Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Monaco 2022

Leclerc verovert poleposition GP Monaco, Verstappen stelt teleur met P4

Charles Leclerc heeft de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Monaco. Hij was Carlos Sainz te snel af tijdens de kwalificatie, die op zondag naast hem op de eerste startrij plaats zal nemen. Sergio Perez completeerde de top drie ondanks een crash. Max Verstappen werd slechts vierde.

Verstappen Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull ContentPool

Om 16:00 uur stipt begon zaterdagmiddag de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco, de spannendste kwalificatie van het jaar. De Monegaskische muren zetten zich schrap voor de twintig Formule 1-coureurs die door de straten van het prinsdom scheurden tijdens het eerste deel van de kwalificatie.

In tegenstelling tot andere kwalificaties zien we in Monaco dat coureurs met een relatief volle tank de baan op gaan om meerdere achtereenvolgende pogingen te doen. Dat is ook wat er in Q1 meteen gebeurde. Vrijwel alle coureurs doken de baan op en de tijden werden steeds sneller en sneller.

De snelste mannen waren, hoe verrassend, die van Ferrari en Red Bull. In de slotminuten van Q1 was het razendspannend. Wie gaan er afvallen? De tijden werden nog steeds beter en beter. Hoe later je aan je laatste ronde begon, hoe groter je kansen waren. Met nog tweeënhalve minuut op de klok werd echter plots een (makkelijke) rode vlag gezwaaid toen Yuki Tsunoda de muur raakte.

Gevolg: chaos toen de sessie enkele minuten later weer werd vervolgd. Uiteindelijk was het grootste slachtoffer van die rode vlag, ironisch genoeg, teamgenoot Pierre Gasly, die de race als zeventiende moet starten. De andere afvallers in Q1: Quanyu Zhou, Nicholas Latifi, Lance Stroll en Alexander Albon.

Q2

In Q2 was het ietwat rustiger op de baan, aangezien er maar vijftien coureurs meer meededen aan de kwalificatie. De blik ging steeds meer naar de toppers, die meteen razendsnel gingen. Sergio Perez, Carlos Sainz en Charles Leclerc gaven elkaar geen duimbreedte toe, maar Max Verstappen moest in eerste instantie een halve seconde toegeven op het trio.

Veilig voor Q3 waren ze allemaal weg, dus werd er weer naar de potentiële afvallers gekeken. Met nog drie minuten te gaan waren onder meer Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton in gevaar. Uiteindelijk redde daarvan alleen Ricciardo het niet, net als Mick Schumacher, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas en Yuki Tsunoda.

Vooraan het veld wist Verstappen het gat naar de tot dan toe snelste man Leclerc te verkleinen tot tweeënhalve tiende, maar alsnog was hij daarmee de langzaamste van de vier toppers. Via de radio klaagde Verstappen vooral over de eerste bocht, waar hij geen grip zou hebben.

Q3

Maar de poleposition was nog niet verloren, want in Q3 is deze pas te verdienen. Kon thuisfavoriet Charles Leclerc doen wat er van hem werd verwacht, of wist Max Verstappen na een weekend lang worstelen met zijn Red Bull RB18 nog een konijn uit zijn hoge hoed toveren?

De Monegask was de eerste die aanzette. Hij perste een geweldige ronde uit zijn Ferrari F1-75: 1.11,3. Verstappen kwam bij lange na niet aan de tijd. Alhoewel hij dit weekend nog niet sneller was, moest hij met een 1.11,6 wel drie tienden toegeven. Carlos Sainz en Sergio Perez waren bovendien beiden net wat sneller dan de Nederlander.

Verstappen dook vervolgens naar binnen, om op een nieuw setje banden de baan op te gaan voor twee nieuwe pogingen. De eerste poging was niet best en na meerdere overstuurmomenten kwam hij niet onder zijn beste tijd.

Een laatste alles of niets poging dan maar voor Verstappen, nadat hij een ronde de auto en de banden had gekoeld. Die laatste poging kwam er niet, want Sergio Perez crashte, waarna Sainz tegen hem op knalde en niemand meer een nieuwe poging kon doen. Verstappen was net bezig aan een verbetering, maar we zullen nooit weten waar op hij uit zou komen.

Charles Leclerc veroverde zo de poleposition, met Carlos Sainz op de tweede startpositie. Sergio Perez pakt P3, maar hij maakte wel een flinke smakker. Overleeft zijn versnellingsbak dat? Krijgt Sainz nog een straf voor het niet goed in de gaten houden van de gele vlaggen? Verstappen start, zoals het er nu uitziet, op zondag in ieder geval op P4.

Uitslag Kwalificatie - Monaco

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Monaco 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na prima start Verstappen in Singapore