Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Dit weten we al over de nieuwe Red Bull RB20 van Verstappen

In Nederland kijken we de komende weken reikhalzend uit naar de onthulling van de nieuwe wagen van Red Bull, de RB20 van Max Verstappen en Sergio Perez? Wat weten we al over die nieuwe bolide.

RB19 launch
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Wat gaat de nieuwe Red Bull Formule 1-bolide van Red Bull brengen? Qua looks, maar vooral ook qua prestaties? Hoewel we formeel nog niet zoveel weten, valt er veel af te lezen uit wat we het voorbij seizoen hebben gezien, en misschien vooral ook uit wat we niet hebben gezien.

De RB19 viel in 2023 bij de launch niet op door zijn revolutionair andere uiterlijk. Sterker nog, er viel vrijwel niets op aan het nieuwe ontwerp. De auto leek sterk op de auto van 2022, zowel qua livery als qua aerodynamica. En dat is eigenlijk tot eind 2023 het geval geweest. Was er dan helemaal niets veranderd? Jawel, maar men name onder de auto was het wapen van Red Bull gefinetuned, en, even onzichtbaar, er waren heel wat kilootjes van de bolide af geschaafd.

Gedurende 2023 zagen we nauwelijks updates, op kleine details na, en dat kan weleens goed nieuws zijn voor 2024. De basis van de RB19 was immers goed genoeg om het volledige jaar winnend mee uit te zingen. Dat had twee voordelen. Alle geleerde lessen en concepten konden worden opgespaard, terwijl de focus des te vroeger naar 2024 kon worden verlegd, wat gezien de windtunnel- en simulatiebeperkingen vanwege het overschrijden van de budgetcap in 2021 geen overbodige luxe was.

Bevestigd door Red Bull

Dat gezegd hebbende, verwacht geen revolutie als ergens in de komende twee maanden het doek van de RB20 wordt getrokken. Ja, Max Verstappen, noemde bij het zien van de auto op papier de RB20 'interessant', maar dat kan uit zijn mond natuurlijk van alles betekenen. Red Bull gaf zelf bij monde van chief engineer Paul Monaghan al aan dat de nieuwe auto 'natuurlijk' een verdere ontwikkeling is van de RB19.

"Het zal geen verrassing zijn als ik hier vertel dat de nieuwe bolide een evolutie zal zijn van de huidige wagen. Het zou onnozel zijn om dit concept weg te gooien, maar tegelijkertijd moeten we wel progressie boeken. We moeten rondetijd weten te vinden. De concurrentie zit ons op de hielen en als zij een stap zetten, moeten wij een grotere stap zetten."

"In de RB20 zullen de lessen die we van de huidige bolide hebben geleerd terugkomen, net als de goede aspecten. Dan zullen we in Bahrein volgend jaar wel zien of we het goed genoeg hebben gedaan", aldus het technische Red Bull-kopstuk. In Bahrein worden de testdagen gehouden, voorafgaand aan het eerste raceweekend op hetzelfde circuit daar, begin maart.

Het zijn woorden die worden geëchood door Red Bull-teambaas Christian Horner. Die merkt met terugwerkende kracht op dat de RB19 in de basis een dominante auto was, maar toch met enkele zwakheden die eruit gefilterd dienen te worden. Bittere noodzaak bovendien, "want met regels die niet of nauwelijks veranderen zullen concurrerende teams kans zien om dichterbij te komen."

Megastap voor Red Bull?

RacingNews365-technisch analist Paolo Filisetti legde eerder hier al uit dat die evoluties vooral aan de onderkant van de bolide zullen worden doorgevoerd met onder andere afwijkende volumes voor de zo belangrijke Venturi-kanalen. Naar verluidt liggen dergelijke zaken al enige tijd op de plank, maar dus zonder noodzaak ze direct door te voeren.

Als Red Bull met de RB20 een volledig seizoen aan updates en het belangrijke doorontwikkelwerk van de winterstop in één klap doorvoert, is dat voor de concurrentie iets om voor op hun hoede te zijn. 100 procent garantie op succes is het nooit, maar het moet heel raar lopen als Red Bull in 2024 niet wéér een winnende formatie is.

En de livery? Die is in grote lijnen ongewijzigd gebleven sinds 2016. En met het aanblijven van megasponsoren ByBit en Oracle ligt het niet in de lijn der verwachting dat het overwegend matblauwe kleurenschema zal worden omgegooid.

Bestaat de Red Bull RB20 al?

Red Bull zit momenteel midden in het proces van het opbouwen van de auto. De RB20 als fysiek geheel bestaat nu nog niet, maar de onderdelen worden in deze fase al geproduceerd. Eén en ander is ook afhankelijk van het wel of niet doorstaan van de crashtest.

Dat is een mijlpaal die geslecht moet worden om tijdens de wintertests met een legale en dus veilige auto aan de start te verschijnen. Het niet doorstaan van de crashtest leidt onherroepelijk tot vertraging, zoals dat altijd het geval is als er gezocht moet worden naar oplossingen voor onvoorziene problemen.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na zeer teleurstellende tweede training Verstappen in Singapore