Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Waarom Mercedes stiekem de favoriet is voor de GP van Nederland

Mercedes wordt al een paar jaar niet genoemd als favoriet voor een GP-zege, maar die dagen komen er langzamerhand weer steeds meer aan. En stiekem zijn de Zilverpijlen de favoriet voor de Grand Prix van Nederland op Zandvoort...

Hamilton FP1 Belgium
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voor de vierde keer sinds de terugkeer op de F1-kalender staat de GP van Nederland op het programma. In de voorgaande jaren zijn er als vanzelfsprekend drie kwalificaties en drie races verreden, met telkens één en dezelfde snelste man en winnaar: Max Verstappen. Toch moet het Nederlandse publiek er sterk rekening mee houden dat het dit jaar geen Verstappen-feestje wordt in de duinen.

De ogen moeten des te meer worden gericht op Mercedes. Maar waarom dan? Daarvoor kijken we allereerst naar de meest recente resultaten. Van de afgelopen vier races won Mercedes er maar liefst drie, terwijl het zonder de diskwalificatie van George Russell op Spa zelfs met een 1-2'tje was vertrokken vanuit België. Sinds de Grand Prix van Canada stond er altijd een Mercedes op het podium, terwijl het beste resultaat vóór die race P5 was.

De Zilverpijlen lijken bijna per race sneller te gaan. Als ze geen updates meenemen, lijken ze wel een steeds betere afstelling te vinden waardoor ze steeds beter de aansluiting met McLaren en Red Bull vinden. Dat is ondertussen ook te zien in het constructeurskampioenschap. Ook al heeft Mercedes nog 100 punten achterstand op nummer twee McLaren, Ferrari komt stiekem steeds meer in het zicht. Zolang de Scuderia de zaken nog niet goed op orde heeft, moeten Fred Vasseur en consorten vrezen voor P3.

Spannende strijd

McLaren lijkt puur op pace de snelste auto te hebben op Zandvoort. Het circuit in de duinen valt te vergelijken met de Hungaroring, daar waar McLaren de snelste auto had. Verstappen kwam er puur qua pace niet aan te pas, zeker toen hij tot tweemaal toe achter Lewis Hamilton terechtkwam. Maar ook daarvoor reden Oscar Piastri en Lando Norris relatief simpel weg. Het zou zomaar kunnen dat eenzelfde scenario zich gaat ontvouwen, al kan de Nederlander in de kwalificatie wellicht het verschil maken.

Waar Red Bull dus niet de pace lijkt te hebben, kan McLaren de overwinning op een andere manier weggooien. In de eerste seizoenshelft hebben we vaak genoeg gezien dat het team uit Woking de snelste auto op de baan had, maar uiteindelijk zijn er slechts twee zeges geboekt. Onder meer in Spanje en op Silverstone had McLaren de kans om er ook met de zege vandoor te gaan.

Achter McLaren komt Mercedes op dit moment in de rangorde qua snelheid, met daarbij de opmerking dat de Zilverpijlen momenteel vrijwel niks verkeerd doen qua strategie. Het lijkt in die zin de kant van Mercedes op te vallen. Daarbij kan ook zomaar eens de temperatuur een rol spelen. Natuurlijk komt de F1 aan het einde van augustus naar Zandvoort, maar dat geeft absoluut geen garantie dat het 25 graden met volop zonneschijn is. Mercedes gaat juist niet zo lekker als het heel erg warm is, al leken de eerste verbeteringen zichtbaar te zijn in Hongarije.

Als we puur naar de resultaten van de laatste race kijken, dan ziet Mercedes er dus het beste uit. Bijkomend voordeel: de fabrieken zijn op dit moment twee weken gesloten, waardoor er geen ontwikkeling kan plaatsvinden. De fabrieken waren nog open in de week na de GP van België en openen weer in de week voor de race op Zandvoort. Voor de race op het circuit in de duinen hoeven we niet heel veel updates te verwachten. En dus blijft de rangorde zeer waarschijnlijk zoals die ook voor de zomerstop was en kunnen we ons verheugen op een spannende strijd, met Mercedes als lichte favoriet.

Ook interessant:

Verstappen verliest belangrijke Red Bull-pionnen als vallende dominostenen

In de zomerstop van de Formule 1 staat het nieuws niet stil. Opnieuw vertrekt een belangrijke Red Bull-pion bij het team van Max Verstappen. Waar houdt dit op? Houdt dit überhaupt een keer op en wat betekent het voor de Nederlandse F1-vedette?

Bekijk je de podcast liever op YouTube, dan kan dat hier.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel