Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Horner: "FIA budgetplafond was als een volledige colonoscopie"

Christian Horner legt uit hoe de financiële reglementen steeds meer tot stand komen en hoe de FIA haar processen blijft ontwikkelen.

XPB 1250908 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In tegenstelling tot het jaar ervoor, bleek in 2022 elk van de tien teams zich netjes aan de reglementen heeft gehouden. Dit was in 2021 nog wel anders, toen Red Bull bleek het budgetplafond te hebben overschreden. Een grote oorzaak van deze overbesteding had te maken met de belastingkorting die verkeerd was toegepast.

De FIA accepteerde deze verklaring en Red Bull werd beboet nadat het een Accepted Break Agreement met de FIA had gesloten. Ze kregen een boete in vorm van reductie van de windtunnel- en CFD-ontwikkelingstijd (Computational fluid dynamics, een manier om airflow mee te berekenen, red.).

"Nog niet de volledige impact gezien"

Het budgetplafond werd in aanloop naar 2021 geïntroduceerd en Red Bull-teambaas Christian Horner prees de voortdurende ontwikkeling en de grondigheid van de FIA. Maar toen werd zijn team bestraft. En hier heeft het team uit Milton Keynes last van gehad, ook al is het dit jaar vanwege de dominantie niet zichtbaar: "Je hebt zeker nog niet de volledige impact gezien", vertelde Horner aan de media, waaronder RacingNews365.

"Gelukkig kwamen we aan het begin van het jaar met een erg sterke auto en hebben we het grootste deel van die ontwikkelingstijd, al vrij vroeg in het seizoen, kunnen gebruiken voor de auto van volgend jaar", zo legt de Brit uit. Dit is een belangrijk aspect voor Red Bull geweest: "Ik denk dat het proces van het budgetplafond evolueert. Het is een zeer complex pakket regels dat zich ontwikkeld heeft, en de mate van nauwkeurigheid waarmee de FIA dit jaar te werk is gegaan, was fenomenaal."

Horner vergelijkt de verandering in reglementen met een medisch onderzoek. "Het was een volledige colonoscopie die we in de zomer hebben meegemaakt en ik denk dat de FIA ook van hun kant leren en dat de regels zijn geëvolueerd."

"Natuurlijk is elk bedrijf op een iets andere manier gestructureerd, wat de complexiteit nog groter maakt, bijvoorbeeld als je een dochteronderneming hebt of wat je rapporteringsgroep is. Het zijn erg complexe regels en ik denk dat de FIA behoorlijk goed werk heeft geleverd in de afgelopen 12 maanden", zo sluit de teambaas af.

Ook interessant:

Verstappen gaat all in voor GP Las Vegas

Maakt Verstappen zijn eigen geluk daar waar normaal toeval over het winst of verlies bepaalt? We gaan het zien, maar misschien kunnen de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers alvast een voorzet geven?

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Singapore 2024