Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Nieuwe Red Bull-teamgenoten Verstappen voorgedragen

De geruchten rond een mogelijk Red Bull-vertrek van Sergio Perez worden steeds hardnekkiger. Maar stel dat Red Bull een drastisch besluit neemt en een vervanger voor Perez moet aanwijzen, wie is dan de ideale kandidaat? De redactie van RacingNews365 heeft daar wel een mening over!

Perez FP1 Silverstone
Column
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Jan van der Burgt (hoofdredacteur)

Het is jammer dat het nodig lijkt, want in het verleden ben ik heel vaak van mening geweest dat Red Bull té makkelijk voor coureurs wisselt. Meest pijnlijke recente voorbeeld: Nyck de Vries. Echter, nooit was een coureur bij Red Bull (of Toro Rosso, AlphaTauri & VCARB) het spoor zó bijster als nu.

Ik zou als vervanger toch gaan voor Daniel Ricciardo. Rijdt hij de sterren van de hemel? Nee, maar er zit nu eindelijk wel iets van een stijgende lijn in die zich lijkt door te trekken. Zet hem maar in de Red Bull, al is het maar ter overbrugging. Wat heb je te verliezen? Niks, want slechter dan Perez kan het momenteel echt niet en als de conclusie is dat Ricciardo het uiteindelijk toch niet heeft, kan je daar ook echt en definitief afscheid nemen.

Het is ook een kwestie van andere opties wegstrepen. Ik zie in Tsunoda een talent, maar niet dat ultieme talent dat topteamwaardig zou zijn. In tegenstelling tot Ricciardo echter staat hij nog aan het begin van zijn carrière en dus moet hij misschien ook beschermd worden, iets dat in misschien nog wel grotere mate voor Liam Lawson zou moeten gelden. Ja, er moet een constructeurstitel binnengehaald worden, maar van niemand weet je zeker dat hij tegen die taak opgewassen is.

Dan dus maar die coureur die het minst te verliezen heeft. Het is toevallig ook de coureur van wie het de grootste verrassing zou zijn al hij het wél weet te flikken. Dé ultieme comeback of de lang uitgestelde zwanenzang. Laat het maar zien, Daniel.

Gerd Jansen (redacteur)

Sergio Perez kende al vaker mindere periodes bij Red Bull Racing, maar de vorm waarin hij nu steekt, is toch echt abominabel. Als zelfs, met alle respect, Nico Hulkenberg in de Haas in de afgelopen twee races meer punten scoort dan Perez in de laatste zes GP’s, dan moet de Mexicaan zich serieus achter de oren krabben. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Red Bull de druk er nu vol op zet bij Perez.

Maar wie moet hem dan vervangen? Voor mij is er op dit moment maar één logische vervanger: Yuki Tsunoda. De Japanner wordt bijna nooit genoemd voor het tweede Red Bull-zitje, maar zou toch serieus overwogen moeten worden door de teamleiding van de Oostenrijkse renstal. Hij bewijst zich zeker sinds het begin van 2023, is niet meer die onstuimige wildebras die hij in zijn eerste jaren was en laat pure snelheid zien.

Tsunoda nam eigenhandig het team op sleeptouw, dat in de eerste seizoenshelft voor geen meter liep en wist Nyck de Vries constant te verslaan. Hij heeft ogenschijnlijk ook weinig moeite met de vervanger van De Vries, Daniel Ricciardo. Zeker in het begin van 2024 wist hij maximale punten te scoren met de RB.

Natuurlijk is Carlos Sainz de simpele keuze voor Red Bull, maar dat leidt ongetwijfeld tot een hoop onrust binnen het team, omdat het bij Toro Rosso al niet lekker liep tussen Max Verstappen en Sainz. En dus is Tsunoda de beste optie, simpelweg omdat de Japanner heeft aangetoond snel te zijn en hij de kans gewoon afdwingt met zijn sterke optredens.

Pepijn van der Hulst (redacteur)

Nu de situatie van Perez wel heel zorgelijk begint te worden, is het meer dan logisch dat er over vervangers wordt gesproken. Een wissel in de zomerstop is nooit ideaal, maar Red Bull zou in dat geval serieus Yuki Tsunoda moeten overwegen. De Japanner werkt zijn beste seizoen tot op heden af en heeft zijn grootste valkuil overwonnen. Overtrokken woede komt niet meer in het woordenboek van Tsunoda voor, wat zijn prestaties alleen maar ten goede is gekomen. RB-teamgenoot Daniel Ricciardo delft normaal gesproken het onderspit.

De belangrijkste reden om Tsunoda te kiezen? Hij heeft inmiddels meer dan drie jaar aan ervaring opgedaan en in het recente verleden is gebleken dat een ‘experiment’ met een onervaren coureur niet slaagde. Pierre Gasly en Alex Albon legden het allebei ruim af tegen Max Verstappen en moesten vrij snel het veld ruimen. Het is daarom een groot risico om nu al Liam Lawson te promoveren en zo mogelijk van een koude kermis thuis te komen.

Binnen het Red Bull-programma is Tsunoda dan het beste alternatief. Natuurlijk heeft Ricciardo nog meer ervaring, ook naast Verstappen, maar is hij duidelijk langzamer. Met Tsunoda zou Red Bull een ingecalculeerd risico nemen. Is het de vraag of Tsunoda het naast Verstappen gaat redden? Jazeker. Heeft hij de potentie om het beter te doen dan Perez en Red Bull aan het constructeurskampioenschap te helpen? Jazeker. Een mooiere afscheidstournee voor motorpartner Honda bestaat ook niet.

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel