Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
24 uur van Daytona

Porsche wint 24 uur van Daytona, Dontje zorgt voor Nederlandse zege in GTD-klasse

Nederlands succes in Daytona! Daar waar Porsche er met de eindzege vandoor ging in de GTP-klasse, zo was het Indy Dontje die in zijn Mercedes GT-bolide naar de zege reed in de GTD-klasse. Andere Nederlanders kenden minder succes.

Daytona 2024 #31: Whelen Cadillac Racing, Cadillac V-Series.R, GTP: Pipo Derani, Jack Aitken, Tom Blomqvist, #7: Porsche Penske Motorsports, Porsche 963, GTP: Matt Campbell, Felipe Nasr, Dane Cameron, Josef Newgarden
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Courtesy of IMSA

De 24 uur van Daytona 2024 werd een race met meerdere plottwists. In de GTP-klasse was Cadillac de grote favoriet, maar Renger van der Zande en zijn teamgenoten vielen halverwege de race uit. Zo kon er een streep worden gezet door zijn kansen op een derde Daytona-zege.

Bij de concurrentie ging er ook veel mis. Zo liepen de twee BMW's beide tegen problemen aan en ook een van de Acura's was al vroeg kansloos voor de overwinning.

De laatste uren ging de strijd tussen de Porsche van Penske Motorsport en de Cadillac van Whelen Racing. Met nog een half uur op de klok kwam de laatste plottwist en werd het veld door een safety car weer naar elkaar toe gebracht en ontstond er een spannend slot.

Uiteindelijk trok Porsche aan het langste eind en pakten Dane Cameron, Matt Campbell, Felipe Nasr en Josef Newgarden zo samen de eindezege. Het was de negentiende zege van Porsche in Daytona, maar de eerste sinds 2003. Voor Penske was het de eerste zege sinds 1969! "Dit is een van onze grootste overwinningen ooit. Nu gaan we voor the big one in Le Mans!", zo klonk teameigenaar Roger Penske emotioneel.

Whelen Cadillac Racing moest het uiteindelijk dus met P2 doen. De laatste plek op het podium was voor Wayne Taylor Racing in de Acura. Tijmen van der Helm reed met klantenteam JDC-Miller Motorsports naar een prima zesde plaats in zijn Porsche.

Het artikel gaat verder onder de tabel

Uitslag 24 uur van Daytona GTP-klasse

# Team Merk Coureurs Tijd
1. Porsche Penske Motorsport Porsche Cameron, Campbell, Nasr, Newgarden 791 ronden
2. Whelen Cadillac Racing Cadillac Derani, Aitken, Blomqvist +2,112
3. Wayne Taylor/Andretti Acura Taylor, Delatraz, Button, Herta +14,989
4. Porsche Penske Motorsport Porsche Jaminet, Tandy, L. Vanthoor, Estre +15,387
5. Proton Competition Porsche Bruni, Jani, Picariello, Dumas +44,479
6. JDC-Miller Motorsports Porsche Westbrook, Hanson, Keating, Vd Helm +2 ronden
7. BMW M Team RLL BMW De Phillippi, Yelloly, Martin, Rast +13 ronden
8. BMW M Team RLL BMW Krohn, Eng, Farfus, D. Vanthoor +15 ronden
9. Wayne Taylor/Andretti Acura Taylor, Albuquerque, Hartley, Ericsson +190 ronden
10. Cadillac Racing Cadillac Vd Zande, Bourdais, Dixon, Palou +368 ronden

LMP2 en GTD-pro

Daarachter was het Era Motorsport dat in de LMP2-klasse de snelste partij was, gevolgd door CrowdStrike Racing by APR en Riley Motorsports. Nederlanders deden er in deze klasse niet mee.

De GTD-bolides zijn verdeeld over twee klassen, afhankelijk van de samenstelling van de drie of vier coureurs per auto. In de GTD Pro-klasse was Nicky Catsburg namens Corvette een van de grote kanshebbers op de zege, terwijl de Nederlanders Indy Dontje en Larry ten Voorde in de andere GTD-klasse op jacht gingen naar succes.

Catsburg lag lang op koers voor zijn tweede zege in Daytona, maar door remproblemen moest zijn team de pitbox opzoeken en stonden ze lang stil. De kans op de zege ging voor de gelauwerde 24-uursracer - vorig jaar won hij onder meer de 24 uur van Le Mans - zo in rook op. De zege ging in de GTD Pro-klasse naar het team Risi Competizione (Ferrari), met AO Racing (Porsche) op P2 en Paul Miller Racing (BMW) op P3.

In de andere GT-klasse was er wel Nederland succes. Indy Dontje, uitkomend voor Winward Racing, reed in zijn Mercedes samen met Russell Ward, Philip Ellis en Daniel Morad naar de eindzege. 24 uur lang deden ze vooraan het veld mee en Dontje rekende met nog enkele uren op de klok in een bloedstollend gevecht eigenhandig af met de grote concurrent in de Ferrari. Het laatste half uur moest zijn teamgenoot na een safety car-periode nog alles op alles zetten om de zege niet kwijt te raken, maar uiteindelijk was het genoeg.

Voor Ten Voorde was er geen succes. Alhoewel hij de finish haalde, deed hij dat op vele ronden achterstand van winnaar Dontje. Ook zijn team, MDK Motorsports, kreeg namelijk problemen en moest een lange tijd aan zijn Porsche-bolide sleutelen.

			© Courtesy of IMSA
	© Courtesy of IMSA

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel