Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2023

Breaking: FIA roept Red Bull en twee andere teams op het matje na protest Haas

Haas is in protest gegaan tegen de uitslag van de GP van de Verenigde Staten. Drie concurrenten moeten daarom hun verhaal komen doen bij de stewards.

Start US 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De GP van de VS is inmiddels twee weken geleden, maar op zaterdag gaf Haas bij de FIA aan in protest te willen gaan tegen de uitslag. Dat mag binnen 14 dagen na de race en dus gaat de FIA zich over de zaak buigen. Haas, dat de race op de plekken P11 en P14 eindigde, wil dat er nog eens wordt gekeken naar de manier waarop enkele coureurs met de track limits omsprongen.

Het gaat in het bijzonder om bocht zes, een bocht waar tijdens de race onder meer Alex Albon voor werd onderzocht. De Brit kreeg echter geen straf omdat de stewards naar eigen zeggen geen overtuigend bewijs hadden. "De stewards bepalen dat - alhoewel er een indicatie is dat er mogelijk track limits zijn overtreden in bocht zes - het beschikbare bewijs niet genoeg is om op accurate en consistente wijze te concluderen dat er overtredingen hebben plaatsgevonden", luidde het oordeel twee weken geleden.

Drie teams moeten zich melden

Naast Haas, moeten nu Red Bull, Williams en Aston Martin zich melden voor de Right of Review. Door de FIA wordt niet gespecificeerd waarom die teams en voor welke coureurs precies, maar in de wandelgangen wordt gezegd dat het bij Red Bull om Sergio Perez gaat. De Mexicaan zou meer dan twintig keer over de schreef zijn gegaan in bocht zes, maar een onderzoek kwam er niet.

Beide Williams-coureurs finishten precies voor de neus van Hulkenberg, binnen vijf seconden, dus een straf zou het Haas-team heel goed uit komen. Perez finishte op P4, op ruim zes seconden van Russell en bijna een halve minuut voor op Gasly. Als hij echter straffen krijgt voor zoveel overtredingen, dan zou die halve minuut misschien te weinig zijn. Lance Stroll was de enige Aston Martin-coureur in de top tien, op P7.

De hoorzitting vindt op woensdag plaats. Haas moet de stewards overtuigen dat het nieuw en significant bewijs heeft, anders zal de zaak niet heropend worden. De andere teams moeten hun uitleg geven over desbetreffende momenten.

Ook interessant:

In chaos zie je hoe goed Max Verstappen écht is

Hij was misschien wel de enige constante coureur, die met twee overwinningen naar huis ging. Juist als de chaos op z'n grootst is, weet je van één iemand dat hij sowieso het hoofd cool houdt: Max Verstappen.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Brazilië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel