Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

De bijzondere Verstappen-statistiek die het Ferrari-probleem pijnlijk blootlegt

Max Verstappen wint de afgelopen jaren alles wat lost en vast zit. Ferrari doet zo nu en dan goed mee, maar onder de streep vallen de prestaties van de Italianen vies tegen. Eén statistiek springt er na de afgelopen triple header bovenuit.

Verstappen Leclerc Sainz Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was een interessante triple header, met races in de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië. Op de zondagen zagen we een vertrouwd beeld, met Max Verstappen die zijn vijftiende, zestiende en zeventiende Formule 1-zege van het jaar in de wacht wist te slepen.

Tijdens twee van die drie Grands Prix zagen we Verstappen daarentegen niet op pole staan. In de VS moest Verstappen all-in gaan en overschreed hij de track limits. Leclerc pakte pole, net als een week later. In Mexico ziet de Nederlander beide Ferrari's namelijk voor zijn neus staan. In Brazilië was het Leclerc die er bijna een hattrick van maakte, maar tijdens een stormachtige Q3-sessie was Verstappen hem net te snel af.

Op zondagen was Verstappen echter oppermachtig. In de VS was zijn voorsprong op Leclerc (voor diens diskwalificatie) 25 seconden. In Mexico 23 en in Brazilië haalde de Ferrari-coureur de start niet. De voorsprong op Sainz, ter referentie, was 50 seconden...

Door zijn zeges in de VS en Mexico ging de Red Bull-coureur de dubbele cijfers in bij een bijzondere statistiek. Namelijk de statistiek 'zeges na een poleposition van Leclerc'. Het waren de 21e en 22e polepositions van Leclerc, gevolgd door de negende en tiende zege van Verstappen na een pole van de Monegask.

Het artikel gaat verder onder de tabel, waarop je ziet dat Leclerc slechts 4 van zijn 22 poles om heeft weten te zetten in een zege.

GP-zeges na een poleposition van Charles Leclerc

Coureur Zeges
Max Verstappen 10
Sergio Perez 4
Charles Leclerc 4
Lewis Hamilton 3
Sebastian Vettel 1

Ferrari beseft het maar al te goed

Voor de kwalificatie van de laatste race van de triple header, in Brazilië, slaakte Leclerc al een diepe zucht toen hij werd gevraagd of hij vertrouwen had in een derde pole op een rij. Het Ferrari-wonderkind weet maar al te goed dat zijn team op zondag tekort komt om een pole om te zetten in een zege.

"Het is altijd mooi om de pole te pakken, maar tegelijkertijd draait het gewoon om de zondag, om de races. Momenteel hebben we geen auto waarmee we die poles om kunnen zetten in zeges, of in ieder geval een goed resultaat op zondag. Daar moeten we echt aan werken."

Ferrari is er dan ook druk mee bezig, beaamt Leclerc. "Momenteel ligt daar onze focus op, om performance te vinden in de races. Er is nog veel werk aan de winkel. Een volgende pole zal dus geweldig zijn, maar ik heb veel liever een zege dan een pole."

Al met al lijkt er de afgelopen jaren een duidelijke trend te zijn ontstaan. Van de vijf poles die Sainz heeft gepakt, gingen er drie zeges naar Verstappen. Als Ferrari in de nabije toekomst ook maar een kans wil maken, dan moet de raceauto vele malen beter worden. Want zo lang Verstappen aan het einde van elk raceweekend op de bovenste trede van het ereschavot staat, dan mag Leclerc van hem alle polepositions hebben.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na zeer teleurstellende tweede training Verstappen in Singapore