de snelste band, en dus te allen tijde in actie kunnen komen op de soft. Dat gaat in de gewenste opzet niet lukken, doordat alleen de coureurs die in het Q3-gedeelte terecht komen gebruik kunnen maken van de zachtste banden.
Daar staat tegenover dat er een extra element komt voor de coureurs en teams om de bolide zo goed mogelijk af te stellen voor de verschillende compounds die verplicht gebruikt moeten worden. Dat betekent dat men er gedurende het weekend voor moet zorgen dat de bolide op iedere compound zo goed mogelijk uit de voeten kan. Dit kan voor sommige teams een voordeel of juist een nadeel zijn, doordat men bijvoorbeeld beter voor de dag komt op de harde banden in vergelijking met andere teams. Zo zagen we in Hongarije dat George Russell het bijvoorbeeld heel lastig had op de harde banden toen hij in Q1 verplicht op de harde banden moest rijden.
Duurzaamheid
Voor de Formule 1 en Pirelli is het van belang dat er op het gebied van de duurzaamheid een stap wordt gezet. De nieuwe opzet zou ervoor zorgen dat er ieder weekend veertig sets banden worden uitgespaard, wat op jaarbasis ervoor zorgt dat Pirelli 960 sets ofwel 3840 banden minder de wereld over hoeft te sturen. Een gigantische besparing, die perfect past in de strategie van de Formule 1 om de sport duurzamer te maken.
De coureurs zijn echter nog niet zo enthousiast over de mogelijke opzet voor 2024. Tijdens de raceweekenden in Hongarije en Monza spraken meerdere coureurs zich uit tegen de opzet die tijdens die races werd uitgeprobeerd. Zo liet ook drievoudig wereldkampioen Max Verstappen gedurende de Grand Prix van Hongarije weten geen fan te zijn van de nieuwe opzet:
"Helemaal ruk. Zo denk ik erover. Waardeloos. Je kunt gewoon niet genoeg banden gebruiken tijdens de vrije training. Je hebt eigenlijk ook geen uur nodig voor de training. Op vrijdag zei ik ook tegen mijn engineer: 'Laten we maar vijftien minuten wachten, want ik heb toch maar één set banden', dus je kunt helemaal niet veel doen. Daardoor zien de mensen veel minder. Je wilt als coureur gewoon de banden heel houden voor de kwalificatie en de race, want dat is het allerbelangrijkste."
"Als je alles gebruikt in de vrije training, dan heb je natuurlijk geen banden meer over in de race", legde hij uit tegenover Viaplay. "Dus iedereen probeert zo zuinig mogelijk op de banden te zijn en die trainingen zijn er natuurlijk voor om minimaal twee sets banden te gebruiken. Soms vinden ze het leuk om het moeilijk te maken. En deze opzet vind ik echt belachelijk, maar ja, we moeten het er mee doen en ze zoeken het maar uit", zo klonk hij cynisch.
Op dit moment is nog niet zeker of de nieuwe opzet volgend seizoen daadwerkelijk vaste prik zal zijn. Hierover komt tijdens of na de Grand Prix van Abu Dhabi meer duidelijkheid. Dan zullen de verschillende betrokken partijen met elkaar in gesprek gaan en zal er duidelijkheid komen over de invoering van de nieuwe regels.
Ook interessant:
Verstappen en Perez geven Red Bull ieder op eigen wijze vleugels
De Grand Prix van Mexico was er weer één waar genoeg in zat. Blunders, verrassingen, crashes... Genoeg om over na te praten dus in een kakelverse Formule 1-podcast van RacingNews365.
Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!
Kortom, het ideale avondje uit!
Bestel snel jouw tickets op=op