Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Vertrekkende steunpilaar Verstappen onthult: "Had geen idee wie Max was"

Max Verstappen begint het nieuwe jaar met een nieuwe trainer. Bradley Scanes, nu F1-trainer af, blikt terug op vier mooie jaren aan de zijde van de Red Bull-coureur.

Verstappen physio Brad Scanes
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Eind 2019 vertrok Jake Aliker als F1-trainer van Max Verstappen. Hij werd vervangen door de Brit Bradley Scanes. In de The Red Flags podcast blikt hij terug op de vier jaren aan de zijde van de Nederlander, die uitgroeide tot drievoudig F1-kampioen.

Scanes moet eerlijk toegeven dat hij geen greintje verstand had van Formule 1 toen hij de kans kreeg om met Verstappen te werken. "Voordat ik met Max ging werken, wist ik eigenlijk niets over autosport en Formule 1. Ik wist niet eens wie Max Verstappen was."

"Ik heb veel gegoogeld om mezelf in te lezen, om alles in de gaten te houden. Ik wist dat Hamilton succesvol was, maar dat was ongeveer alles. De eerste F1-race die ik keek, was in de Red Bull-garage samen met de monteurs", lacht hij.

"In december 2019 ontmoette ik Max en in de tweede week van januari begon ik met hem samen te werken. In de tussentijd, heel december, heb ik alles wat los en vast zit over F1 bekeken en gelezen. Alles wat ik me kon bedenken."

"Hoe zorgen we dat jij een wereldtitel krijgt?"

Hoe die eerste ontmoeting ging, dat herinnert Scanes zich nog als de dag van gisteren. "Ik heb met wat verschillende mensen om hem heen gesproken en toen kreeg ik te horen dat ik de volgende dag naar Barcelona zou vliegen om hem te ontmoeten. 'Wacht eens, ik heb morgen vijftien patiënten!'", reageerde ik.

"Na wat schuiven vertrek je dan gewoon naar Barcelona, dat moet je gewoon doen. Dus ik vloog naar Barcelona, waar Max op het circuit wat GT-bolides aan het testen was. Zijn hele familie was er: zijn vriendin, zijn vader en zijn vrienden. Het was heel open, we ontdekten wat we van elkaar verwachtten en we konden meteen goed door een deur. Zo praatten we over voetbal en andere sporten."

"Ik dacht niet dat ik de baan zou krijgen, maar ik dacht 'laten we het proberen'. Ik zei tegen Max: 'Ik heb al een wereldtitel op zak, hoe zorgen we ervoor dat we jij er eentje krijgt? Hoe gaan we verder bouwen en hoe gaan we ervoor zorgen dat het gaat gebeuren?'. Volgens mij vond hij dat wel mooi!"

Scanes deel van de Verstappen-familie

Waarom Scanes uiteindelijk toch werd gekozen? Hij heeft wel een vermoeden. De klik was er meteen, niet alleen met de F1-coureur, maar ook met iedereen om Verstappen heen. "Die middag in Barcelona zat hij de helft van de tijd in de auto en ondertussen was ik in gesprek met zijn vader, zijn familie en zijn vriendin. Dat is denk ik in mijn voordeel geweest. Ik kon met iedereen overweg en dat is vier jaar zo gebleven. Het voelde alsof ik deel uitmaakte van de familie en dat was heel fijn. We zullen altijd vrienden blijven."

Het beste advies om goed door een deur te kunnen met Max? "Makkelijk in de omgang zijn, eerlijk en direct zijn, te vertrouwen zijn, loyaal zijn. Dat definieert de Verstappens en de groep om hen heen. Iedereen zegt dat Nederlanders heel direct zijn, maar in de topsport moet je wel open zijn, daar moet je eerlijk zijn tegen elkaar. Dat was ik dus al gewend."

De twee leerden elkaar meteen goed kennen, want begin 2020 trainden ze 10 weken lang samen voordat het seizoen begon, alvorens de coronapandemie alles overhoop gooide en de twee in Monaco in elkaars bubbel terecht kwamen. "We trainden samen, aten samen, speelden FIFA samen en dartten samen. Dat schepte wel een band", aldus Scanes.

Na vier jaar kwam de samenwerking eind 2023 tot een einde. Scanes gaat zich nu richten op zijn eigen praktijk en wil meer tijd doorbrengen met zijn familie. Recent werd hij namelijk vader. "Dit scheelt me zo'n 110 vluchten per jaar."

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Singapore 2024