Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Stefano Domenicali

F1-baas brengt controversieel idee opnieuw naar voren: "Nep? Niets nep aan!"

De introductie van sprintraces in de F1 bracht een aantal jaar geleden een storm aan kritiek. Volgens de CEO van de F1, Stefano Domenicali, is de sport niet doof voor die kritiek, maar toch wordt er gekeken om extra sprintraces op de kalender te krijgen. Ook oppert Domenicali een ander zeer controversieel idee dat eerder werd afgeschoten.

Domenicali and Ben Sulayem
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De afgelopen jaren is de Formule 1 enorm gegroeid. Steeds meer nieuwe markten worden aangesproken en de sport leeft als nooit te voren. Om nog meer entertainment te bieden, introduceerde de sport in 2021 het fenomeen sprintraces.

Een verkorte race op de zaterdag, als opwarmer voor de Grand Prix op zondag, het moest een paradepaartje worden van de sport. Het werkte averechts en de F1 kreeg bakken met kritiek op het format. Dat is inmiddels aangepast, ook op basis van de kritieken, zo vertelt Domenicali in gesprek met Autosport: "Ik kan me herinneren dat we toen we sprintraces introduceerden, we veel kritiek kregen. Daar moeten we naar luisteren, ook als mensen er niet blij mee zijn."

"Maar ik heb het gevoel dat het nu helemaal andersom is. Ik denk dat de verandering die we dit jaar hebben doorgevoerd, de juiste is om vele redenen. Zo is er een aparte kwalificatie en met de aangepaste parc fermé-regels. De structuur is vandaag de dag veel beter", zo vervolgt Domenicali. De Italiaan ziet dan ook graag meer sprintraces komen in de F1. "Ik denk niet dat we in een positie zitten om te zeggen: we gaan net als de MotoGP worden, met een volledige kalender met sprintraces. Maar er is marge om te groeien, misschien zelfs wel tot een derde van de kalender. Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn."

Reserve grid

Toen in 2021 sprintraces werden geïntroduceerd, speelde er ook een ander controversieel idee: reversed grid, oftewel, een omgekeerde startopstelling. Hier kwam zo waar nog meer kritiek op en ook de coureurs spraken zich enorm uit tegen het idee. Nu die eerste storm voorbij is getrokken, oppert Domenicali het idee nog maar een keer.

"Er zijn bepaalde onderwerpen die zeer discutabel zijn", aldus de Italiaanse CEO van de F1. "We kunnen echt nog een keer bespreken of een reversed grid mogelijk is en of we dan de hele grid doen of alleen de helft, zoals er bij de F2 en F3 gebeurt. Dit zijn altijd dingen om de geest levend te houden, als ik het zo mag zeggen. Het is met de intentie om het altijd interessant te houden."

Domenicali zelf zou een omgekeerde startopstelling meteen invoeren, als het zou kunnen. "Persoonlijk zou ik zeggen, waarom niet? Het geeft veel actie. Je krijgt inhaalacties en gevechten voor de punten. Sommige mensen kunnen zeggen: 'oh, het is een neppe manier van racen!' Nep? Er is niets nep aan een juist format om geweldige actie te produceren. Dus ik zou het interessant vinden om dat nog eens te bespreken."

Ook interessant:

Verstappen verliest belangrijke Red Bull-pionnen als vallende dominostenen

In de zomerstop van de Formule 1 staat het nieuws niet stil. Opnieuw vertrekt een belangrijke Red Bull-pion bij het team van Max Verstappen. Waar houdt dit op? Houdt dit überhaupt een keer op en wat betekent het voor de Nederlandse F1-vedette?

Bekijk je de podcast liever op YouTube, dan kan dat hier.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na zeer teleurstellende tweede training Verstappen in Singapore