Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Deze bizarre records verbrak Red Bull in 2023

Red Bull zette met de RB19 het dominantste Formule 1-seizoen van een constructeur ooit neer en dat zorgt uiteraard voor bijzondere records. Een overzicht.

F1 circuits | Bekijk de circuits op de kalender van de Formule 1
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Om meteen met de deur in huis te vallen: Red Bull heeft vijf zeer bijzondere records verbroken. Wie had voor 2023 kunnen bedenken dat het team uit Milton Keynes zo'n seizoen zou draaien? Red Bull pakte met de ongenaakbare RB19 21 overwinningen uit 22 races en zou de concurrentie volledig kansloos laten. Max Verstappen zorgde in zijn eentje voor de constructeurstitel door 19 zeges op zijn erelijst bij te schrijven en werd zo zelf op glorieuze wijze wereldkampioen bij de coureurs. Maar welke records zijn er gesneuveld?

15 zeges op rij voor een team

Red Bull verbrak het record van meeste overwinningen op rij voor een team in Groot-Brittannië. Dat record stond op naam van McLaren, dat in 1988 elf races op rij wist te winnen tussen de Grand Prix van Brazilië en België. Red Bull heeft dat knappe staaltje nu ruim verbeterd. De GP van Abu Dhabi in 2022 was het begin van een reeks van vijftien overwinningen. In Groot-Brittannië ging Red Bull de geschiedenisboeken in en pas na de GP van Italië stopte de zegereeks. De GP van Singapore ging namelijk verloren.

Meeste zeges in een seizoen

Met 21 overwinningen werd ook het record van meeste zeges in een seizoen glorieus verbroken. Mercedes was tot noch toe de gelukkige met 19 overwinningen in 2016, maar moet nu plaatsmaken voor de RB19. Een belangrijke toevoeging aan het verhaal is wel dat er tegenwoordig veel meer races worden georganiseerd, waardoor het theoretisch 'gemakkelijker' zou moeten zijn om vaker te winnen. Dat moet je dan alleen nog wel voor elkaar zien te krijgen...

Hoogste percentage zeges

Misschien is het hoogste percentage zeges daarom ietsje relevanter. En laat Red Bull dat record nu ook in handen hebben. Het team uit Milton Keynes won 95,45% van de races en reed zo wederom een bijzonder record van de legendarische McLaren uit 1988 uit de boeken. Ayrton Senna en Alain Prost wonnen toen samen 93,75% van de Grands Prix, wat neerkomt op 15 van de 16 races. Als je er zo naar kijkt, is het zeer bijzonder dat Red Bull zoveel overwinningen heeft geboekt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Meeste punten in het constructeurskampioenschap

Red Bull nam ook nog twee andere records over van Mercedes. De Zilverpijlen hadden het record van meeste punten voor een constructeur in handen: 765 in 2016. Red Bull kwam vorig jaar al heel dichtbij met 759 punten, maar dit jaar deden ze er nog een flink schepje bovenop. De vele zeges én podiumplaatsen leidden uiteindelijk tot 860 punten, waardoor het record van Mercedes met 95 punten scherper is gesteld.

Grootste voorsprong in het constructeurskampioenschap

De grootste voorsprong op de nummer twee kan eigenlijk niet ontbreken als je als team zó dominant bent geweest. Toch is deze aanscherping ook heel flink. Mercedes eindigde als tweede in het constructeurskampioenschap, met een achterstand van 451 punten op Red Bull. Bij het vorige record was het precies andersom. Mercedes had na de seizoensafsluiter van 2016 een voorsprong van 297 punten op Red Bull, maar is dat record nu dus kwijt.

Al met al was het een bijzonder seizoen voor Red Bull en het is de vraag in hoeverre deze records nog verbroken kunnen worden. Een team zal dan eigenlijk 100 procent van de races moeten winnen en laat dat nou nog nooit gebeurd zijn...

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Tweede vrije training Formule 1 GP Singapore 2024