Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Charles Leclerc

Leclerc snapt niets van verkregen Ferrari-data: "Er moet iets niet kloppen"

De GP van de Verenigde Staten was er eentje om snel te vergeten voor Charles Leclerc. Hij was voor de diskwalificatie namelijk al ontevreden over zijn race, en nadat de FIA zijn vloer had gecheckt, werd het weekend in Austin nog een stukje vervelender voor de Monegask.

Leclerc US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Charles Leclerc mocht de Grand Prix van de Verenigde Staten als eerste aanvangen, wat historisch gezien niet altijd de beste startpositie in Austin is. De theorie werd realiteit toen Lando Norris, startend vanaf P2, de Ferrari van Leclerc in de eerste bocht voorbij wist te rijden.

Wat volgde was een strategische race, waarbij Ferrari twijfelde of één stop misschien wel mogelijk was voor de Monegask. Dit bleek uiteindelijk mogelijk, maar of het ook de beste strategie was, dat valt te betwijfelen. De Ferrari-coureur moest in de slotfase van de race zijn teamgenoot Carlos Sainz namelijk voor laten, aangezien de Spanjaard op versere banden een stuk sneller was.

"Het was duidelijk de verkeerde beslissing"

Het resultaat voor Leclerc? Een P6, nadat de Red Bull van Sergio Perez ook te sterk bleek. Het valt te betwijfelen of de éénstopper wel de juiste keuze was voor de Ferrari-coureur. "Gelijk vanaf het begin van de race dachten we dat de éénstopper en de tweestopper dicht bij elkaar zouden zitten. Na twaalf à dertien ronden zag ik de data op mijn dashboard en de cijfers zagen er best goed uit voor een één-stopper, met betrekking tot de bandenslijtage", zo legt Leclerc uit na de race tegenover de media, onder wie RacingNews365, nog voor zijn diskwalificatie.

"Zoveel tijd raakte ik gedurende die ronden niet kwijt. En als we naar onze data keken was dit het juiste om te doen." Hij heeft dus geen spijt van de strategiekeuze, maar wel betwijfeld hij of de Ferrari-data wel goed was: "Jammer genoeg was het duidelijk de verkeerde beslissing. Er was op één of andere reden iets mis met onze cijfers, wat we waren ver verwijderd van onze ideale racestrategie."

De Ferrari-coureur tast in het duister en weet niet zo goed waar dat aan ligt: "Ik heb het antwoord nog niet, want het zat er best ver naast. We finishten 10 seconden achter Carlos, en dat is een goede vergelijking aangezien we beide dezelfde auto hebben. Dus ja, er was iets mis maar we zullen proberen het te begrijpen."

Uiteindelijk had Leclerc grotere problemen: hij werd gediskwalificeerd vanwege een te ver gesleten vloerplank.

Ook interessant:

Verstappen hoeft zich ondanks zijn moeizame zege geen zorgen te maken

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk. Veel om over na te praten. De moeizame zege van Max, de diskwalificaties van Lewis en Leclerc en nog veel meer. Beluister 'm hieronder of via je favoriete podcastplayer.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Verenigde Staten 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel