Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton beticht FIA-president van 'racistisch element' in uitspraken over taalgebruik

FIA-president Mohammed Ben Sulayem uitte felle kritiek op het taalgebruik van coureurs en verwees daarbij naar rappers. Lewis Hamilton is daar niet van gediend.

Hamilton Baku
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Uitspraken van Mohammed Ben Sulayem, de president van de FIA, houden de gemoederen bezig in Singapore. Hij vindt dat coureurs veel te veel schelden op de boordradio en verwees zelfs naar rappers. 

Ben Sulayem zei het volgende tegenover Autosport: "Er zit een verschil tussen onze sport, autosport, en rapmuziek. Wij zijn geen rappers. Hoe vaak gebruiken zij het F-woord per minuut? Zo vaak gebeurt het niet bij ons. Ik ben zelf coureur geweest en in het heetst van de strijd kunnen de gemoederen hoog oplopen, als je bijvoorbeeld een duw van een andere coureur hebt gekregen. Toen mij dat vroeger in het zand overkwam, was ik op die momenten ook boos. Maar dat neemt niet weg dat we moeten blijven letten op ons gedrag. We moeten ons als verantwoordelijke mensen gedragen."

Zijn uitspraken zorgen voor irritatie bij Lewis Hamilton, die fel uithaalt. Eerst gaat de Brit in op de uitspraken an sich. "Het omvat twee segmenten. Ik heb er vandaag voor het eerst over gehoord. Aan de ene kant dacht ik er niet veel over na toen ik 22 jaar oud was en zei ik wat in me opkwam als mijn emoties hoog opliepen. Je vergeet dan hoeveel mensen en kinderen luisteren. Ik ben het ermee eens dat jonge coureurs het soms nog niet snappen als je naar ze luistert. Op een gegeven moment gaat dat wel gebeuren. Ik weet niet of mensen stoppen als je straffen uitdeelt, maar ik vind dat er teveel gescholden wordt."

Hamilton hekelt echter de verwijzing naar rappers. "Wat hij zegt: ik ben niet blij met hoe hij het verwoord. De verwijzing naar rappers is een stereotiep. Als je je bedenkt dat de meeste rappers zwart zijn en hij eigenlijk zegt dat we niet zoals hen zijn, vind ik dat een verkeerde woordkeuze en zit er een racistisch element in. Maar zoals ik al zei, ben ik het eens met het feit dat het beter kan. Het is wel goed om wat emoties te hebben, we zijn geen robots. Het is moeilijk. Ik heb het onder controle, omdat er meer dan tweeduizend mensen voor me werken en ik in deze positie veel volgers van alle leeftijden heb. Maar het gaat niet om mij. Ook al heb ik deze ervaring op de baan, wat ik doe en wat ik zeg heeft invloed op al die mensen die tijd opofferen met hun gezin, die absoluut alles hebben gegeven voor mij om deze kans te krijgen."

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel