Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Beide F1-titels zijn binnen: dit valt er voor Red Bull dit jaar nog te halen

Red Bull is vijf races voor het einde wereldkampioen bij de coureurs en de constructeurs. Toch valt er nog genoeg te 'winnen' voor het team.

Verstappen Qatar Sprintrace
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Het is een luxe van jewelste. Red Bull heeft het Formule 1-seizoen gedomineerd en beide titels al binnengehaald. Het constructeurskampioenschap zat in Japan al in de tas, Max Verstappen werd voor de derde keer wereldkampioen in Qatar. Nu gaat de focus van het team op de secundaire doelen, want een Formule 1-team wil een goede lijn zolang mogelijk doortrekken. Dit staat er nog op het spel in 2023.

Vijf overwinningen met Verstappen

Een inkoppertje, maar er wordt indien het lukt ook een bijzondere statistiek bereikt. Verstappen kan tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten zijn vijftigste zege boeken en zo Alain Prost en Sebastian Vettel naderen in de algehele stand. Prost en Vettel staan op 51 en 53 overwinningen, een getal dat Verstappen kan doorbreken als hij de resterende vijf races wint. De teller van de 26-jarige Nederlander staat in dat geval op 54 zeges aan het einde van het jaar.

P2 in het kampioenschap

Geloof het of het niet, maar Red Bull is nog nooit als eerste en tweede geëindigd in het coureurskampioenschap. Zelfs in de dominante tijd van Sebastian Vettel en Mark Webber is dat niet gelukt. Sergio Perez staat op dit moment tweede en koestert een voorsprong van dertig punten op Lewis Hamilton. Het probleem is dat de Mexicaan niet in zijn beste vorm verkeert. Perez haalde 35 schamele puntjes binnen na de zomerstop en zag zo zijn voorsprong flink slinken. Red Bull zal er alles aan willen doen om die tweede plaats nu wel binnen te halen.

Meeste overwinningen in een seizoen

Red Bull kan een unieke mijlpaal behalen als het gaat om de meeste overwinningen in een seizoen. Nu staat dat record op naam van Mercedes, dat in 2016 met Lewis Hamilton en Nico Rosberg 19 van de 21 races wist te winnen. Mocht Red Bull de vijf resterende races winnen, komt hun totaal uit op 21 overwinningen in 2023. Dat zou dan, ondanks de vele races, ook procentueel het hoogste percentage ooit zijn. McLaren wist in 1988 15 van de 16 races te winnen, een percentage van 93,75%. Red Bull zou in het beste geval op 95,5% procent uitkomen. Dan moeten wel alle resterende races gewonnen worden.

			© XPBimages
	© XPBimages

Meeste podiums in een seizoen

Red Bull kan ook de meeste podiums in een seizoen behalen, maar dat wordt wel een lastiger verhaal. Het record stamt wederom uit 2016, toen Mercedes 33 podiums pakte. Red Bull heeft op dit moment 24 podiums in handen en er zijn in totaal nog tien podiumplaatsen te vergeven. Verstappen en Perez moeten dus samen in elke race op het podium staan om het oude record uit de geschiedenisboeken te wissen.

Meeste punten in een seizoen

Drie keer raden uit welk jaar het puntenrecord stamt. Juist: 2016. Mercedes behaalde toen 765 punten in het constructeurskampioenschap. Red Bull kwam vorig jaar al heel dichtbij, maar strandde uiteindelijk op 759 punten. Nu lijkt de kans wel aanwezig dat het team uit Milton Keynes het record gaat verbreken. Red Bull staat op dit moment namelijk al op 657 punten. Mocht Verstappen alle resterende races winnen, is het record redelijk ruim binnen.

Pitstoprecord heroveren

Red Bull raakte in Qatar zowaar zelf een record kwijt. Het pitstoprecord, neergezet tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2019, werd verrassend door McLaren verbroken. Verstappen werd toentertijd in 1,82 seconde van vier nieuwe banden voorzien. Met de nieuwe richtlijnen, ingevoerd in 2021, zou het in theorie niet mogelijk moeten zijn om een pitstop onder de twee seconden te fabriceren, maar McLaren kreeg dat in Qatar toch voor elkaar. Een harde regel bestaat niet en dus was de pitstop van 1,80 seconde geldig. Red Bull zal het record maar al te graag terug willen pakken, al is het maar voor de eer. Het team heeft al jarenlang één van de beste pitstopcrews van de grid in huis.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Ook interessant:

Verstappen heeft van niemand iets te duchten in jacht op unieke mijlpaal

Verstappen kan in Austin zijn vijftigste Grand Prix-zege boeken en zo een unieke mijlpaal behalen! In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken Coronel, Dimmers en Mosterdijk vooruit op de GP van de Verenigde Staten. Uiteraard passeren er nog meer onderwerpen de revue. Is Perez de juiste optie voor 2024, waarom onderzoekt de FIA opnieuw een overtreding van Hamilton en gaat Haas om punten strijden?

Beluister de podcast hieronder!

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na prima start Verstappen in Singapore