Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Is dit de reden achter de McLaren-opmars? "Eén persoon kan verschil absoluut maken"

Red Bull Racing is niet langer meer het dominante team in de Formule 1. Het is gissen naar de exacte oorzaak daarvoor, maar de opmars van McLaren is misschien wél te verklaren. Voormalig teambaas in de F1, Otmar Szafnauer, deelt namelijk interessante informatie...

Lando Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

McLaren heeft sinds de Grand Prix van Oostenrijk in 2023 de weg naar boven weer gevonden. Waar er in de loop van dat jaar volop om de podiumplekken kon worden gevochten, heeft het team uit Woking in 2024 de echte stap naar de overwinningen kunnen zetten. Tot nu toe wist McLaren twee zeges te pakken in dit jaar, al hadden dat er veel meer kunnen zijn.

Een van de mannen die de overstap naar McLaren heeft gemaakt, is Rob Marshall. Begin 2023 werd bekend dat hij Red Bull zou verlaten, waarna hij na een periode van gardening leave op 1 januari van dit jaar aan de slag kon gaan bij het team uit Woking. Maar kan één persoon het verschil maken? Dat is de vraag aan Otmar Szafnauer, die onder meer teambaas was bij Alpine.

"Het is zeker mogelijk dat één persoon binnenkomt en zegt: 'dit was het geheime ingrediënt bij Red Bull, je moet in deze richting kijken. Dat is zeker mogelijk", zo begint Szafnauer zijn verhaal in de James Allen On F1-podcast. "Als je bijvoorbeeld hoort dat er aeodynamische performance wordt ontgrendeld door een aantal mechanische ontwerpelementen van de auto... En je weet hoe die elementen de prestaties daadwerkelijk ontgrendelen, dan kun je het team in die richting wijzen om hier te gaan kijken."

Szafnauer vervolgt zijn verhaal: "Je begint dan in die richting te zoeken en vindt performance. Eén persoon kan dat verschil absoluut maken, vooral als je een enorme regelwijziging hebt zoals dat is gebeurd in de F1. We rijden nu met ground effect-auto's en die hebben we niet eerder gehad. Als er dan mechanische elementen in de auto hebt zitten die anderen niet hebben, dan kan zoiets gebeuren."

"Ik zeg niet dat dat het was. Maar ik denk wel dat er op dat gebied performance te behalen is die niet puur aerodynamisch is, maar wel een activatie is voor aerodynamica."

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na zeer teleurstellende tweede training Verstappen in Singapore