Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

De reden dat de F1 niet naar de hardnekkige Las Vegas-kritiek kan luisteren

Een blik op de gepubliceerde starttijden van de Formule 1 in 2024 was genoeg om te zien dat de Grand Prix van Las Vegas 'gewoon' weer om 22:00 uur plaatselijke tijd van start gaat. En dat terwijl de roep om een verandering zo groot was vanwege de tijdsverschillen met Qatar en Abu Dhabi. Waarom wordt daar niet naar geluisterd?

Verstappen Las Vegas
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Goed, wat is er ook alweer aan de hand? Haast de gehele Formule 1-paddock was ziek, zwak en misselijk na de afsluitende Grand Prix in Abu Dhabi in 2023. Het circus was vanuit Las Vegas in één keer doorgereisd en moest een tijdsverschil van twaalf uur slikken. Verscheidene hoge heren en dames maakten zich al zorgen om de planning van 2024, omdat de GP van Las Vegas hier onderdeel is van een brute triple header.

Waar in 2023 'alleen' de GP van Abu Dhabi wachtte, komt daar dit jaar de GP van Qatar nog eens bij. Het tijdsverschil tussen Las Vegas en Qatar? Elf uur. En wederom wacht er meteen een flinke doorreis vanuit de gokstad. Daarom zal het menig Formule 1-fan verbazen dat de race in Las Vegas weer op hetzelfde tijdstip is ingepland. Om 22:00 uur plaatselijke tijd (07:00 uur Nederlandse tijd) gaan de rode lichten uit in november, terwijl Qatar en Abu Dhabi dan nog moeten komen.

Daniel Ricciardo, toch groot voorstander van de race in Las Vegas, liet zich vóór de GP van 2023 al uit over het vreemde schema. "Ik weet niet 100 procent wat de gedachten achter het schema zijn, ik weet niet of ze beperkt zijn bij de overname van de Strip, en ik weet zeker dat de hotels en de mensen die eigenaar zijn van Vegas, bij wijze van spreken, een beetje inspraak hebben. Dus we zijn overgeleverd aan de genade van Vegas en hun behoeften en eisen. Als de Formule 1 volledige vrijheid had, wat ik niet zeker weet, dan ben ik behoorlijk verbaasd dat we de kwalificatie om middernacht hebben."

Red Bull-teambaas Christian Horner deed er nog een schepje bovenop. "We moeten dit als een les zien. Eén van de dingen waar we iets aan moeten doen, is het tijdstip van de sessies. Dit was echt wreed voor het team en alle mensen achter de schermen. Iedereen verlaat Las Vegas redelijk fucked en ik vind dat we moeten kijken naar hoe we dit in de toekomst gaan verbeteren."

Maar waarom wordt er dan niet 'geluisterd'? Ricciardo slaat stiekem de spijker op de kop...

F1 kan het schema niet volledig omgooien

De Formule 1 zit namelijk in een vervelende spagaat. Om de GP van Las Vegas te kunnen organiseren, wordt een groot deel van de stad afgesloten. Wegen en straten zijn onbegaanbaar als de sessies van de koningsklasse plaatsvinden, wat een flinke impact op de inwoners heeft. The Strip is bijvoorbeeld een belangrijke hotspot in de stad, waar veel verkeer passeert. Als de F1 de sessies zou vervroegen, moeten de wegen 's middags dicht. Er ligt immers een ellenlang rechte stuk op The Strip.

Vergeet niet dat afgelopen jaar, na het putdekselincident van Carlos Sainz, de tweede vrije training om 04:00 uur plaatselijke tijd klaar moest zijn om de wegen te kunnen openen. Vervroegde sessies zijn dus niet altijd een optie en of de bewoners daar achter staan, is maar de vraag. Tot nu toe stonden ze niet echt te springen om de race in de wereldberoemde gokstad.

Verder moet de Formule 1 ook rekening houden met de kijkcijfers. Indien de sessies eerder worden verreden, vinden ze bijvoorbeeld midden in de nacht plaats in Europa. Deels kan je daar niet omheen, maar de F1 raakt wel een groot deel van de livekijkers kwijt als ze daartoe besluiten. Kies je dan voor vroeg in de ochtend of midden in de nacht? U kunt het antwoord wel raden.

Het is dus niet zo dat de Formule 1 niet wíl luisteren. Zo zijn de tijden van de trainingen en de kwalificatie ook nog niet bekendgemaakt. Vorig jaar was de kwalificatie om middernacht plaatselijke tijd en het ligt misschien wel in de lijn der verwachting dat die sessie vervroegd wordt. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, zal de tijd uitwijzen. Tot nu toe moeten de coureurs en het overige personeel opnieuw gaan dealen met een pittige jetlag.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel