Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Haas F1 Team

Bizarre wending twee weken na GP VS: uitslag mogelijk op losse schroeven na protest

De Grand Prix van de Verenigde Staten werd twee weken geleden afgesloten, maar Haas heeft een verzoek tot een right of review ingediend bij de stewards, waardoor de einduitslag op losse schroeven komt te staan.

Hulkenberg US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Haas gaat in discussie met de stewards van de Grand Prix van de Verenigde Staten over de uitslag van de race. Het F1-team heeft bij de stewards een probleem aangekaart. Sommige overtredingen van de track limits tijdens de race zouden namelijk niet mee zijn genomen en niet zijn onderzocht. Aangezien teams na een Grand Prix 14 dagen de tijd hebben om een right of review in te dienen, heeft Haas nog steeds de tijd om in beroep te gaan.

Er zal nu een eerste hoorzitting plaatsvinden, waarin de stewards zullen beslissen of er nieuw en significant bewijs is. Als dit het geval is, zal er een volledig onderzoek worden ingesteld. Na de race in Austin werden beschuldigingen geuit dat verschillende coureurs de track limits hadden misbruikt in bochten waar niet streng op de regels werd gelet.

Beelden van de onboard camera's toonden aan dat een aantal coureurs buiten de witte lijnen waren gegaan bij bocht zes, maar deze overtredingen werden niet bestraft. De stewards gaven na de race toe dat "hoewel er enige aanwijzingen zouden kunnen zijn voor mogelijke overtredingen van de track limits in bocht zes, het beschikbare bewijs onvoldoende is om nauwkeurig en consistent te concluderen dat er overtredingen hebben plaatsgevonden."

Haas in protest na P11 Hulkenberg

De verklaring werd echter niet in dank afgenomen door Haas, dat de race als 11e eindigde met Nico Hulkenberg. Het belangrijkste aspect van de procedure is dat het team nieuwe bewijzen aanlevert, wat in het verleden vaak het eindpunt van right of reviews is geweest. Naar verluidt zouden coureurs als Sergio Perez, Logan Sargeant en Alex Albon, die na diskwalificaties van Lewis Hamilton en Charles Leclerc allemaal in de top tien finishten, volgens Haas over de schreef zijn gegaan.

Artikel 14.1.1 van de Internationale Sportcode van de FIA stelt namelijk het volgende: "Als er in competities die deel uitmaken van een FIA-kampioenschap een belangrijk en relevant nieuw element wordt ontdekt dat op het moment van de betreffende beslissing niet beschikbaar was voor de partijen die om herziening vragen, kunnen de stewards die een uitspraak hebben gedaan of, bij gebrek daaraan, de stewards die zijn aangewezen door de FIA, besluiten om hun beslissing te herzien naar aanleiding van een right of review."

Eerder dit jaar tijdens de Grand Prix van Oostenrijk tekende Aston Martin met succes protest aan tegen de race-uitslag, waarbij de stewards nog eens 12 straffen uitdeelden voor overtredingen van de track limits. Het belooft dus nog een interessante zaak te worden.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel