Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe Verstappen op Zandvoort een einde kan maken aan de titeldroom van Norris

Max Verstappen gaat de laatste tien F1-races van dit jaar in met een voorsprong van 78 punten op zijn naaste belager Lando Norris. Verstappen kan tijdens de Grand Prix van Nederland al een einde maken aan de titeldroom van de Brit...

Verstappen Zandvoort
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull Racing kent de laatste races wat problemen en daarbij komt ook nog eens de duidelijke opmars van McLaren. Velen hebben daardoor een titelgevecht tussen Max Verstappen en Lando Norris in het vooruitzicht gesteld. Al heeft de Brit een achterstand van 78 punten op de drievoudig wereldkampioen met nog tien races te gaan. Dat lijkt een marge die nu al bijna niet in te halen lijkt te zijn.

In theorie zou Verstappen de komende drie races over kunnen slaan volgens het traditionele F1-weekendformat. Het is daarbij interessant dat velen blijven praten over een gevecht om de wereldtitel bij de coureurs. De grootste marge die namelijk ooit is overbrugd is 39 punten. Dat presteerde Sebastian Vettel in 2012, toen hij 39 punten achterstand had op Fernando Alonso met nog zeven races te gaan. 

De achterstand van Norris is echter precies het dubbele van wat Vettel moest overwinnen. Op basis daarvan lijkt de kans dat Norris Verstappen verslaat voor de titel, zelfs met een snellere auto, minimaal te zijn. Al blijft de droom van de Brit natuurlijk wel gewoon bestaan.

Toch kan die het komende raceweekend in Zandvoort in duigen vallen, mocht Verstappen het voor elkaar krijgen om voor de vierde keer op rij een zege tijdens zijn thuisrace te boeken. Als Verstappen de GP van Nederland wint, dan verlaat hij Zandvoort met minstens 84 punten voorsprong op Norris. Die marge zou worden bereikt als Norris als tweede finisht en het punt voor de snelste ronde claimt.

Stilte

Hoewel die marge dan slechts zes punten meer is dan de huidige achterstand, zou het betekenen dat Verstappen een derde van de resterende races zou kunnen missen en daarbij aan de leiding zou blijven gaan in het kampioenschap. Sprintraces zijn echter niet meegerekend.

Mocht Norris de zege pakken op Zandvoort, dan zou hij zijn achterstand kunnen verkleinen tot ongeveer 70 punten. Wellicht zou dat nog kleiner kunnen worden, al is het wel afhankelijk op welke positie Verstappen finisht. Maar met de ongelofelijke steun van het thuispubliek is het echter moeilijk voor te stellen dat Verstappen in het slechtste geval niet op het podium eindigt. 

Dat hangt natuurlijk ook af van hoe sterk McLaren, Mercedes en Ferrari zijn, want er kunnen gemakkelijk vier teams strijden om de overwinning. Dit zou een goed resultaat moeilijker maken voor Verstappen, die het van de RB20 moet hebben om goed te presteren. 

Als Verstappen na de zomerstop terugkeert en de GP van Nederland op zijn naam schrijft, dan zou dat voor stilte zorgen in het rijderskampioenschap. Daar hoopt Red Bull ongetwijfeld op, want dan kan de aandacht meer worden gericht op het constructeurskampioenschap. Dat heeft meer weg van een gevecht met McLaren, het team dat slechts 42 punten achterstand heeft. Die titel is een heel ander verhaal, waarbij het vooral gaat om de prestaties van Sergio Perez.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel