Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Stefano Domenicali

Domenicali zet promotors Monza en Imola op scherp over F1-toekomst

Italië en de Formule 1 zijn al decennialang onlosmakelijk met elkaar verbonden, weet ook Formule 1-baas Stefano Domenicali. Toch roept hij de organisatoren van de Grands Prix van Emilia-Romagna en Monza op tot actie.

Monza circuit
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In 2024 staan er twee Grands Prix op Italiaanse bodem op de kalender, waarvan de race in Monza nog verreden moet worden, maar het zou zomaar eens kunnen dat daar over enkele jaren verandering in komt. Nu de Formule 1 zo ontzettend hard groeit in populariteit en ook nog eens andere continenten bereikt, zullen er keuzes gemaakt moeten worden om te voorkomen dat het programma nog voller raakt dan nu al het geval is.

Formule 1-baas Stefano Domenicali is zelf ook Italiaans en houdt de races in Italië graag op de kalender, maar brengt de organisaties van de beide evenementen toch weer even terug naar de realiteit tegenover de Italiaanse tak van Motorsport. "De Formule 1 zonder een Italiaanse Grand Prix is haast onvoorstelbaar, maar aan de andere kant is men in Monza te laat begonnen met renoveren. Ze zijn te lang te druk bezig geweest met het verleden."

De eerste stap is gezet met het nieuwe asfalt wat de coureurs uit mogen testen, maar volgens Domenicali is het nog niet genoeg. "De eerste stap is dus gezet wat infrastructuur betreft en dat is heel belangrijk voor ons, maar we moeten nu doorpakken en ook kijken naar alle zaken buiten het asfalt. Denk bijvoorbeeld aan de tribunes, de paddock en de hospitality. Die zaken worden het volgende aandachtspunt van de organisatie, maar we kunnen dat niet nog veertig jaar uit blijven stellen. We moeten doelen stellen voor volgend jaar."

Domenicali roept zijn landgenoten daarom op om samen te werken aan een snelle oplossing. "Er zijn natuurlijk veel partijen betrokken bij dit soort zaken en iedereen heeft zijn eigen rol in het geheel, maar als Italiaan wil ik de organisatie op het hart drukken om te werken en te denken als een systeem. Het is de enige manier om alle processen snel af te werken, want we hebben op korte termijn antwoorden nodig."

Renovatie

Van andere problemen is volgens Domenicali gelukkig geen sprake. "Wat het economische standpunt betreft verwacht ik niet dat er echt problemen zullen ontstaan, want de nationale regering en de Automobile Club staan achter het plan en iedereen weet hoe groot de economische impact van een Grand Prix als die in Monza kan zijn. Ik ben er dus wel van overtuigd dat we de komende weken tot een conclusie kunnen komen."

Monza lijkt dus veilig te zijn, mits alles op tijd geregeld kan worden en alle betrokken partijen het eens zijn over de renovatiewerkzaamheden. De Grand Prix van Emilia-Romagna is daarentegen een ander verhaal, aldus Domenicali. "Een dubbele race in Italië is vooralsnog een onderwerp waar we het nog over moeten hebben, want het moge duidelijk zijn dat de Formule 1 veel aanvragen krijgt van allerlei circuits om een race te organiseren."

"We moeten eerst uit gaan zoeken of er manieren zijn om de beide races op de kalender te houden, of dat een van de twee promoters op eigen houtje genoeg investeringen binnen kan slepen en zo al het papierwerk op orde kan krijgen. We willen nog niet op de feiten vooruit lopen en er is ook geen sprake van voorkeuren, maar het is wel een onderwerp waar we het komende jaar nog duidelijkheid over willen verschaffen." 

Ook interessant:

Alarmfase 1 voor Verstappen en Red Bull na nieuwe nederlaag

De Grand Prix van Nederland werd niet het feestje waar de Nederlandse Formule 1-fans op hadden gehoopt. Lando Norris wist met een grote voorsprong te winnen op Max Verstappen, die steen en been klaagde over de RB20.

Bekijk je de podcast liever als video? Dat kan hier!

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel