Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

F1 steeds dichter bij extra race voor 2024

De Formule 1-teams spraken de afgelopen tijd met de FOM en de FIA over een eventuele sprintrace na de Grand Prix van Abu Dhabi. Ook in Bakoe stond er een meeting op het programma, waarna een positieve beslissing steeds dichterbij lijkt te komen.

Start race Baku
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lange tijd leken de Formule 1-teams, de FOM en de FIA het al eens te zijn wat betreft het organiseren van een mogelijke sprintrace voor rookies na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi. Alle partijen leek het een goed idee om de race te organiseren en RacingNews365 begrepen dat de partijen in Bakoe nog dichter tot elkaar zijn gekomen. Het schema van de geplande testdag én de sprintrace is dan ook al opgesteld. Dat betekent dat enkele talenten, waaronder bijvoorbeeld Andrea Kimi Antonelli en Jack Doohan, zich waarschijnlijk klaar kunnen maken voor een racedebuut in de Formule 1. 

De race zal plaatsvinden op de dinsdag na afloop van de GP van Abu Dhabi, waarbij de ochtend nog gebruikt zal worden als testdag. Aan het eind van de middag, rond 17:00 uur lokale tijd, zal de sprintrace van start gaan. In de ochtendsessie komen ook de 'normale' coureurs in actie. Zo hoopt Carlos Sainz zijn eerste meters voor Williams te maken. Tijdens het middagprogramma staat alles in het teken van de rookies en mogen zij zich na een kwalificatiesessie gereed maken voor een sprintrace. 

De kwalificatie gaat hoogst waarschijnlijk opgedeeld worden in een Q1 en Q2-gedeelte. Zodoende creëert men meer gelijkenissen met een regulier GP-format. Ieder team zal één rookie afvaardigen en dus één bolide ter beschikking stellen. Daardoor zal de sprintrace worden uitgevochten tussen tien coureurs. 

Een definitief akkoord is er pas wanneer men ook in de F1 Commission voor het idee stemt. Die stemming lijkt echter slechts een formaliteit te zijn, aangezien alle betrokken partijen hetzelfde idee voor ogen hebben. Er zijn nog enkele twijfels over wie de extra kosten van het evenement gaat dragen, maar ook daarover lijken de betrokken partijen het binnenkort eens te worden. Ook moet er nog een akkoord komen over de uitzending van het evenement. Logischerwijs zullen de broadcasters met de F1-rechten de race zeker uitzenden.

Welke rookies komen in aanmerking?

Het is op dit moment nog onduidelijk welke rookies in actie komen. Moeten ze een superlicentie op zak hebben of gaat men andere criteria hanteren voor deze speciale race? De antwoorden zullen snel volgen. Normaal gesproken blijft de regel in stand dat je niet meer dan twee F1-races gereden mag hebben om in aanmerking te komen voor de zogenaamde 'rookie status'. Daardoor zou Oliver Bearman dus nog wel in actie mogen komen, maar Franco Colapinto niet meer. 

Lijst van mogelijke deelnemers F1-sprintrace voor rookies

Team Coureur
Red Bull Isack Hadjar
Mercedes Kimi Antonelli
Ferrari Robert Shwartzman
McLaren Gabriel Bortoleto / Patricio O'Ward
Aston Martin Felipe Drugovich
Alpine Jack Doohan
Williams Luke Browning
VCARB Ayumu Iwasa / Arvid Lindblad
Stake F1 Team Theo Pourchaire / Zane Maloney
Haas Oliver Bearman

Ook interessant:

De Grand Prix van Azerbeidzjan leverde weer genoeg gespreksstof op. Het ging veelvuldig over Max Verstappen, die na een frustrerend en machteloos weekend als vijfde over de streep kwam. Joris Mosterdijk, Ruud Dimmers én Rudy van Buren bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

Bekijk je de podcast liever als video? Dat kan hier!

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel