Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Valtteri Bottas

Bottas kende 'keerpunt' in F1: "Ik was die wereld zat"

Valtteri Bottas lijkt een koele kikker, maar ook de Fin heeft momenten dat het minder goed met hem gaat. Zo was daar het einde van 2018, waarbij hij zelfs op het punt stond om te stoppen in de koningsklasse van de autosport.

Bottas Mercedes 2018
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Valtteri Bottas kreeg eind 2016 de vraag waar hij zelf waarschijnlijk totaal niet op had gerekend: wil je naast Lewis Hamilton bij Mercedes komen rijden? Nico Rosberg besloot namelijk als regerend wereldkampioen met pensioen te gaan en zo kwam er een stoeltje vrij. De Fin reed echter naast een bijna onverslaanbare Hamilton. In 2017 won Bottas nog drie races, maar dat kreeg hij in 2018 niet meer voor elkaar.

Bottas moest het toen zelfs doen met een vijfde positie in de strijd om de wereldtitel bij de coureurs, nog achter Max Verstappen. En dat terwijl de Mercedes op dat moment de meest dominante auto was. Bottas eindigde dat jaar kleurloos met vier keer P5 achter elkaar, maar sloeg tijdens de eerste race van 2019 hard terug met een zege. Zijn radiobericht met de tekst: 'to whom it may concern' zal bij velen nog wel een belletje doen rinkelen.

De Fin heeft eerder al gesproken over het feit dat hij twijfelde of hij zou stoppen aan het einde van 2018 en praat daar nu opnieuw over. "Er zijn veel lessen te leren in deze sport. Ik heb zoveel meegemaakt en was bijna gestopt met mijn carrière. Ik was de F1-wereld zat en vond het wreed voor mezelf", zo vertelt Bottas in de Pitlane Life Lessons-podcast. "Dat was aan het einde van 2018, maar ik slaagde er op de een of andere manier in om mezelf bij elkaar te rapen en de eerste race van 2019 te winnen. Dat was het keerpunt voor mij."

Bottas is nu, jaren later, nog niet zeker van zijn plekje op de F1-grid in 2025. En naarmate hij ouder wordt, heeft hij geleerd om steeds meer naar het grotere plaatje te kijken. "Uiteindelijk begreep ik dat je soms tijd nodig hebt. Je moet soms een stapje terug doen en echt naar het grotere geheel kijken. En dat doe ik tegenwoordig in het leven. Als er ergens een kleine tegenslag is, probeer ik dus een stap terug te doen en naar het grotere plaatje te kijken."

"Ik heb familie, ze zijn gezond, ik rijd nog steeds in een raceauto waar ik van houd en ik heb een dak boven mijn hoofd. Als je dus een stap terugzet en alles overziet, dan kun je de dingen in perspectief plaatsen en begin je minder te klagen. Om uiteindelijk binnen de bubbel van de Formule 1 te blijven, is heel belangrijk voor mij geweest", zo sluit de Fin af.

Ook interessant:

Zonder Max Verstappen is Red Bull niet veel meer

Wat moet Verstappen wel en niet willen nu Red Bull toch serieus uitgedaagd wordt? En als de heren Coronel, Dimmers en Mosterdijk zelf de topstoeltjes in de F1 mogen verdelen, welke combinaties krijgen we dan?

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel