Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Klampt Perez zich vast aan de laatste reddingsboei van zijn F1-carrière?

Red Bull heeft het vertrouwen in Sergio Perez voor de laatste tien Formule 1-races van 2024 uitgesproken. Maar kan de Mexicaan het vertrouwen terugbetalen? Als dat niet het geval is, kan zijn F1-carrière er weleens op zitten...

Perez Hungary
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Dat Sergio Perez zijn stoeltje bij Red Bull Racing behield, zorgde bij velen toch wel voor een schok. De Mexicaan scoorde slechts 28 punten in zijn laatste acht F1-weekenden, maar toch kreeg de teamgenoot van Max Verstappen het vertrouwen van de Red Bull-leiding. De 34-jarige Mexicaan weet daarbij wel wat het is om te maken te hebben met een matige vorm, want hij heeft in elk seizoen dat hij voor Red Bull rijdt lange periodes van slechte vorm meegemaakt.

Maar zijn teleurstellende vorm in het huidige seizoen is de langste en slechtste uit zijn Red Bull-carrière en heeft een enorme impact op het team. Door de problemen van Perez, plus het feit dat Verstappen niet elke race wint, heeft McLaren de voorsprong van Red Bull in het constructeurskampioenschap teruggebracht tot slechts 42 punten.

Het leek er heel even op dat de GP van België het moment zou zijn waarop Perez de zaken zou gaan omdraaien, nadat hij zijn auto tijdens de kwalificatie op de eerste rij had gezet. Maar tijdens de race viel hij terug naar P7. Verstappen startte als 11e in Spa-Francorchamps, kwam nog tot de vierde positie en vergrootte zo ook nog zijn voorsprong in het coureurskampioenschap. 

Alles wees ondertussen naar een tussentijds vertrek van Perez, ondanks het feit dat hij eerder dit jaar een 1+1 deal voor 2025 en 2026 had getekend bij Red Bull. De meesten verwachtten dat Liam Lawson of Daniel Ricciardo Perez zou vervangen. Maar Red Bull bevestigde op de eerste dag van de zomerstop dat Perez en Ricciardo de resterende 10 races zouden blijven waar ze nu zijn. 

Natuurlijk staat er nog niets vast voor volgend seizoen. Dat betekent dat Perez op dit moment nog niet veilig is voor 2025. Uiteindelijk heeft Red Bull weer vertrouwen in de Mexicaanse coureur, die 10 races de tijd heeft om niet alleen zijn carrière bij het team te redden, maar zijn F1-carrière in het algemeen.

Stabiliteit bij Red Bull

De voormalig teambaas van Haas, Guenther Steiner, was een van vele personen in de F1-paddock die voorspelden dat Perez zou worden ontslagen. Hij was dan ook zeer verrast toen hij het nieuws las dat hij het seizoen mocht afmaken bij Red Bull. In de podcast RacingNews365com zei Steiner het volgende: "Ik zei live op de Duitse tv: 'Ik denk niet dat we Checo na de zomerstop terugzien."

"Maar ik denk dat 90 procent van de mensen in de Formule 1 dat zei, zo niet meer dan 90 procent, omdat zijn prestaties er gewoon niet waren. Alle berichten die we in het weekend van Christian Horner en Helmut Marko hebben gekregen, waren in de trant van: 'We moeten wat veranderingen doorvoeren', en daarom heb ik ze opgepikt."

"Ik heb het niet verzonnen, omdat ik niet kan beoordelen of Checo daar moet blijven of niet. Ik heb geen stem in die beslissing. Maar de boodschap was: 'Ja, er komen wat veranderingen'. En ik was net zo verbaasd als jullie toen ik het las. Daarbij heb ik niets tegen Checo, maar hij presteerde gewoon niet."

Van de vier topteams, Red Bull, McLaren, Ferrari en Mercedes, is Perez de enige coureur die dit jaar geen race heeft gewonnen. Net als vorig seizoen kende Perez een sterke start in 2024, voordat zijn moeilijke periode begon rond Miami en Imola. Zijn problemen begonnen zich voor te doen op hetzelfde moment dat Red Bull volledig werd ingehaald door McLaren. Het team uit Woking was gelijkwaardig aan het Oostenrijkse team sinds het de grote upgrade introduceerde in Miami. 

Red Bull vertrouwt erop dat Perez een ommekeer teweeg zal brengen. Dat is een gok, maar ook een begrijpelijke. Binnen het team zijn namelijk de nodige veranderingen gaande, na de aankondigingen dat zowel Adrian Newey als Jonathan Wheatley zullen vertrekken. 

Stabiliteit is belangrijk voor Red Bull, maar dat geldt ook voor twee coureurs die sterk presteren. Dat is iets wat McLaren wel heeft en daarom wordt het zo'n bedreiging voor de titel. Eén ding weet Red Bull wel: als Perez in vorm is, staat hij regelmatig op het podium. 

Dat is de Checo die Red Bull nodig heeft, en dat is simpelweg de versie die er moet zijn als de F1 volgend weekend terugkeert in Zandvoort. Als hij zijn vorm niet terugvindt en Red Bull de titel verliest aan McLaren, kan de F1-carrière voor Perez wel eens ten einde zijn. Red Bull gelooft in hem, maar kan hij zijn beloften waarmaken wanneer het het hardste nodig is?

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel