Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

De zes slechtste coureurs van 2024 tot nu toe

14 races gehad, nog 10 te gaan. Hoog tijd om gedurende de zomerstop de balans op te maken. RacingNews365 neemt in twee delen de zes beste en zes slechtste Formule 1-coureurs met je door. Vandaag deel 2: de zes slechtste F1-coureurs van 2024 tot nu toe.

Perez crash Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Wie had aan het begin van het seizoen gedacht dat de Formule 1 zo spannend zou worden? Max Verstappen en Red Bull leken wederom te gaan domineren, maar zijn de afgelopen weken tot de orde geroepen door de concurrentie. McLaren, Mercedes en Ferrari doen ook volop mee om overwinningen, waardoor de coureurs zelf het onderscheid kunnen én moeten maken. 

Maar wie hebben tot nu toe het verschil gemaakt en wie zijn er door het ijs gezakt? RacingNews365 velt in twee delen een oordeel over de zes beste en zes slechtste coureurs tot nu toe. Bekijk hieronder deel 1 over de zes beste coureurs van het seizoen!

Logan Sargeant

Je kan er simpelweg niet omheen: Logan Sargeant is wederom aan een zeer matig seizoen bezig. De Amerikaan kreeg eind vorig jaar na een reeks aardige resultaten een nieuw Williams-contract, maar kon dat niet belonen met een stormachtige ontwikkeling. Sterker nog, Sargeant lijkt een stap terug te hebben gezet en rijdt zonder zelfvertrouwen rond.

En natuurlijk is er ook wel een rol voor Williams weggelegd, met als pijnlijkste moment de Grand Prix van Australië. Daar schreef Alex Albon een chassis volledig af tijdens de eerste vrije training, terwijl Williams geen reservechassis bij zich had. Sargeant moest nadien zijn auto afstaan aan Albon en het gehele weekend toekijken. Autsj...

Inmiddels weet Sargeant, die nog geen enkel punt wist te scoren, dat hij zijn zitje kwijtraakt aan Carlos Sainz. Het lijkt daarom bijna zeker dat we Sargeant niet meer in de Formule 1 terug gaan zien. Heeft hij talent? Jazeker, maar zijn tijd in de koningsklasse van de autosport is als een nachtkaars uitgegaan. Misschien bloeit Sargeant op in de IndyCar...

Sergio Perez

Hoort een Sergio Perez in vorm in dit lijstje thuis? Zeker niet. Aan het begin van het seizoen leek het daar ook niet op uit te draaien, want de Mexicaan ging zeer sterk van start. Perez pakte achter Max Verstappen vier podiumplaatsen in vijf races en verdiende al vrij vroeg een contractverlenging tot en met 2026. En de wereldtitel? Perez dacht er niet eens aan.

Hoe anders ziet het er nu uit. Perez heeft een dramatische reeks achter de rug en moest zelfs vrezen voor zijn Red Bull-stoeltje. Vanaf het moment dat McLaren en Mercedes Red Bull kunnen uitdagen, ging Perez hier en daar de gekste dingen doen. Mede door een aantal crashes pakte Perez maar 28 schamele punten in de laatste achtste races, waardoor hij is afgezakt naar de zevende plaats in het rijderskampioenschap.

De penibele situatie in het constructeurskampioenschap is echter belangrijker. Red Bull heeft mede door de matige prestaties van Perez nog maar een voorsprong van 42 punten op McLaren, maar besloot wel om aan de Mexicaan vast te houden. Perez moet verbeteren, anders zit er in 2025 hoogstwaarschijnlijk iemand anders naast Verstappen?

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Guanyu Zhou

Nee, het is niet het seizoen van Guanyu Zhou. De Chinees werkte een aardig debuutseizoen af in 2022, maar heeft daarna nooit meer een extra stap gezet. Zhou wordt regelmatig zoek gereden door Valtteri Bottas, die zelf toch ook niet meer de vorm van Mercedes met zich meedraagt. Oké, Stake F1 heeft nog geen enkel punt gepakt en aan het begin van het seizoen had ook Zhou last van de dramatische pitstops, maar knappe prestaties zijn niet waar te nemen.

In plaats daarvan zadelde Zhou Stake F1 regelmatig met een bak schade op. Zo crashte de coureur bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië en Canada, waarna er geen verbetering meer volgde. Zhou is eigenlijk een vaste naam die afvalt in Q1 en moet serieus vrezen voor zijn stoeltje in de Formule 1. Net als Sargeant dreigt zijn F1-carrière als een nachtkaars uit te gaan.

Valtteri Bottas

Het klinkt misschien gek, maar hetzelfde geldt voor Valtteri Bottas. Presteert de Fin slecht? Nee, alleen mag je meer verwachten van een coureur van zijn kaliber. Vergeet niet dat Bottas een meervoudig Grand Prix-winnaar is en hij het Lewis Hamilton moeilijk heeft gemaakt, vooral in kwalificaties. Dan is anoniem rondrijden wel pijnlijk, zeker als Bottas juist zelf het verschil kan maken in een matige auto.

Het lijkt er juist op dat Bottas zijn hoofd er niet altijd bij heeft. Hij fietst veel, ook op het gravel, en laat zich regelmatig lenen voor ludieke filmpjes. Natuurlijk is het grappig en kan het als afleiding dienen, maar Bottas moet zich wel serieus met de Formule 1 bezig gaan houden. Een vacant Williams-stoeltje ging aan zijn neus voorbij, waardoor Stake F1 nu zijn enige optie voor 2025 is geworden. Maar wil het team Bottas wel behouden nu er een transformatie naar Audi gaat plaatsvinden en er met Nico Hulkenberg al ervaring is binnengehaald? Dat is de grote vraag...

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Kevin Magnussen

Kevin Magnussen kwam aan het begin van het seizoen vooral in het nieuws door zijn agressieve rijstijl, maar dat is niet de reden dat hij in het lijstje van slechtste coureurs tot nu toe staat. Want wat je er ook van vindt, Magnussen heeft teamgenoot Hulkenberg en Haas zo wel aan punten geholpen. Voor een klein Amerikaans team is dat cruciaal, zeker als je je bedenkt dat Haas voor het seizoen al aankondigde dat zij de langzaamste auto zouden hebben in Bahrein.

En juist daarom vallen de prestaties van Magnussen zo tegen. Haas doet verrassend genoeg volop mee in het middenveld, maar moet voorlopig alleen op de sterke prestaties van Hulkenberg bouwen. De Duitser schopte het regelmatig tot Q3, pakte twee zesde plaatsen op rij in Oostenrijk en Groot-Brittannië en steeg zo boven zijn materiaal uit.

Magnussen kan dat tempo juist niet bijbenen en is zo ook zijn Haas-stoeltje kwijtgeraakt. Het valt te hopen dat de Deen nog tien races het allerbeste uit zichzelf kan halen en de fans op spektakel kan trakteren. Doorgaans is er geen gebrek aan spektakel als je naar een goede Magnussen kijkt. We hebben het alleen te weinig gezien.

Esteban Ocon

Is Esteban Ocon de verrassing in dit lijstje? Zeker, want qua snelheid hoort hij er niet in thuis. Aan het begin van het seizoen kwam Alpine dramatisch voor de dag, maar reed Ocon wel het beste om de problemen heen. Pierre Gasly was vaak langzamer, waardoor de frustraties binnen het team automatisch toenamen.

En dan gooit Ocon wederom zijn eigen glazen in. De coureur is nooit een teamplayer geweest en heeft zich ook dit seizoen weer meermaals van zijn slechtste kant laten zien. Het dieptepunt vond plaats in Monaco, waar Ocon tegen de afspraken in Gasly agressief aanviel en door de lucht vloog na een touché. Ocon viel uit, terwijl Gasly wonderwel verder kon en punten scoorde.

Het tekent de houding van Ocon, die nog altijd veel te vaak bij incidenten betrokken is en zo kansen in de prullenbak gooit. In Monaco bood hij zijn excuses aan, maar verder haalt Ocon ook vaak keihard uit naar zijn teamgenoten én personeel. Zo zou Alpine niet naar coureurs luisteren en zijn Sergio Perez, Fernando Alonso én Gasly er al hardhandig achter gekomen hoe Ocon acteert. 

We sluiten op een positieve noot af, want zoals gezegd heeft Ocon de snelheid wel. Het zal ook de reden zijn waarom hij een nieuwe kans bij Haas heeft verkregen. Ocon wordt de teamgenoot van Oliver Bearman en krijgt in Ayao Komatsu een teambaas die met de vuist op tafel durft te slaan. Misschien lukt het Komatsu om Ocon in toom te houden.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel