Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton baart opzien en laat FIA-bokaal achter in Bakoe

Lewis Hamilton reisde helemaal naar Bakoe af voor het FIA-gala en om zijn prijs voor P3 in het F1-kampioenschap van 2023 op te halen. Die prijs, die liet hij echter achter.

Hamilton FIA Prize Giving Gala 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © FIA

Ondanks een niet meewerkende Mercedes-bolide wist Lewis Hamilton dit seizoen beslag te leggen op de derde plek in het kampioenschap. Achter de onfeilbare RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wist hij zo de titel 'best of the rest' binnen te slepen.

Om dat te vieren mocht hij op komen draven in Bakoe, voor het jaarlijkse FIA-gala. Niet goed voor het milieu, oordeelde Hamilton al. De top drie uit het wereldkampioenschap Formule 1 mocht hun trofee in ontvangst nemen. Voor Hamilton was het de elfde keer in zijn carrière dat hij een top drie-klassering pakte aan het einde van een F1-seizoen. Zeven maal mocht hij de daadwerkelijke wereldbeker ophalen.

			© FIA
	© FIA

"Onacceptabel"

In 2021 ontbrak Hamilton op het FIA-gala, vijf dagen na de zenuwslopende en controversiële ontknoping van het F1-seizoen in Abu Dhabi. Daar zag de Brit in de allerlaatste ronde van het jaar de wereldtitel aan zijn neus voorbij gaan toen de safety car met nog een ronde te gaan naar binnen werd gestuurd door toenmalig wedstrijdleider Michael Masi. In een een-op-eengevecht was Verstappen op verse banden de sterkste van de twee. Daar kreeg Hamilton destijds een boete van 50.000 euro voor, want het is verplicht om als top drie-coureur op te komen dagen bij de prijsuitreiking.

Deze week was er in aanloop naar het FIA-gala wederom controverse, want de mondiale autosportbond opende onverwachts een onderzoek naar Mercedes-teambaas Toto Wolff en diens vrouw Susie Wolff, eindverantwoordelijke van de F1 Academy raceklasse voor vrouwen. Het zou gaan om een mogelijke belangenverstrengeling. Nadat alle F1-teams gezamenlijk een statement uitbrachten waarin ze ontkenden iets met de zaak te maken te hebben en er veel ophef was ontstaan over het onderzoek, gaf de FIA aan het toch niet door te zetten.

Reden genoeg voor Hamilton om opnieuw het gala aan zich voorbij te laten gaan, zou je misschien denken, maar de zevenvoudig kampioen kwam braaf opdraven. Hamilton noemde het hele gebeuren omtrent de familie Wolff wel 'onacceptabel' en haalde tijdens de persconferentie in Bakoe uit naar de FIA-president Mohammed Ben Sulayem, die in eerste instantie ontbrak tijdens de persconferenties vanwege een hersenschudding, maar later toch zijn opwachting maakte om prijzen uit te reiken.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

			© Motorsport Magazin
	© Motorsport Magazin

Een statement?

Bij het ontvangen van zijn award gaf Hamilton gewoon netjes een speech waarin hij Red Bull en Verstappen feliciteerde met hun dominante seizoen en waarin hij de hoop uitsprak dat hij volgend jaar een vuist kon maken tegen de ijzersterke combinatie.

Na het evenement vertrok Hamilton weer richting het westen. Zijn bokaal voor de derde plek, die liet hij als enige coureur echter achter in de hoofdstad van Azerbeidzjan. De beker bleef staan in de ruimte waar de persconferenties rond het gala werden gehouden, zoals hierboven op de afbeelding is te zien.

Waarom de Mercedes-coureur zijn trofee, het FIA-logo met groot de FIA-letters erop, heeft achter gelaten in de ruimte was onduidelijk. Is het een statement tegen de autosportbond, wordt hij nog nagestuurd of is hij 'm simpelweg vergeten? Met zijn 7 wereldbekers, 197 podiumtrofees en zijn tientallen Pirelli-polepositionbandjes heeft de Brit in ieder geval al genoeg zilverwerk in huis.

Zijn team Mercedes kwam op zondagochtend met een verklaring. "Onmiddellijk na het verlaten van het podium, en zoals vaker bij eerdere prijsuitreikingen, accepteerde Lewis het aanbod van de organisatie om de trofee naar het team te sturen. We kunnen bevestigen dat hij de trofee niet aan iemand 'cadeau' heeft gedaan, zoals werd gespeculeerd."

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel