Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

De zes beste F1-coureurs van 2024 tot nu toe

14 races gehad, nog 10 te gaan. Hoog tijd om gedurende de zomerstop de balans op te maken. RacingNews365 neemt in twee delen de zes beste en zes slechtste Formule 1-coureurs met je door. Vandaag deel 1: de zes beste F1-coureurs van 2024 tot nu toe.

Verstappen wet qualifying Belgium
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Wie had aan het begin van het seizoen gedacht dat de Formule 1 zo spannend zou worden? Max Verstappen en Red Bull leken wederom te gaan domineren, maar zijn de afgelopen weken tot de orde geroepen door de concurrentie. McLaren, Mercedes en Ferrari doen ook volop mee om overwinningen, waardoor de coureurs zelf het onderscheid kunnen én moeten maken. 

Maar wie hebben tot nu toe het verschil gemaakt en wie zijn er door het ijs gezakt? RacingNews365 velt in twee delen een oordeel over de zes beste en zes slechtste coureurs tot nu toe.

Max Verstappen

En wie anders dan Max Verstappen hoort in het lijstje van beste coureurs thuis? De 26-jarige Nederlander werkt tot nu toe weer een daverend seizoen af. Verstappen bouwde een grote voorsprong op toen Red Bull aan het begin van het seizoen nog over de snelste auto beschikte en perst er, op een paar slippertjes na, nog steeds alles uit. Er staan alweer zeven overwinningen op zijn naam, terwijl alle naaste concurrenten niet verder kwamen dan één zege. Maar ook als Verstappen niet wint, boekt hij kleine successen.

Het beste voorbeeld is wel de Grand Prix van Groot-Brittannië. In de wisselvallige omstandigheden kon Verstappen het tempo van McLaren en Mercedes absoluut niet bijbenen, maar maakte hij samen met de strategen het verschil door de juiste keuzes te maken. Het gevolg? De tweede plaats en een grotere voorsprong in het rijderskampioenschap. Tel uit je winst.

Uiteraard zijn Verstappen en Red Bull niet foutloos. Zo volgde er door een remprobleem een uitvalbeurt in Australië, terwijl Verstappen in Hongarije zelf te ver ging. De wereldkampioen was niet blij met zijn RB20 en de strategie, vloekte en tierde op de radio en vloog nog door de lucht na een touché met Lewis Hamilton. Desondanks is Verstappen verreweg de constantste coureur en lijkt hij hard op weg om zijn vierde titel op rij te pakken. Oké, McLaren is momenteel sneller, maar een voorsprong van 78 punten op Lando Norris zou in deze vorm genoeg moeten zijn.

Lando Norris

Over Norris gesproken, uiteraard hoort de Brit ook bij de beste coureurs van 2024. Na een ietwat anonieme seizoenstart kwam Norris helemaal bovendrijven in Miami, waar hij zijn eerste Grand Prix-overwinning uit zijn carrière pakte. McLaren nam een grote update mee en was in één klap in staat om Red Bull uit te dagen. En ja, Norris had een gelukje met de safety car, maar was verder ook gewoon de snelste en pakte verdiend de zege.

Wat volgde was een reeks goede prestaties van Norris, die zijn talent kon etaleren in zijn ontzettend goede auto. De coureur is ongelofelijk snel en pakte naast twee polepositions heel wat podiumplaatsen, maar laat tegelijkertijd ook veel punten liggen. De starts zijn de achilleshiel van Norris, die daar vaak wat plaatsen kwijtraakt en dan moeite heeft om de orde te herstellen. Het verschil met Verstappen had veel kleiner kunnen zijn als Norris én McLaren foutloos waren gebleven.

Dat neemt echter niet weg dat Norris grote stappen heeft gezet en voorlopig beter presteert dan leeftijdsgenoten als Charles Leclerc en George Russell. Norris bombardeert zich steevast tot grootste uitdager van Verstappen met zijn goede prestaties, al is er de laatste weken wel vaker een kaper op de kust...

Oscar Piastri

En dat is teamgenoot Oscar Piastri. Het is algemeen bekend dat de Australiër een toptalent is en in de afgelopen races werd wel duidelijk hoe goed hij is. Piastri begon weifelend aan het seizoen en leek zijn grootste achilleshiel, bandenslijtage, nog niet onder controle te hebben. Sterke kwalificaties werden namelijk opnieuw opgevolgd door een terugval in de race, waardoor Norris vaak als winnaar uit de bus kwam.

De laatste weken heeft Piastri dat echter om weten te draaien. Uiteraard presteert McLaren beter en wordt het daardoor ongetwijfeld makkelijker, maar Piastri heeft echt een stap gezet. De ultieme beloning volgde in Hongarije, waar de ijskoude coureur in zijn tweede F1-seizoen al een Grand Prix-zege pakte. Natuurlijk waren er pijnlijke McLaren-teamorders voor nodig, al liet Piastri in de openingsfase zien dat hij Norris op een kleine achterstand kon rijden.

Misschien was de Grand Prix van België hét bewijs van zijn stormachtige ontwikkeling. Op het gloednieuwe asfalt was bandenslijtage een cruciale factor, waar Piastri zeer goed mee omging. De McLaren-coureur was 44 ronden heel snel en pakte na de diskwalificatie van George Russell de tweede plaats. Houdt Piastri in de gaten, want er komt nog veel meer aan...

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Carlos Sainz

Carlos Sainz is dit jaar in een ongekende rollercoaster terecht gekomen. De Spanjaard kreeg in februari al te horen dat het zijn laatste Ferrari-jaar zou worden door de naderende komst van Hamilton en werd in Saoedi-Arabië met spoed geopereerd aan een blindedarmontsteking. En tóch werkte Sainz zijn beste seizoenstart ooit af met een podiumplaats in Bahrein en een formidabele zege in Australië. Dat gebeurde amper twee weken na zijn operatie.

Daarna viel Ferrari terug. De Scuderia kon het ontwikkelingstempo van Red Bull, McLaren en Mercedes niet bijbenen en was na de zege van Charles Leclerc in Monaco vaak het vierde team. Waarom Sainz dan bij de beste vijf coureurs hoort? Omdat de coureur maar weinig door de ondergrens zakt en overal kostbare punten binnensleept, terwijl teamgenoot Leclerc een dramatische reeks afwerkte. Sainz rijdt hier en daar in de luwte, maar is minder onstuimig en maakt zo het verschil. En wie weet wat zijn aangekondigde Williams-overstap met de motivatie van Sainz doet in de tweede seizoenshelft... Krijgen we meer moois te zien? 

George Russell

Is George Russell dé kopman van Mercedes in de toekomst? Daar kan je je vraagtekens bij zetten, maar de Brit werkt wel een sterk seizoen af. Russell was vooral aan het begin van het seizoen teamgenoot Hamilton veelal de baas en liet regelmatig zijn klasse zien. Zo ook in België, waar Russell voor een zeldzame eenstopper koos en als winnaar over de streep kwam, ware het niet dat zijn auto te licht was. 

Het tekent deels het seizoen van Russell, die ook met heel wat pech moest dealen. Fernando Alonso trakteerde hem op een brake test in de laatste ronde van de Grand Prix van Australië, met een crash en het verlies van kostbare punten tot gevolg. Toch hoort Russell in dit lijstje thuis. De zege in Oostenrijk was de kers op de taart en er is nog niemand geweest die Hamilton met 10-4 klop gaf in de kwalificatie. Dan hoor je bij de toppers.

Lewis Hamilton

Misschien is Lewis Hamilton een verrassing in dit lijstje. De zevenvoudig wereldkampioen werkte een dramatische seizoenstart af, met vragen over zijn motivatie tot gevolg. Hamilton zou met zijn hoofd al bij Ferrari zitten en het verder wel geloven, zeker omdat Mercedes er wederom niet bij stond aan het begin van het seizoen.

De ommekeer moest echter nog komen, ook voor Hamilton. De aangekondigde updates werkten, waardoor Hamilton ook weer begon op te leven. In 'zijn' Groot-Brittannië pakte Hamilton zijn eerste zege sinds 2021, waarna hij ook in Hongarije en België het resultaat maximaliseerde. Sterker nog, Hamilton was duidelijk de snelste op Spa-Franchorchamps, moest George Russell voor zich dulden wegens een gewaagde eenstopper, maar kreeg alsnog de zege in zijn schoot geworpen. De diskwalificatie van Russell leidde tot de tweede overwinning in korte tijd voor Hamilton, die weer steeds vaker zijn kwaliteiten laat zien én minder fouten maakt dan Russell. Is het tijd voor 'Hammertime' na de zomerstop?

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel